JohnnyCage

A Microsoft hangszínt vált az MP3-mat illetően

[Cnet] A legfrissebb hírek szerint a Microsoft mégis támogatni fogja az MP3 digitális audióformátumot új operációs rendszere, a Windows XP alatt. Mindezért a felhasználóknak azonban külön fizetniük kell majd.

Korábban az a hír járta, hogy a Microsoft ősszel megjelenő operációs rendszere, a Windows XP nem fog tartalmazni beépített MP3 támogatást, illetve csak csökkentett hangminőségű MP3 támogatás lesz benne. Bár a támogatás kizárólag a beépített codec-eket érintette, és a felhasználók saját, más fejlesztők által készített programjaikkal a továbbiakban is készíthettek/lejátszhattak volna MP3 fájlokat, mégis sokakat megdöbbentett a hír.

Nemsokkal később napvilágot látott a hír, hogy a szoftveróriás mégis támogatni fogja a formátumot, az ehhez szükséges programcsomagot azonban külön kell majd megvásárolni. A redmondi (Washington) központú Microsoft a legfrissebb hírek szerint hétfőn jelenti be hivatalosan az MP3 támogatást megvalósító, különálló szoftvercsomagot.


Mint kiderült, a Windows XP emellett a DVD filmek lejátszásához is külön csomagban fog támogatást tartalmazni. A szoftvercsomagokon a CyberLink, az InterVideo és a Ravisent cégek dolgoznak. Az MP3 Creation Pack, és a DVD Decoder Pack októbertől lesz letölthető az internetről. A csomagokért fizetni kell majd, de hogy mennyit, azt egyelőre nem tudni.

A Microsoft a lépéssel azokra a kritikákra szeretne válaszolni, amelyek a társaság saját fejlesztésű WMA szabványának favorizálása miatt érték a céget. A társaságot számos negatív hangvételű kritika érte a Windows Media Player még nagyobb fokú operációs rendszerbe integrálása miatt, amely sokak szerint ellehetleníti a konkurencia helyzetét. A három szoftvercég termékei ezért a Windows Media Player vetélytársai lesznek. Az említett két bővítőcsomagot mindhárom cég saját változatában fogja kiadni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Joe #9
    Valószínűleg a monopólium vádak miatt csinálja. Legközelebb a bíróságon mondhatja, hogy jóhiszemű volt, hiszen az MP3 lejátszó software-t sem tette bele ingyen a windowsba, hanem extra kell fizetni érte. Amíg ingyenes a Winamp, addig persze túl sok vevője nem lesz, de itt nem vevőkről van szó, hanem egy ügyes jogi csavarról. Az MP3 vagy a DVD közel sem olyan fontos, mint a browser volt annó...
  • Laalee #6
    arrol nem besyelvbe hogy ki ay a barom aki a media playert hsznalja lejaconak...
  • KaanGr #4
    az aktuális XP hirűnket is letudtuk akkor? :)

  • Efreet #2
    mekkora pénzt fizetnek a Fraunhofer-éknek érte? :))
    OGG Vorbis is lesz? :)