Mikeyy

Smart Tags technológia a Windows XP-ben

A Microsoft a Windows XP operációs rendszerben olyan technológiát vezet be, amely a társaságnak bizonyos fokú irányítást biztosít afölött, hogy a felhasználók az interneten milyen oldalakat, tartalmat és szolgáltatásokat érjenek el.

A Smart Tags néven ismert új technológia még nagyobb mértékben biztosítja, hogy a Microsoft az új alkalmazásait és operációs rendszereit a saját weboldalaihoz kösse, vagy más olyan weboldalakhoz, amelyek kifizetik a megfelelő díjakat. "Ez egy másik példa arra, hogy a Microsoft milyen módon integrál internetes tartalmat az operációs rendszerébe, amely a webes szolgáltatások révén majd jövedelmet jelent számára" - nyilatkozta Michael Silver a Gartner piackutató cég elemzője.

A Redmondi székhelyű Microsoft a Smart Tags technológiát először a május 31.-n megjelent Office XP nevű irodai szoftvercsomagjában alkalmazta. A szoftveróriás azonban jelenleg teszteli a Smart Tags működését a Windows XP-be integrált Internet Explorer 6 böngészőprogramban.

A Smart Tags - amelyet XML (Extensible Markup Language) használatával készítettek - egyrészt hasznos, mert például a Word 2002-ben egy személy nevének beírásakor megjelenik egy Smart Tag, egy olyan kis négyzet, amiben egy "i" betű van, és erre rákattintva a felhasználó egy újabb menüt tud megjelenítetni. Ebből a menüből a felhasználó számos Outlook 2002 funkciót végrehajthat, például megjelenítheti az adott személy névjegykártyáját, vagy akár elektronikus levelet is küldhet neki.

A Smart Tags segítségével azonban különböző információkat is elérhetünk a vállalati hálózaton belül, vagy akár az interneten keresztül is. Például az Excel 2002 használatakor, ha egy bizonyos részvény jelét beírjuk, akkor a Smart Tags megjeleníthet különböző, ezzel a részvénnyel kapcsolatos internetes linkeket - például az MSN Money Central weboldalét - és ez az a funkció, amit igazából a Microsoft ki akar használni a Windows XP-ben.

Egyben ez okozza a legnagyobb fejtörést is az elemzőknek, hiszen a Smart Tags a webes tartalmat kizárólag a Microsoft szoftvereihez tudja kapcsolni. A Microsoft vezetősége azt nyilatkozta, hogy bárki írhat Smart Tag-eket, azonban ezek csakis azoknak a szoftvereknek a legújabb változataival működnek, amelyeknek a piacán a Microsoft legalább 90 százalékos részesedéssel rendelkezik. Így a jelenleg elérhető Smart Tag-ek szinte kivétel nélkül az MSN különböző weboldalaira mutatnak, amelyek használatáért többnyire további díjakat kell fizetni a Microsoft-nak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MuERTe #2
    mostmár szinte biztos hogy nem lesz a gépemen xp