SG.hu

Sam Altman továbbra is be akarja szkennelni minden ember szemét

A Sam Altman által alapított, az emberek szemgolyóit szkennelő "személyiségbizonyító” kriptoprojekt bejelentette, hogy elhagyja a „coin”-t a nevéből, és mostantól csak „World”. A World projekt mögött álló Tools for Humanity nevű startup egy San Franciscóban tartott eseményen bemutatta az íriszszkennelő gömb következő generációját is.

Alex Blania, a Tools for Humanity társalapítója és vezérigazgatója elmondta, hogy a projekt régi neve „már nem működik”, ami azt jelzi, hogy a startup az eredeti kriptovaluta-misszióján túlmutató identitást szeretne kialakítani. (A szemszkennelést eredetileg a Worldcoins-hoz való hozzáférés módjának tekintették, bár az alapítók szerint ez soha nem történt meg.) Az OpenAI vezérigazgatója, Sam Altman ideje nagy részét a Worldön való munkával tölti, mondta Blania a sajtótájékoztatón, de elmondta, hogy a két startup küldetése független egymástól. Blania azonban nem zárta ki, hogy a World kriptopénzét egy nap beépítik a ChatGPT-be. "Nos, ő társalapító, szóval hetente többször beszélünk. Minden döntésben részt vesz” - mondta Blania.

„Természetesen az OpenAI-ra összpontosít” - folytatta Blania. „Mennyire kötődik a World sikere az OpenAI-hoz? Szerintem valójában egyáltalán nem. Szerintem ez két teljesen különálló küldetés, és úgy gondolom, hogy az MI oda tart, ahová tart, és úgy gondoljuk, hogy amit itt felépítettünk, az nagyon fontos infrastruktúra a világ számára, és ez nem fog változni.”

A World projekt arra az elképzelésre épül, hogy a fejlett mesterséges intelligencia rendszerek - mint amilyet Altman OpenAI-ja próbál megépíteni - egy napon lehetetlenné teszik majd annak megállapítását, hogy egy valódi emberrel beszélgetünk-e online. A cég megoldása erre egy blokkláncra épülő „emberi ellenőrző szolgáltatás”. A startup azt is ígéri, hogy az MI előnyeit mindenki számára elérhetővé teszi, potenciálisan azáltal, hogy a Worldcoins révén az MI által létrehozott vagyont újraosztja az emberek között.

Persze mindez kissé kétesnek hangzik, ezért a világ több kormánya - köztük Kenya és az EU országai - adatvédelmi, biztonsági és pénzügyi aggályok miatt vizsgálatokat indítottak és felfüggesztették a Worldcoin működését. A kenyai vizsgálat engedélyt adott a World további működésére, de az uniós vizsgálat még folyamatban van, és a World sorsa kontinensünkön továbbra is bizonytalan.


Altman és Blania a színpadon részletezte a World négylépcsős ütemtervét. Az első és a második lépés - az Orb kifejlesztése és egy elosztott tulajdonosi hálózat kiépítése blokklánc segítségével - már megtörtént, mondta Blania. Az utolsó lépés a mesterséges intelligencia előnyeinek újraelosztása, de mielőtt ehhez eljutnánk, be kell fejeznünk a harmadik lépést: a skálázást. A World több bejelentést is tett, köztük egy új blokklánc és egy új alkalmazás elindítását, de ezek mind a vállalat 7 millió ellenőrzött emberének sokkal nagyobbra való méretezése körül forogtak.

Ehhez a World csapatának több szemgolyót kell beolvasnia szerte a világon. Ennek érdekében a Tools for Humanity bemutatta a következő generációs Orb-ot. Az új Orb könnyebben gyártható tömegesen, kevesebb alkatrészből áll, és háromszor gyorsabban működik. A Tools for Humanity szerint az emberek hamarosan kávézókban is ellenőrizhetik magukat, és bejelentették, hogy partnerséget kötöttek Latin-Amerika első számú kézbesítő szolgáltatásával, a Rappival, így az emberek házhoz is kérhetnek Orb-ellenőrzést.

A Tools for Humanity szintén bemutatta a Deep Face-t, amely a vállalat emberi hitelesítési szolgáltatásainak segítségével próbál meg fellépni az online hamisítványok és a személyazonosság megszemélyesítése ellen. A startup szerint a Deep Face olyan alkalmazások kiegészítésére használható, mint a FaceTime, a Zoom és az X, de nem közölt részleteket arról, hogy ez hogyan történne. A startup bejelentette World ID hitelesítő kártyájának bétaverzióját is, amely a kormányzati igazolványok alternatívája lenne online használatra. A sajtótájékoztatón egy vezető tisztázta, hogy ez nem nemzeti személyazonosító igazolványok helyettesítésére szolgál, hanem lehetővé teszik az emberek számára, hogy online igazolják személyazonosságukat anélkül, hogy túl sok információt adnának meg, mint egy jogosítvány vagy útlevél feltöltése.

Az elfogadás akadálya lehet a World projekt továbblépésének. A rendezvényen a Tools for Humanity arra kérte a vendégeket, hogy igazolják saját személyazonosságukat a kormány által kiállított személyi igazolványuk bemutatásával. De egy kriptopénzcégre bízni a személyazonosságunkat a legtöbb ember számára nagy kérés, különösen egy olyan cégnek, amelyet Sam Altman vezet, akit azzal vádoltak meg, hogy hazudott az OpenAI igazgatótanácsának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!