SG.hu

Írország nagyon szeretne még több adatközpontot, de nincsenek meg ehhez a feltételek

Energiaellátási problémák és a tervezési akadályok arra kényszerítik a globális technológiai vállalatokat, hogy újragondolják Írország adatközpontok terén betöltött szerepét, annak ellenére, hogy az ország nagyon támogató, és a mesterséges intelligencia iránti kereslet egyre nagyobb.

Írország alacsony adókkal bír, éghajlata mérsékelt, ráadásul az Egyesült Államok és Európa közötti üvegszálas kábelek szinte mindegyike rajta fut keresztül. Ennek köszönhetően az adatközpontok úttörője volt az EU-ban, és ezek a létesítmények kulcsfontosságú részét képezik a virágzó technológiai ágazatnak. Az ország hírneve azonban lassan elsorvad. "Vezetőből bukdácsolóvá váltunk” - véli Garry Connolly, a digitális infrastruktúrával foglalkozó lobbicsoport, a Host in Ireland alapítója. „Most már rajta sem vagyunk a toplistán. Ez nagy öngól.”

Az ágazat hatalmas energiafogyasztása és a villamosenergia-hálózatnak az összes felhasználó ellátására való képessége miatti kormányzati aggodalom okán 2021-ben leállították az adatközpontok építését Dublin agglomerációjában. Írország igyekszik teljesíteni a jogilag kötelező érvényű éghajlati célokat és az EirGrid hálózatüzemeltető előrejelzése szerint 2032-re adatközpontok az ország teljes villamosenergia-szükségletének 30 százalékát falják majd fel. Az Amazon Web Services (AWS), az Amazon online kiskereskedelmi óriáscég felhőszolgáltató leányvállalata közölte, hogy „reméli”, hogy terjeszkedni tud Írországban, „ha a körülmények lehetővé teszik”. De máshol is tapogatódzik a cég, több mint 40 milliárd eurót fektet be új adatközpontokba Németországban, Spanyolországban és az Egyesült Királyságban.

Írország lemaradhat, mivel a technológiai vállalatok a generatív mesterséges intelligencia hosszú távú szükségleteinek kielégítésére most már az atomenergia felé gravitálnak, és az ország 1999 óta tiltja a nukleáris fejlesztéseket. "Általános üzenet az ír döntéshozók részéről, hogy az évtized végéig nem lesz több adatközpont” - mondta Peter Lantry, az amerikai adatközpont-üzemeltető Equinix Írországért felelős ügyvezető igazgatója.


Az elmúlt évtizedekben Írország gazdasága a nagy multinacionális vállalatok befektetéseinek köszönhetően virágzott, ezek 2010 és 2018 között 52 milliárd euróval járultak hozzá a bruttó hozzáadott értékhez, és a legfrissebb hivatalos adatok szerint 140 000 embert foglalkoztatnak. Mivel az adatközpontok építése leállt, az ír vállalatok a know-how exportálásába kezdtek, és Európa-szerte adatközpontokat építenek. Miközben a zöld mozgalmak bírálják az adatközpontokat használókat, például a Microsoftot, a Metát és a Google-t hatalmas energiafogyasztásuk miatt, ezen vállalatok társasági adója nagy állami költségvetési többleteket eredményezett, ezért a politikusok nagyon nem akarják azokat elveszíteni.

A nagy energiafelhasználókra vonatkozó aktualizált politika, amelyet a helyi energiaszabályozó, a CRU október közepén tesz közzé, egyensúlyba akarja hozni a hálózat szén-dioxid-mentesítését és a fellendülő gazdaság igényeit. Várhatóan szigorú feltételeket fog tartalmazni az alacsony szén-dioxid-kibocsátású fejlesztésekhez és meghatározza majd milyen jövőbeli vonzereje lesz Írországnak az adatközpont-iparágban. "A felülvizsgálat eldönti majd, hogy a cégek bővíthetnek-e Írországban, hogy munkahelyeket teremtsenek, vagy máshol fektessenek be” - mondta Michael McCarthy, a Google, a Microsoft és az AWS adatközpont-érdekeltségeit képviselő Cloud Infrastructure Ireland igazgatója. „Egyszerűen nem szüneteltethetjük a növekedést".

Írország 82 adatközpontja 2023-ban az ország áramtermelésének 21 százalékát használta fel - többet, mint a teljes lakossági fogyasztás. A mennyiség az elmúlt nyolc év alatt négyszeresére nőtt. Az ország adatközpontjai által felhasznált áram aránya jóval magasabb, mint más uniós államokban. Németország, Szingapúr, Kína és a hollandiai Amszterdam városa is korlátozásokat vezetett be az új központokra vonatkozóan, hogy megpróbálják tartani a kibocsátáscsökkentési célokat.


Írországban több mint két évtizeddel az első projekt befejezése után sem sikerült kiépíteni észrevehető nagyságú tengeri szélenergia-ipart. Eamon Ryan környezetvédelmi miniszter szerint a kereslet kielégítésére nincs elegendő zöld energia, és ugyan az ország szeretné elősegíteni az adatközpontok létrehozását, de ezeknek meg kell felelniük a kibocsátáscsökkentési kötelezettségeknek, és nem szabad veszélyeztetniük más felhasználók energiaellátását. Az írországi Fenntartható Energiahatóság szerint 2023-ban Írország villamosenergia-ellátásának 41 százaléka származott megújuló energiaforrásokból - főként szárazföldi szélerőművekből -, szemben a 2022-es közel 39 százalékkal.

Írország nehézkes tervezési rendszere egy másik akadályt jelent: lehetővé teszi, hogy olyan emberek is pereljenek, akiket a javasolt tervek közvetlenül nem érintenek, és gyakran évekig tartó jogi vitákat váltanak ki, amelyeket egy vállalati jogász "kincsesbányának" nevezett. Két olyan technológiai ügyfeléről tud, akik külföldre tervezik áttelepülésüket. „Amire mi itt felhúztuk az orrunkat, azt más országok örömmel elfogadták.” - mondta. "Írország masszívan alulfinanszírozta a szükséges infrastruktúrát, különösen az energiahálózatot” - mondta egy másik ügyvéd, és két másik vállalkozást említett, amelyek az Egyesült Államokba vagy a kontinentális Európába tervezik az adatközpontok telepítését, mert Írország energia- és tervezési környezetét túl ellenségesnek találták.

A rendszer reformját célzó jogszabály - beleértve a kifogásolási eljárás egyszerűsítését és a gyorsabb döntések meghozatalát - még végső parlamenti jóváhagyásra vár. Az Apple vezetői figyelmeztették a kormányt, hogy ezek a problémák akadályozhatják a vállalat növekedési terveit a corki európai központja közelében, miközben más országok agresszív erőfeszítéseket tesznek az írországi székhelyű multinacionális vállalatok elcsábítására. Az Apple hangsúlyozta, hogy továbbra is elkötelezett Írország mellett, és várhatóan jövőre megnyitja a Corkban épített további létesítményeit.

„A csúcson kellene lennünk Európában” - mondta Lantry, aki egyben a kilenc adatközpont-üzemeltetőt és -fejlesztőt tömörítő Digital Infrastructure Ireland csoport elnöke is. „Madrid, Milánó, Varsó viszonylag gyorsan megelőz minket, és ez így lesz továbbra is, ha Írország akadályozza a digitális infrastruktúra növekedését.” Bár az energiafaló adatközpontok bírálatokat váltottak ki, az iparág szerint ez segíthet a hálózati szűk keresztmetszetek enyhítésében. A jövőben az adatközpontok a megújuló energiaforrások hosszú távú vásárlói is lennének, ami szerintük fontosabb lenne Írország gazdaságának, mint a zöld energia egyszerű exportja.


A Dublin északnyugati részén, Blanchardstownban található adatközpontban - amelyet az Equinix épített és üzemeltet egy multinacionális vállalat számára - Lantry rámutatott egy iparági innovációra, egy saját gáztüzelésű erőműre. A tartalékegységből származó energia lehetővé teszi az EirGrid számára, hogy más felhasználók számára áramot szabadítson fel, amikor a kereslet megugrik. Lantry szerint az erőművet a jövőben hidrogénüzemre is be lehetne állítani. Chris Kavanagh, a Baringa tanácsadó cég energetikai szakértője elmondta: „Az adatközpontokkal foglalkozó vállalatok a megújuló energia legnagyobb vásárlói közé tartoznak. Támogathatják a szén-dioxid-mentesítéssel és a digitalizációval járó kettős átmenetet”.

McCarthy elmondta, hogy az írországi adatközpont-üzemeltetők 1200 MW megújuló energia vételére kötelezték el magukat, hozzátéve: "Ha a szabályozó hatóság nagy energiafelhasználókra vonatkozó döntése megöli az adatközpont-ipart, az komolyan alááshatja a megújuló energiát hasznosító iparágat.” Az adatközpont-üzemeltetők úgy vélik, hogy a 20-30-as évek közepéig nem lesz elegendő tengeri szélenergia.

Eközben a dublini városi tanács arra törekszik, hogy az adatközpontok segítségével oldja meg az energia fenntarthatóságát. Dublin délnyugati külvárosában, Tallaghtban egy bevásárlóközponttal szemben nagy fekete csövek futnak az AWS adatközpontjából a szomszédos épületbe. Odabent gépek zúgnak, miközben az adatközpontból származó hulladékhőt meleg vízzé alakítják, és egy távfűtési rendszerbe vezetik, amely egy egyetemet és középületeket szolgál ki, és amelyhez 160 épülő, megfizethető árú lakást fognak csatlakoztatni. "Az adatközpontok nap mint nap kopogtatnak az ajtónkon. Ez a megoldás része annak, hogy fenntarthatóbbá tegyük őket” - mondta Donna Gartland, a Codema, a dublini nonprofit energiaügynökség vezérigazgatója, aki úttörő szerepet játszik a távfűtési programban. Az adatközpontok üzemeltetői szerint azonban véget kell vetni a jelenlegi patthelyzetnek. "Azt akarjuk, hogy a CRU jelezze a piacnak, hogy Írország nyitott az üzletre” - mondta McCarthy. "Még nem késő.”

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Kotomicuki #1
    Majd szélcsendben lassul az adatforgalom..., vagy lemondanak az írek az elektromos autózásról (is).
    Mindkettő fenntartásáért, már külön-külön is atomerőműveket kellene építeniük...