SG.hu

Digitális tárcával lehet majd hitelesíteni az életkort az interneten

Az EU a digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) keretében oldaná meg a kiskorúak védelmét a nagy közösségi médiaplatformokon. Ennek érdekében az életkor ellenőrzésére szolgáló digitális tárcákat dolgoznak ki - közölte az Európai Bizottság egyik tisztviselője.

A digitális pénztárcákat az elektronikus tranzakciókhoz kapcsolódó elektronikus azonosítási és bizalmi szolgáltatásokról (eIDAS) szóló rendelet szabályozza, amelyet áprilisban írtak alá. A Bizottság honlapja szerint az uniós polgárok számára olyan eszközként tervezték őket, amellyel „ellenőrizhetik digitális személyazonosságukat”, miközben „zökkenőmentesen mozoghatnak a határokon keresztül”. A lehetséges felhasználási területek a közszolgáltatásoktól a banki szolgáltatásokig terjednek.

Az eIDAS alapján a tárcák a tervek szerint 2026 végére lesznek működőképesek, de a Bizottság a tagállamok digitális szolgáltatásokat koordináló hatóságaival együttműködve addig is szeretne egy köztes megoldást - mondta a magas rangú tisztviselő. A tárcák nem lesznek kötelezőek a platformok vagy a felhasználók számára, de „egy kicsit olyanok lehetnek, mint az életkor-ellenőrzés aranystandardja” - mondta a tisztviselő. A közösségi médiaplatformokon történő korhitelesítés a képviselők számára kiemelt prioritássá vált, mivel a február óta hatályos DSA hatékonyságát befolyásolja. "Korigazolás alig létezik”, az csupán önbevallás, és "a DSA végrehajtása több szempontból is hátrányt szenved" - mondta Andreas Schwab (néppárti, Németország) EP-képviselő. A digitális tárcák „ígéretes és hatékony eszköz” - mondta.

A Bizottság pályázatot írt ki az életkor-ellenőrzésre szolgáló digitális pénztárcák kísérleti projektjére. Ennek érdekében szeptember elején módosították a költségvetést, 4 millió eurót különítettek el a projektre. A Bizottság mind az alkalmazás-, mind az eszközalapú megoldásokat mérlegeli, és a tárcákon átívelő munka folyik. A digitális pénztárcákról nem esik szó a DSA szövegében, de a digitális pénztárcákról szóló rendelet említést tesz a használatuk korhatár-ellenőrzéséről. Az EU Tanácsa már áprilisban felszólított a digitális pénztárcák életkor-ellenőrzésre való használatára. Spanyolország egy digitális pénztárca bevezetését tervezi a korellenőrzéshez, míg a francia Arcom hatóság a hitelkártyák korellenőrzésre való felhasználását fontolgatja a pornóoldalakon.

Vera Jourová, az Európai Bizottság értékekért és átláthatóságért felelős alelnöke elmondta, hogy a Bizottság egy „kormegállapítási eszköztárat” fog kiadni, hogy „felhívja a figyelmet a korellenőrzés meglévő hatékony módszereire és a magánélet védelmét szolgáló eszközökre”. A kormegállapítás egy tágabb meghatározás a felhasználó életkorának meghatározására, beleértve az önértékelést is. A kormegállapítás a felhasználók életkorának „hozzávetőleges” meghatározási módja, míg az ellenőrzés „pontos” lesz - mondta a Bizottság egy másik magas rangú tisztviselője.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!