SG.hu

Az Apple bejelentette az iPhone 16, a 16 Pro és a 16 Pro Max telefonokat

Az Apple új iPhone 16 semmiképpen sem jelent forradalmat, de egy kiforrott frissítés egy maroknyi új funkcióval. A készülék két új fizikai gombot kapott, javult a teljesítménye és itt az Apple Intelligence támogatás.

A dizájn hasonló az iPhone 15-höz, de a hátlapon függőleges a kamerák elrendezése, ami segít a hatékonyabb térhatású fotók és videók készítésében. Az új kameravezérlő gombra kattintva lehet fényképet készíteni, és érintésérzékeny is, így az ujjunkat végigcsúsztatva a képek beállításait, például a zoomot is módosíthatjuk rajta. Meg tudja különböztetni a teljes kattintást a könnyed megnyomástól, ami lehetővé teszi a testreszabási funkciók elérését ahelyett, hogy rögtön képet készítenénk. Nem ez az egyetlen új gomb: egy konfigurálható Művelet gomb is érkezett. Ez tavaly a Pro modellekben került bevezetésre, és különböző előre meghatározott célokra használható, vagy a parancsikonokkal való munkához rendelhető.

Új chip is van: az A18. Ez egy 16 magos neurális motort tartalmaz, amely akár kétszer gyorsabb, mint amit az iPhone 15-ben láttunk. A memória alrendszer 17 százalékkal nagyobb memória-sávszélességgel rendelkezik. Ezek a funkciók lehetővé teszik, hogy támogassa az Apple generatív modelljeit és az Apple Intelligence-t, amely tavaly kizárólag a Pro telefonokban volt megtalálható. A 3 nm-es chip 6 magos CPU-t tartalmaz, két teljesítménymaggal és négy hatékonysági maggal. Az Apple állítása szerint akár 30 százalékkal gyorsabb, mint az iPhone 15 CPU-ja. Az Apple nem említette konkrétan a RAM-ot - ritkán teszi az iPhone-ok esetében -, de az A18 valószínűleg legalább 8 GB RAM-mal rendelkezik, hogy segítse az Apple Intelligence modellek futtatását. Az A16 az iPhone 15-ben 6 GB RAM-ot tartalmazott.


Van egy új, sugárkövetést támogató, ötmagos GPU, amely az Apple szerint akár 40 százalékkal gyorsabb; az Apple szerint az új hőelvezető kialakítás akár 30 százalékkal nagyobb tartós teljesítményt tesz lehetővé a játékhoz, és az iPhone 16 képes olyan AAA-játékok futtatására, mint az Assassin's Creed Mirage, amely tavaly csak a 15 Pro-n működött. Ennek a chipnek köszönhetően az Apple szerint az iPhone 16 az első nem Pro iPhone, amely támogatja a vállalat által Apple Intelligence-nek nevezett, hamarosan megjelenő generatív MI-funkciókat. Ez lehetővé teszi például az utcán lévő kutyafajták azonosítását a kamera feléjük történő irányításával. Az Apple ezt "vizuális intelligenciának” nevezi, és az iPhone 16 kameravezérlő funkciójára támaszkodik.

Ha már a kameránál tartunk, a hardveres oldalon nem sok jelentős fejlesztés történt az iPhone 15-höz képest. Az Apple felemlegette a 48 megapixeles nagylátószögű kamerát, de a legtöbb funkció az előző modellre vonatkozott. Van egy új ultraszéles kamera, amely nagyobb rekesznyílással rendelkezik, és akár 2,6-szor több fényt képes befogni. Emellett makrófotózást és térbeli videórögzítés támogatást is tartalmaz, ami korábban csak a Pro telefonokra volt korlátozva. A képernyő a korábbiakkal megegyező méretű (6,1 hüvelyk a normál iPhone 15, 6,7 hüvelyk a Plus esetében), de fényereje napsütéses környezetben 2000 nit, sötétben pedig mindössze 1 nit fényerőre képes. A képernyőt 50 százalékkal strapabíróbb kerámiapajzs védi. Az iPhone 16 ára 799 dollárról indul (128 GB), a Plus modell pedig 899 dollárról (szintén 128 GB). Az előrendelés jövő pénteken kezdődik, a terméket szeptember 20-án szállítják.


A telefon reklámfilmjét Budapesten forgatták

Megjelentek az iPhone 16 Pro és az iPhone 16 Pro Max modellek is: előbbi 6,3 hüvelykes, a Max pedig 6,9 hüvelykes kijelzővel rendelkezik. Ez elsősorban a kijelzőket körülvevő vékonyabb szegélyeknek köszönhető. Az iPhone 15 Pro-hoz hasonlóan a 16 Pro is titánból készült, de új textúrával. Az Apple azt állítja, hogy a telefon hőkezelése javult az új vázzal, ami az iPhone 15 Pro-val kapcsolatos panaszok egy részét orvosolhatja - ez akár 20 százalékkal nagyobb tartós teljesítményt is jelenthet. A nagyobb akkumulátorok és a hatékonyság javulása miatt az akkumulátor élettartamának javulását ígérik, bár az Apple a livestream során nem mondta meg, hogy pontosan mennyivel tovább bírja majd.

Az iPhone 16 Pro az új A18 Pro chipet tartalmazza, amely különbözik a normál iPhone 16-ban található A18-tól. Az Apple Intelligence funkciók állítólag akár 15 százalékkal gyorsabban futnak, mint a korábbi Pro telefonokban. Az A18 Pro 6 magos GPU-val érkezik, amely 20 százalékkal gyorsabb teljesítményt nyújt, és az Apple az AAA-játékok esetében is kiemelte a képességeit - és ez magában foglalja a kétszer gyorsabb ray tracing teljesítményt is. A 6-magos CPU (két teljesítménymag, négy hatékonyság) szerény 15 százalékkal gyorsabb. Alternatívaként ugyanazt a teljesítményt tudja nyújtani, mint az A17 Pro, de 20 százalékkal magasabb hatékonysággal, ami az akkumulátor élettartamának és a hőérzetének javulását sugallja. Végül pedig új videokódoló van benne kétszeres adatátviteli sebességgel, különös tekintettel a videók rögzítésének javítására.

Az iPhone 16 Pro ugyanazzal a három kameratípussal rendelkezik, mint korábban: nagylátószögű, teleobjektív és ultraszéles. De van néhány hardveres fejlesztés: a 48 megapixeles nagylátószögű kamera egy új érzékelővel egészül ki, amely kétszer olyan gyorsan képes adatokat olvasni. Van egy új 48 megapixeles ultraszéles kamera, amely nagyobb részletességet tesz lehetővé a közeli felvételek és a szelfik készítésekor. Az 5x teleobjektív, amely kizárólag a 15 Pro Max modellben volt megtalálható az iPhone 16 Pro mindkét méretében jelen van. Az új kamerafunkció a 4K videórögzítés 120 képkocka/másodperc sebességgel Dolby Visionben, ami a platformon először fordul elő. Az így rögzített videók lejátszási sebessége utólag a Fotók alkalmazásban 120 fps, 60 fps, 30 fps és 24 fps között állítható be. Minden rögzített videó mostantól térhatású hangot is tartalmazhat. Ehhez társul az Audio Mix, egy olyan funkció, amely lehetővé teszi a váltást az egyes hangokat néhány meghatározott keverési stílus szerint elkülöníteni próbáló módok között.

Az iPhone 16 Pro ára 999 dollárról (128 GB) vagy 1199 dollárról (256 GB) indul a Max méret esetében. Ezek jövő pénteken már előrendelhetőek, és szeptember 20-án szállítják őket.


Az Apple szeptember 16-án tervezi kiadni az iOS, az iPadOS, a macOS és a watchOS következő verzióit a nagyközönség számára - jelentette be a vállalat a weboldalán keresztül a termékrendezvényt követően. Ugyanezen a napon várhatóan a tvOS és a HomePod operációs rendszer frissítéseit is láthatjuk majd. Az új kiadások számos új funkciót és finomítást hoznak az Apple platformjaira: jobb szöveges üzenetek küldése az Android készülékekkel az RCS szabvány támogatásának köszönhetően, iPhone Mirroring, amely lehetővé teszi az iPhone-oddal való interakciót a Maceden keresztül, több UI testreszabási lehetőség az iPhone-ok és iPadek számára, és egyéb fejlesztések emellett.

Az új operációs rendszerek a legtöbb olyan hardveren futnak majd, amelyek jelenleg az iOS 17, iPadOS 17 és macOS Sonoma rendszerekkel kompatibilisek, beleértve az Intel Macek utolsó néhány generációját 2018-ból, 2019-ből és 2020-ból. Van azonban néhány kivétel, például a 2018-as MacBook Air és néhány régebbi iPad. Az olyan régi telefonok, mint a 2018-as iPhone XR és XS is képesek lesznek telepíteni és futtatni az iOS 18 frissítést.

Az Apple a júniusi WWDC óta több bétaverziót is kiadott az egyes operációs rendszerekből, és a release candidate buildek valószínűleg ma kerülnek ki a felhasználók és a fejlesztők számára. Ezek lehetővé teszik a fejlesztők számára, hogy a megjelenés napjára elkészítsék alkalmazásaik végleges verzióit. Azok a felhasználók, akik szeretnének korán átállni az új operációs rendszerekre, ezt is megtehetik - viszonylag biztosak lehetnek abban, hogy a nyári béták során a legtöbb legnagyobb hibát már kijavították. Azonban, mint mindig a nagyobb frissítések telepítésekor, érdemes előzetesen gondoskodni arról, hogy az ember biztonsági másolatokat készítsen az adatairól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • igazamvanvagyig #13
    en tudom mire valo ki is hasznalom 16 gb ram 1 tb ,volt is 220ezer forint xiaomi poco f6 pro
    3200 x 1440
    WQHD+
    526
    ppi :))))

    120 wattos tolto a dobozban,tok stb :)))
    Utoljára szerkesztette: igazamvanvagyig, 2024.09.15. 18:43:08
  • igazamvanvagyig #12
    persze 500 k -ert. mukodmi mukodik meg is er 200 k
  • CrazyAchmed #11
    Ja, masszív trollkodás volt a kolléga részéről, az isheep jelző miatt, emiatt igazat adok Neked. Viszont annyiban meg neki van igaza, hogy a 128GB egy ilyen drága telefonnál arcpirítóan gáz, szemét húzás, főleg, hogy mindenféle sugárkövetést promóznak, aztán egy warzone egyből lecsippant belőle 5-öt, és gyanítom, hogy a jövőben megjelenő játékok csak még éhesebbek lesznek. Egy belépő telónál teljesen rendben van, hogy minden létező dolgon, így a tárhelyen is megfogja a forintot, de egy iphone-nál ez fillérbaszás szerintem.
  • Bruce_Willis #10
    Azért ez egyáltalán nem jellemző.
    Az ismeretségi körömben senki nem videóz ennyit, persze nem is ismerek influenszereket. Mondjuk van egy haverom aki rengeteget fotózza videózza a gyerekeit, és ő gondban van még a felhő tárhellyel is, de azt mondta hogy ez már túlzás. Már kezd belehülyülni.
    De nekem nyaraláskor is a felhőbe megy minden, a munkám miatt pedig van M365 előfizetésem. Attól kényelmesebb nincs is.
    Legalább 10 éve nem volt a kezemben pendrive, vagy adatkártya, én nem vacakolok ilyen kőkorszaki megoldásokkal.
    A filmezést azért írtam, mert tudom hogy létező jelenség, és kinézem a fórumtársból, hogy egérmozizik.
    Persze gondolom neki csak az volt a lényeg hogy ideokádjon valami alma ellenest, csak azt nem értem hogy miért utálja az apple rendszerét. Az anyám néha megkér, hogy nézzem meg mi a kínja a droidjának, de olyankor a falnak megyek tőle, hogy mennyire silány az a rendszer. Olcsóbbnak sem olcsóbbak a droidos mobilok, pláne hogy negyedannyi időt bírnak ki, úgyhogy tényleg nem értem mi a gondja a gyereknek.



    Utoljára szerkesztette: Bruce_Willis, 2024.09.11. 06:12:17
  • kvp #9
    "Akinek nem elég 128 GB lokális tárhely a készüléken, az nem tudja, mire való egy telefon."

    Pl. kis videokameranak jo. 4k-s felbontas eseten ha minden tarhelyet a videok foglalnak el, akkor kb. 170 perc fer 128 GB-ra, de normal hasznalat eseten amikor kb. a fele marad csak szabadon a szoftverek utan 85 perc fer ra. Ez egy mondjuk egy hetes nyaralas eseten (7 nap) napi 12 perc videot jelent es akkor 0 darab foto keszult. A legtobb ember persze nem fog hosszu videokat felvenni, de az, hogy egy atlagos nyaralas alatt siman meg tud telni 0-rol (amikor csak a szoftverek vannak rajta) 100%-ra azert problemas lehet, ugyanis nincs benne kartyaolvaso es a kulso meghajtok tamogatasa is erosen korlatozott. Persze sokkal jobb mint egy low end kinai telefon, de a kiveheto tarhely tamogatasa (sd kartya) nagyon kenyelmes tud lenni. Nekem mindketto van a telefonomban, a belso tarhelyre igy a rendszeren kivul csak a szoftverek es azok adatai kerulnek. (plusz ide kerulnenek a sorozatkepek es a nagyobb framerate-es videok, ezeket nem tudja sd-re irni) A cache terulet is eleg sokat meg tud enni a belso hattertarbol, ertem ez alatt az offline letoltott terkepeket es egyeb nem eldobhato adatokat is. Tisztan belso memoriat hasznalva viszont nem igazan egeszseges 75%-os telitettseg fole menni, tehat a hasznos foto/video adatterulet olyan 32 GB lesz, az egyhetes nyaralason kb. napi 6 percnyi 4k video. Ez nem biztos, hogy eleg mindenkinek, de persze van nagyobb tarhelyu keszulek is.

    "És aki annyira igénytelen, hogy képes telefonon végignézni egy mozifilmet.
    Gratulálok!"

    Nos erre is jo a kulso tarhely, ugyanis a telefonok tobbsege kepes nagyobb monitorra vagy tv-re kuldeni a kepet, ezert teljesen realis, hogy mozifilmet nezzunk rajta, de persze erdemes kulso kijelzot hasznalni hozza es wifi-n kuldeni a stream-et. A legtobb modern szallodai tv erre ma mar alkalmas es az otthoni okos tv-s rendszerek nagyresze is. (a legolcsobb 100 ezer forintos 43 inches 4k samsung is) Sokan a telefonjukon kezelik a streaming account-jaikat es a tv-t csak nagymeretu kijelzonek hasznaljak.
  • Bruce_Willis #8
    Mondja a birka, aki nem tudja mire való egy telefon.
    És aki annyira igénytelen, hogy képes telefonon végignézni egy mozifilmet.
    Gratulálok!
  • M2 #7
    Akinek nem elég 128 GB lokális tárhely a készüléken, az nem tudja, mire való egy telefon.
    Mert például: nem való a teljes családi fotóalbum tárolására.
  • M2 #6
    ram?
  • wraithLord #5
    Aki nem videózik, annak szerintem elég 128 GB. 2 éve használom a jelenlegi mobilomat (androidos, nem iPhone), fotók, néhány 1-2 perces rövid videó (4k és 1080p is), zene, és egy nagyobb (5 GB) játék van rajta a többé-kevésbé szokásos pár tíz MB-os appokon kívül. Nem használok felhőt, nincs is vele szinkronizálva, soha nem töröltem róla semmit, és így 2 év alatt 90 GB a foglalt hely rajta.

    Én nem használom külső vinyónak, pendrive-nak a telefonomat. PC-nek is csak akkor, ha nagyon muszáj (pl. utazás), mert még a tepsifonon is mütyür vacakokkal szöszmötölésnek érzem az egészet (de tableten is igazából). Ezért a videózáson kívül "el nem tudom képzelni", hogy mire nem elég 128 GB. Vagyis de, 4 év fotózásra biztos nem elég. :D
  • kvp #4
    "128gb ram az isheepeknek tokeletes"

    A 128 GB az a flash hattertar (NV storage) merete, nem a belso munka memoria (RAM) merete. De igen, 128 GB ram, az jo lenne, de abbol csak 6 vagy 8 GB-ot kapnak az apple termeket licenszelo felhasznalok. (senki nem tud apple telefont vasarolni, csak a limitalt ideju felhasznalasi licenszet lehet megvenni, amihez termeszetesen adnak hardvert is)

    Most az, hogy a 128 GB flash hattertar az mire eleg az mar jo kerdes, de van akinek meg ez is boven sok, van akinek a tizszerese is keves lenne. Akinek nem tetszik az vehet mast. Viszont ertheto, hogy kell melle a felho is, egyreszt a keszulekek annyira serulekenyek, hogy felhos adatmentes nelkul nem lehet oket megbizhatoan hasznalni, masreszt ezek a szolgaltatasok egy fix folyamatos bevetelt jelentenek a gyartonak.