SG.hu

Globális leépítésre készül a Samsung

Az indiai Tamil Nadu államban található Samsung Electronics gyárban hétfő óta sztrájkolnak a dolgozók, megzavarva a termelést, mivel béremelésért, jobb munkaidő beosztásért és a szakszervezetbe tömörülés tiltásának megszüntetéséért küzdenek.

A Kanchipuram körzetben található üzem 16 éve működik, és 1700 dolgozót foglalkoztat, akik közül mindössze 60 nő. A szakszervezet szerint a munkakörülmények olyanok, mint egy magánzárkában, és a tamil-nádui üzemben gyakori az erőszak. "Ezek a dolgozók 16 éve bejegyzett szakszervezet nélkül vannak. A jelenlegi vezetőség hozzáállása, bürokratizmusa, visszaélései és a munkaterhelésre való kényszerítése arra késztette a dolgozókat, hogy szakszervezetbe tömörüljenek” - írta közleményében az Indiai Szakszervezetek Központja (CITU). A CITU a Facebookon a Samsung szakszervezetekkel szembeni ellenállását „drákói” intézkedésnek nevezte.

Az üzemben dolgozók közül a jelentések szerint sokan nem jelentek meg a munkahelyükön, hanem a létesítmény előtt tüntetnek, ami miatt hétfőn a termelés a felére esett vissza. Kedden a jelentések szerint a termelés 30 százalékkal esett vissza. Az üzemben televíziókat, hűtőszekrényeket és mosógépeket gyártanak, ez a Samsung 12 milliárd dolláros éves indiai bevételének 20-30 százalékát adja. A régió szakszervezeti vezetője, E Muthukumar ígéretet tett arra, hogy a sztrájk addig folytatódik, amíg nem születik megállapodás. A Samsung két üzemet működtet Indiában - a nagyobbik, okostelefonok gyártására összpontosító üzem Noidában található.

A Samsung szóvivője elmondta, hogy aktívan együttműködnek a dolgozókkal, hogy kezeljék az esetleges panaszaikat, és betartják az összes törvényt és előírást. "Biztosítani fogjuk azt is, hogy a fogyasztóink számára ne legyen fennakadás” - ígérte a Samsung. A gyártóóriás más országokban is sztrájkokkal szembesült. Júliusban és augusztusban a dél-koreai dolgozók minden idők legudvariasabb sztrájkjába kezdtek, a saját szabadságukat használták fel a munka leállítására. Ezt agresszívebb intézkedések követték, köztük a Samsung első valódi helyi munkabeszüntetése. A szakszervezet azt ígérte, hogy a sztrájk határozatlan ideig tart.

Miközben a Samsung indiai problémáival foglalkozik, a hírek szerint átfogó globális elbocsátásokra készül, amelyek során egyes részlegeken akár 30 százalékkal is csökkenhet a személyzet létszáma. A Samsung meg nem nevezett bennfentesei elmondták, hogy a leépítésekre ez év végéig kerül sor, és világszerte érintik a munkahelyeket. A vállalat állítólag már utasította a leányvállalatokat, hogy 15 százalékkal csökkentsék az értékesítési és marketing személyzetet, és akár 30 százalékkal az adminisztratív dolgozókat. A jelentésből nem derül ki egyértelműen, hogy hány alkalmazottat érint a leépítés, illetve milyen munkavállalók vannak veszélyben.

Nem világos, hogy a Samsung - amely a mesterséges intelligencia chipek boomja közepette egyre növekvő nyereséget könyvel el - miért döntene úgy, hogy 260 000 fős globális létszámának egy részét elbocsátja. Hírek szerint a létszámleépítés a Samsung költségeit hivatott csökkenteni a várható globális gazdasági lassulás előtt. A Samsung állítása szerint az elbocsátások csak rutinszerű munkaerő-kiigazítások, amelyek célja az üzleti hatékonyság javítása, nem céloznak meg konkrét szerepköröket, és a termelésben dolgozókat sem érintik. A technológiai iparági elbocsátások jóideje címlapokon szerepelnek, számos nagynevű vállalat bocsátott el alkalmazottakat annak ellenére, hogy rekord pénzügyi eredményeket ért el. Nem világos, hogy a Samsungnál is ez történik-e.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!