SG.hu

A brit miniszterelnök szerint az arcfelismerő technológia a válasz a szélsőjobboldali zavargásokra

Az elmúlt héten Angliában történt zavargásokra reagálva Keir Starmer miniszterelnök azt mondta, hogy támogatja az arcfelismerő technológia szélesebb körű bevezetését, hogy nyomon kövessék és megakadályozzák, hogy a "gengszterek" olyan területekre utazzanak, ahol zavargásokat akarnak okozni.

Miután több gyermeket megkéseltek egy Taylor Swift-témájú nyári szünidei klubban, a támadás helyszínén, Southportban és az Egyesült Királyság más városaiban is erőszak tört ki. Az események a lakosság és a rendőrség közötti feszültséggel teli időszakban történtek, alig néhány héttel azután, hogy a leedsi Harehillsben hasonló zavargások törtek ki, miután a rendőrség beavatkozott egy gyermekvédelmi ügy miatt. A Southportban és az ország más részein történt zavargásokat vélhetően a szélsőjobboldali gyűlöletet gyakorlók szítják, tekintettel az incidensek jellegére, amelyek során mecseteket támadtak meg. A hétvégén folytatódó erőszakos cselekmények hátterében az interneten terjedő hamis állítások állnak, amelyek szerint az elkövető egy "Ali al-Shakati" nevű menedékkérő volt, aki tavaly érkezett az Egyesült Királyságba egy hajón. Ezzel szemben a rendőrség a három lány meggyilkolásával egy walesi születésű, 17 éves Axel Rudakubana nevű fiút vádol, aki jelenleg őrizetben van. Múlt héten nevezték meg annak ellenére, hogy kiskorú, így próbálták megállítani a téves információk elterjedését.

A hétvégén a zavargók felgyújtottak egy könyvtárat Merseyside-ban, és a rendbontók megpróbálták megakadályozni a tűzoltókat az oltásban - közölte a helyi rendőrség. Starmer azt mondta, hogy új nemzeti képességet hoz létre az erőszakos zavargások leküzdésére, amelynek középpontjában az arcfelismerő technológia áll. Ez erősen ellentmondásos bejelentés volt, különösen mert a miniszterelnök korábban emberi jogokkal foglalkozó ügyvédként praktizált, így tudnia kell, hogy az év elején a Lordok Háza igazságügyi és belügyi bizottsága közölte a korábbi konzervatív kormánnyal, hogy a valós idejű arcfelismerő technológia (Live Facial Recognition, LFR) nem rendelkezik jogi alapokkal. Vagyis hiányzik a közbizalom a technológia használatának módját illetően, így a meglévő szabályozás nem felel meg a célnak.


De az észérvek ritkán állnak egy rossz ötlet útjába: a korábbi brit rendőrségi miniszter alig egy évvel ezelőtt az LFR használatának megduplázását szorgalmazta, annak ellenére, hogy számtalan probléma, többek között a széles körben dokumentált faji előítéletesség is terheli. Starmer elmondta, hogy a szélesebb körű bevetés a brit futballrendőrség tanulságaira fog építeni, amely az LFR-t használja a hétvégenként az országot átutazó, a sporteseményeken dulakodó futballhuligánok kiszűrésére.

"Ma bejelenthetem, hogy ezt a találkozót követően országos szintű képességet hozunk létre a rendőri erőknél az erőszakos rendbontások elleni küzdelemre" - mondta a miniszterelnök. "Ezek a gengszterek mobilak, közösségről közösségre járnak, és olyan rendőri válaszlépésekre van szükségünk, amelyek ugyanerre képesek. Közös hírszerzés, az arcfelismerő technológia szélesebb körű alkalmazása, és megelőző intézkedések - a bűnös magatartásról szóló rendeletek, amelyekkel korlátozzuk mozgásukat, mielőtt még felszállhatnának egy vonatra, ugyanúgy, ahogyan a futballhuligánokkal is tesszük."


Az újonnan kinevezett miniszterelnök a közösségi médiavállalatokra is célzott, amelyeknek szerinte anyagi előnyük származik a zavargások szításából. "És hadd mondjam azt is a nagy közösségi médiavállalatoknak és azoknak, akik működtetik őket: az egyértelműen online felkorbácsolt erőszakos rendbontás is bűncselekmény. Ez az önök telephelyén történik, és a törvényt mindenhol be kell tartani. Ez a kormány legfontosabb feladata. A szolgálat a biztonságon nyugszik, és mi minden szükséges intézkedést megteszünk, hogy az utcáinkat biztonságban tartsuk."

A Big Brother Watch nevű adatvédelmi kampánycsoport azonnal bírálta a miniszterelnök javaslatait, mondván, hogy az LFR nem a közelmúltbeli zavargások középpontjában álló alapvető problémák ellen készült. "A miniszterelnök mai riasztó ígérete, hogy a közelmúltbeli zavargásokra adott nyilvánvaló válaszként bevezetné az arcfelismerést, olyan ígéret, amely a rendőrség további létfontosságú erőforrásait irányítja át a tömeges megfigyelésre, amely inkább fenyegeti, mint védi a demokráciát" - mondta Silkie Carlo, a Big Brother Watch igazgatója. "A mesterséges intelligencia alapú megfigyelés a lakosság tagjait két lábon járó személyi igazolványokká változtatja. Veszélyesen pontatlan, és nincs kifejezett jogalapja az Egyesült Királyságban. Míg Oroszországban és Kínában elterjedt, Európában tilos az élő arcfelismerés."

"Mélységesen aggasztó, hogy a miniszterelnök egyáltalán nem foglalkozott a héten Nagy-Britanniában tapasztalt erőszakos, rasszista verekedések okaival, nem is beszélve arról, hogy még a sok emberéletet kioltó, kegyetlen késes bűncselekmények okaival sem foglalkozott. Ilyen körülmények között hatástalan mesterséges intelligencia alapú megfigyelést ígérni. Az ország süket fülekre talált, és egyáltalán nem bízik a közvélemény abban, hogy a kormánynak megvan a kompetenciája vagy akarata ahhoz, hogy keményen fellépjen az ilyen bűncselekmények okaival szemben, és megvédje a lakosságot." - tette hozzá.


Az arcfelismerést széles körben alkalmazzák az Egyesült Királyságban, a kiskereskedelemtől kezdve a rendőrségig, amely továbbra is védi a technológia alkalmazását. A londoni Metropolitan Police azt közölte, hogy a Nemzeti Fizikai Laboratóriummal (NPL) és a Nemzeti Szabványügyi és Technológiai Intézettel (NIST) együtt teszteli megoldásait. Közlésük szerint az általuk használt algoritmus "nagy teljesítményű", bár az ezt megalapozó 2023-as jelentés eredményeit a múltban megkérdőjelezték.

A rendőrség az arcfelismerő technológiáját LFR, retrospektív arcfelismerés (RFR) és operátor által kezdeményezett arcfelismerés (OIFR) formájában alkalmazza. Az RFR magában foglalja olyan képek készítését, amelyeket vagy kizárólag az arcfelismerő technológia felhasználása céljából gyűjtöttek, vagy lehetővé teszik a technológia későbbi alkalmazását ezekre a képekre a rendőrség számára. Az OIFR egy olyan mobilalkalmazás formájában valósul meg, amelyet a rendőrök arra használnak, hogy képet készítsenek egy személyről és beazonosítsák a kilétét, ha a személyazonossága nem ismert számukra. Az elképzelés szerint ezzel megspórolható a letartóztatás és az őrizetbe vétel során történő azonosítás. A rendőrség tesztjei alapján kiigazították az LFR-t, így most már "nincs statisztikai szignifikancia a demográfiai csoportok között", és az RFR vagy az OIFR esetében sincs eltérés.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • igazamvanvagyig #14
    4 million szavaztak a reformra 46- 48 millio szavazo 2021 adat hat a 60 milliobol biztos a nagyon minimumot mondom legyen 30 millio marmint feher szavazo a nagyon minimum 30 milliode tobb de legyen 30 akkor os 4 millio -an szavaztak csak a reform-partra -ra
    5 evvel korabban es a bevandorlas mar regota megy akkor meg 6-8 szaz ezren.

    amugy az illegalissal van bajuk nem a legalisan mert tudjak,hogy ehen halnanak megallna az elet.
    Utoljára szerkesztette: igazamvanvagyig, 2024.08.07. 23:41:33
  • nlght #13
    Szerintem nem lesz rezervátum ebben a korban. Az uralkodó hatalom az "oszd meg és uralkodj" alapján abban bízik, hogy társadalmi konfliktusokat felszítva nem fognak az elit ellen fordulni majd az emberek. Szóval nekik az a jó ha a TV-ben és a híroldalakon race/religion alapon háborút mutatnak, és nem a gazdag 1% ellen lázadnak fel az emberek változást követelve.

    Magyarország tranzitország sok határral más országok felé. Kulturális és történelmi szempontból korábban is nagy volt a jövés-menés. Igazából faterom hobbija a téma, ő napokig tudna erről beszélni, de annyit én is tudok hogy sok nép keveredett és beleolvadt már a mi népünkbe. Már rég nem ugyanazok vagyunk, mint mondjuk 1000 éve.

    Angliából pedig szigorú rendőrállam lesz a jelek szerint, legalábbis rövidtávon biztos. Már most lecsuknak egy facebook üzenetért hónapokra, ha nem a kormány és a BBC szekerét tolod. Aki anti-migration matricát árult az 2 évet kapott.
    Egyetértek az 5-10 évvel, ha most nem lesz nagy társadalmi változás akkor kb. elég 1 generáció és többségben lesznek a muszlimok. A fehér ember nem csinál nagy családot, ha csinál egyáltalán manapság. Addig a muszlim családban nem ritka a 7-8 gyerek.

    Szerintem a multikulti elkerülhetetlen a mai korban, viszont meg kell egyeznie szabályokban a különböző népcsoportoknak, másképp nem fog menni. Azokat pedig ki kell vetni a modern társadalomból akik a "mi vagyunk a kiválaszott nép, mindenki más alsóbbrendű préda" ideológiát nevelik a gyerekeikbe, lásd a zionistákat és a muszlimokat.
  • csulok0000 #12
    Ennyi hülyeséget is ritkán olvasni egy helyen :D A hozzászólók nagyobb része valami konteógyárból szabadulhatott.
    Am cska megjegyeznék, hogy ahogy valaki említette is, a klasszikus jobb és baloldal rég nem létezik. Valójában ez az egyik legnagyobb baj a mai politikában, hogy mindenkit kötelezően be akarnak skatulyázni, hogy melyik oldalhoz tartozik. El kellene felejteni ezeket az odalakat. A világ már rég nem írható le két oldallal. Sőt maga a pártok rendszere is eléggé elavult. Azt kellene nézni, hogy mi a jó a többségnek, miközben figyelembe vesszük a maradékot is. A döntéshozásnál, pedig a kevésbé korlátozó törvények irányába menni.
  • kvp #11
    "Globálisan vmi 8-9% körül van a fehérek aránya, szóval valójában a fehérek vannak kisebbségben, őket kéne védeni, nem az aggresszív, sharia-párti buckalakókat a fehérektől."

    Felmerult, hogy nyugateuropaban erdemes lenne rezervatumokat letrehozni azon feher oslakosok szamara, akik nem kepesek integralodni a modern globalista vilagba. Ez igazabol csak a terulet es penz hianyon bukik meg, mert a hajlandosag alapvetoen meglenne ra a jelenlegi uralkodo osztaly reszerol. Sok problemat megoldana szamukra.

    Egyebkent lassan egesz Magyarorszag ilyen rezervatum statuszban lesz az EU-n belul, hiszen alapvetoen a legutobbi EU-s valasztas szerint itt meg a lakossag kb. 52%-a szeretne megtartani a magyar allamot. Ebbol a tenyleges erintett magyarok aranya a teljes jelen levo lakossaghoz kepest kb. 40-45% korul lehet (es folyamatosan fogy), tehat nekik kell az EU-nak helyet talalnia az uj Egyesult Europai Allamok teruleten belul.

    ps: Ahogy a mai amerikai oslakosok (az 'indianok') sem probaljak megtisztitani az USA teruletet a bekoltozott nem osklakos lakossagtol, ugy az angolok eseten sem varhato talib vagy ira szintu fegyveres ellenallas, pedig ez lenne az utolso eselyuk, ami varhatoan a kovetkezo 5-10 evben vegkepp el fog veszni.
  • nlght #10
    Vannak városok pl. Birmingham, ahol úgy tudom már 50% felett van a nem fehér emberek aránya. Hogy tudsz ellenük szavazni így?
    Hollandiában már az összes nagyvárosban kisebbségben vannak a fehérek.
    Globálisan vmi 8-9% körül van a fehérek aránya, szóval valójában a fehérek vannak kisebbségben, őket kéne védeni, nem az aggresszív, sharia-párti buckalakókat a fehérektől.
  • kvp #8
    Mar nagyon regen nincs klasszikus jobb es bal oldal. Vannak a nemzetiek es a globalistak. Angliaban a konzervativok es a munkaspart is globalista, de meg a liberalisok is azok, a nemzeti oldalon csak az ukip maradt.

    A regi idok antiszemitizmusa jelenleg a muzulmanok es az oket tamogato globalistak koreben el. A nemzetiek viszont elfogadtak, hogy a klasszikus oszovetsegi szabalyok azok amik mukodnek amikor egy nep tulelese a cel. Ezert is van az, hogy zsido nemzeti csoportok egy oldalon talaljak magukat mas nyugati nemzeti csoportokkal. Kiderult, hogy alapvetoen kozos az ertekrend es kozos a cel, de meg az ellensegek is azonosak. (Mik a nemzetek ellensegei? A globalista, internacionalista eszmek mint pl. a kommunizmus, a globalizmus, az iszalmizmus, minden ami nemzetek feletti. Izraelen belul is jelen van egy nemzetellenes, globalista csoport es egy nemzeti. Ha az elobbi nyer, akkor Izrael es a zsido nep megszunik letezni. De ez igaz minden mas nepre is, ahol a lakossag jelentos resze nemzetellenes. Magyarorszagon olyan 48-49%-nyian vannak akik tamogatjak Magyarorszag es a magyar nemzet megszunteteset, ez mar majdnem tobbseg)

    Egyebkent az angol nemzetiek felfoghatnak, hogy a brit tobbseg globalizmust akar. A globalizmus pedig nalluk az iszlamot es a sharia torvenyket is jelenti, mert az uj brit tobbseg ezt akarja. Teljesen felesleges tuntetni ellene. Vagy tesznek valamit ellene ahogy tettek valamit a talibok is Afganisztanban es anno az irek Irorszagban vagy fel fogjak szamolni oket. Tuntetni, foleg arcot vallalva mar semmi ertelme nincs... (persze mara mar az irek is csak tuntetni tudnak es eszukbe sem jutnak a 1919-23 kozti hatasos megoldasok)
  • igazamvanvagyig #8
    Igen de az egész kinek a hibálya?
    A buta fehér emberé aki nem tud szavazni.
  • nlght #7
  • Kissssss0 #6
    megy ott minden, mondjuk úgy hogy jogosan is, megérdemlik azt amit kapnak nyugat európában.
    https://x.com/ksorbs/status/1820802629032689731
    ez meg a másik ami kitudja verni a biztosítékot a hétköznapi embernél, gestapo/kgb szint.
    https://x.com/VigilantFox/status/1820724008637063664

    közben meg megy a kamu hiszti brüszelben hogy mekkora elnyomás van itt Magyarországon brühühühü... k nyád.

  • NEXUS6 #5
    Nyilván nem lehet ezeket a propagandisztikus sajtóban megjelent jelzőket politológiai, tudományos szempontból megfelelően értékelni.

    Amikor a woke által uralt mainstream média tudatosan összemossa a jobboldali, szélsőjobboldali és jobboldali extrémista kategóriákat, ismétlem propaganda célokból, akkor azon nehéz tudományos módon fogást találni. Tekintve, hogy a társadalom manapság szélsőségesen megosztottá vált, pont ennek is köszönhetően az egész értelmetlen és kontraproduktív, hiszen a társadalomnak az a politikailag és ideológialig semleges, vagy hezitáló középrétege, akiket ezzel a kommunikációval megcéloznak, manapság már nem létezik, de legalábbis minimális.

    Ha pedig a társadalom széles rétege veszi át akár önként ezt a pejoratív szóhasználatot, ezzel újraértelmezve, akkor a rájuk akasztott extrémista jelleg válik alaptalanná, tekintve, hogy egy széles réteg nem lehet az.