SG.hu

Az Apple végre elkezdi támogatni az RCS-t és az üzenetek ütemezését

Az Apple iMessage és az Üzenetek alkalmazáshoz az iOS 18-ban érkező frissítések között nem az MI emoji - a Genmoji - vagy akár a műholdas szövegküldés lehetősége a legjelentősebb, hanem az a képesség, hogy végre be lehet ütemezni az üzeneteket egy későbbi időpontban történő elküldésre, valamint az RCS támogatása. Az újgenerációs üzenetküldési szabvány az SMS helyettesítője. Bár ez a WWDC 2024-en kevés figyelmet kapott a mesterséges intelligencia bejelentések és egyéb felhasználói felület finomítások mellett, ezek az üzenetküldési funkciók jelentős hatással lesznek az emberek mindennapi kommunikációjára.

Az üzenetek ütemezése iránti fogyasztói igény évek óta arra késztette a fejlesztőket, hogy bonyolult és nehézkes megoldásokat hozzanak létre, például olyan alkalmazásokat, amelyek push-értesítéseken keresztül emlékeztettek egy SMS elküldésére, vagy olyan megoldásokat, amelyek csak jailbreakelt iPhone-okon működtek. Az új iOS beépített funkcióként kínálja majd az üzenetek későbbi elküldésének ütemezését.

A funkciót a WWDC-n csak röviden említették. Az Apple sajtóközleményében ugyanabban a mondatban szerepel, mint a Tapbacks frissítés, amely az iOS 18-ban matrica támogatással bővült. Az Apple nyilvánvalóan nem gondolja, hogy a „Send Later” olyan funkció, amire érdemes sok időt fordítani. De mindazok számára, akik az iPhone-jukról működtetnek egy vállalkozást, vagy azok számára, akiknek csak akkor jutnak eszükbe a fontos dolgok, amikor hajnali 3-kor az ágyban fekve kell sms-t küldeniük, az új időzítési funkció egy nagyon üdvözlendő kiegészítő lesz. Azon túl, hogy megkönnyíti az életet - például amikor időzónákon átívelő üzeneteket akarsz küldeni valakinek anélkül, hogy megzavarnád - az Apple képernyőfotója szerint arra is használható a funkciót, hogy ne maradj le arról, hogy valakinek elküldj egy születésnapi üdvözletet.

Még ennél is fontosabb azonban, hogy az Üzenetek alkalmazás támogatja az RCS-t, az SMS üzenetküldési szabványt és az SMS helyettesítőjét, amely számos sérelmet fog orvosolni az SMS-ezéssel kapcsolatban azoknak az Android-felhasználóknak, akiknek tele a tökük a zöld buborékkal. A Google már régóta szorgalmazza és kampányolt azért, hogy az Apple fogadja el a szabványt, ami javítaná az Android és iOS felhasználók közötti kommunikációs élményt. Mi is beszámoltunk a zöld buborékokért folytatott harcról, és arról, hogy a kék buborékok a tizenévesek számára elengedhetetlenek. Bár az uniós szabályozók végül úgy döntöttek, hogy az iMessage nem elég népszerű ahhoz, hogy rákényszerítsék a nyitásra és a más üzenetküldő szolgáltatásokkal való interoperabilitásra, az ellenőrzés valószínűleg befolyásolta az Apple döntését - ahogy a Nothing próbálkozása vagy az amerikai törvényhozók érdeklődése is aziránt, hogy az Apple leállította a Beeper külső alkalmazást.


Előre beállítható lesz például egy szülinapi gratuláció elküldése

Mivel az Apple hosszú ideig nem volt hajlandó hozzáadni az RCS támogatását, az Android-felhasználókkal való SMS-ezésnél nem jelentek meg gépelési jelzők vagy olvasási nyugták, ráadásul megszakadtak a csoportos beszélgetések, a fényképek és a videók elmosódtak. Ez azt is jelentette, hogy az üzenetek nem voltak végponttól végpontig titkosítva, mint az iMessage esetében.

Az Android-felhasználók számára az RCS-en keresztül küldött üzenetek továbbra sem mentesülnek a zöld buborékos átoktól az Apple készülékein a cég weboldalán található képernyőfotók szerint, amelyek a funkciót működés közben mutatják. Ehelyett a szövegdoboz világosszürke betűtípussal jelzi majd, hogy a valakinek küldött szövegeink támogatják az „SMS + RCS” opciót is, miközben maguk a szövegek továbbra is zöld színűek. Azokat a problémákat azonban, amelyek miatt az Üzenetek alkalmazás az Apple ügyfelei számára gyengébb élményt nyújt, úgy tűnik, orvosolni fogják.

Az Apple azt mondja, hogy még idén támogatni fogja a szabványt, mely hír csak rövid említést kapott a cég sajtóközleményében, ahol annyit írnak, hogy az RCS „gazdagabb médiát és megbízhatóbb csoportos üzenetküldést tesz lehetővé az SMS-hez és az MMS-hez képest”. Korábbi jelentések szerint az Apple a GSMA-val együtt kíván működni, hogy az RCS univerzális profiljába felvegyék a végponttól végpontig terjedő titkosítás támogatását, de az E2EE-t nem fogja támogatni. Valószínűleg ezért nem volt szó titkosított üzenetküldésről az Apple RCS bejelentésében.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!