SG.hu

A Meta az ír hatóság felszólítására elhalasztja MI-je európai bevezetését

Az ír adatvédelmi szabályozó hatóság felszólította a Metát, hogy halassza el a Facebook és Instagram felhasználók adatainak hasznosítására vonatkozó tervét - közölte az amerikai közösségi médiavállalat.

Korábban a NOYB nevű érdekvédelmi csoport panaszt tett és felszólította az osztrák, belga, francia, német, görög, olasz, ír, holland, holland, norvég, lengyel és spanyol adatvédelmi hatóságokat, hogy lépjenek fel a céggel szemben. A vita tárgyát a Meta azon terve képezi, hogy személyes adatokat használ fel mesterséges intelligencia modelljeinek betanításához, anélkül, hogy ehhez hozzájárulást kérne, bár a vállalat azt mondta, hogy nyilvánosan elérhető online információkat használna fel. A Meta ma közölte, hogy az ír adatvédelmi felügyelet arra kérte, hogy halassza el nyelvi modelljeinek (LLM) képzését a Facebook és az Instagram felnőtt felhasználók által megosztott nyilvános tartalmak felhasználásával.

Mivel a Meta európai telephelye Írországban van, így az ottani szabályozó hatóságnak kell megfelelnie, és a többi uniós adatvédelmi hatóságnak nincs illetékességi jogköre felette. "Csalódottak vagyunk az ír adatvédelmi bizottság (DPC) kérése miatt, különösen azért, mert beépítettük a szabályozói visszajelzéseket, és az európai adatvédelmi hatóságokat március óta tájékoztattuk" - írta a vállalat egy blogbejegyzésben. A vállalat szerint az ír kérés visszalépést jelent az európai innováció és verseny szempontjából a mesterséges intelligencia fejlesztése terén. "Egyszerűen fogalmazva, a helyi információk bevonása nélkül csak másodosztályú élményt tudnánk nyújtani az embereknek. Ez azt jelenti, hogy jelenleg nem tudjuk elindítani a Meta AI-t Európában" - közölte a Meta.

A DPC üdvözölte a Meta szüneteltetési döntését, mondván, hogy döntése intenzív egyeztetés után született. A Meta szerint az MI-modellek késleltetett bevezetése lehetővé teszi, hogy a brit Információs Biztos Hivatalának (ICO) kéréseire is reagáljon. Az ICO szintén üdvözölte a Meta döntését, és kijelentette, hogy továbbra is figyelemmel kíséri a generatív mesterséges intelligencia fejlesztőit, köztük a Metát is, hogy felülvizsgálja az általuk bevezetett biztosítékokat, és biztosítsa a brit felhasználók információs jogainak védelmét.

Max Schrems, a NOYB elnöke a Meta ideiglenes leállását a csoport múlt héten benyújtott panaszainak tulajdonította. "Egyelőre nincs hivatalos változás a Meta adatvédelmi politikájában, ami jogilag kötelezővé tenné ezt a kötelezettségvállalást. Az általunk benyújtott ügyek folyamatban vannak, és döntést igényelnek" - mondta.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #1
    Nos a beepitettek a szabalyozoi eszreveteleket azt jelentette, hogy szembe mentek az osszes EU-s torvennyel es ezt megprobaltak elfedni a hatosagok elol. Valakinek megis feltunt, tehat nem vegeztek jo munkat...