SG.hu

Az Apple is beszáll az MI-csatába, az iPhone-okon fogják futtatni a modelleket

Az Apple csendben növeli képességeit a mesterséges intelligencia területén, egy sor felvásárlással, munkaerő-felvétellel és hardverfrissítéssel, amelyek célja, hogy a mesterséges intelligencia bekerüljön az iPhone-ok következő generációjába.

Iparági adatok és tudományos publikációk, valamint a technológiai szektor bennfenteseinek meglátásai azt sugallják, hogy a kaliforniai vállalat a legnagyobb figyelmet a mesterséges intelligencia mobileszközökön való futtatásának technológiai problémájára fordítja. Az iPhone-gyártó a rivális nagy techcégeknél aktívabb volt az MI startupok körüli udvarlásban, 2017 eleje óta 21-et vásároltak fel - derül ki a PitchBook kutatásából. A legutóbbi ilyen a kaliforniai székhelyű WaveOne startup 2023 elején történt megvásárlása volt, a cég MI-alapú videótömörítést kínál. "Nagy dobásra készülnek" - mondta Daniel Ives a Wedbush Securities-től. "Meg lennék döbbenve, ha idén nem kötnének egy jelentős MI-üzletet, mert egy fegyverkezési verseny zajlik, és az Apple nem olyan, aki csak kívülről szemlélődik."

A Morgan Stanley nemrégiben megjelent kutatási jegyzete szerint az Apple álláshirdetéseinek majdnem felében szerepel a "Deep Learning" kifejezés, amely olyan algoritmusokra vonatkozik, amelyek másodpercek alatt képesek emberhez hasonló szöveget, hangot és kódot kibocsátani. A vállalat 2018-ban csábította át a Google vezető MI-vezetőjét, John Giannandreát. A társaság eddig jellemzően titkolózott MI-terveit illetően, még akkor is, amikor a Big Tech riválisok, például a Microsoft, a Google és az Amazon több milliárd dolláros befektetéseket jelentettek be. Ám iparági bennfentesek szerint a vállalat saját nagyméretű nyelvi modelleken dolgozik. Tim Cook vezérigazgató tavaly nyáron azt mondta az elemzőknek, hogy "az MI-technológiák széles skáláján végeznek kutatásokat", és "felelősségteljesen" fektetnek be, ha az új technológiáról van szó.

Úgy tűnik, az Apple célja a generatív MI mobileszközökön történő működtetése, ami lehetővé tenné, hogy a chatbotok és alkalmazások a telefon saját hardverén fussanak, ahelyett, hogy az adatközpontokban lévő felhőszolgáltatásokból táplálkoznának. Ez a technológiai kihívás az MI-t működtető nagyméretű nyelvi modellek méretének csökkentését, valamint nagyobb teljesítményű processzorokat igényel. Más készülékgyártók gyorsabbak voltak az Apple-nél: a Samsung és a Google is olyan új készülékeket adott ki, amelyekről azt állítják, hogy a generatív funkciókat a telefonon futtatják.

Az Apple általában júniusban tartja meg fejlesztői konferenciáját, a Worldwide Developers Conference-t, valószínűleg idén is ez lesz az az esemény, ahol a vállalat bemutatja legújabb operációs rendszerét, az iOS 18-at. A Morgan Stanley elemzői arra számítanak, hogy a mobilszoftver a generatív mesterséges intelligencia lehetővé tételére irányul majd, és a hangasszisztens, a Siri is LLM által működtetett lehet. "Hajlamosak visszahúzódni és megvárni, amíg a technológia érettebbé válik, így az MI-nek a legszebb arcát tudják majd megmutatni" - mondta Igor Jablokov, a Pryon AI vállalati csoport vezérigazgatója és a Yap alapítója.

Az Apple is birtokol speciálisan az MI-futtatását célzó új chipeket, a vállalat szerint az októberben leleplezett M3 Max processzor a MacBookhoz "olyan munkafolyamatokat tesz lehetővé, amelyek korábban nem voltak lehetségesek laptopon", például a fejlesztők több milliárd adatparaméterrel dolgozhatnak. Az Apple Watch új változataihoz szánt, szeptemberben bemutatott S9 chip lehetővé teszi, hogy a Siri internetkapcsolat nélkül is hozzáférjen az adatokhoz és naplózza azokat. Az ugyanekkor bejelentett iPhone 15-ben lévő A17 Pro chip pedig olyan neurális motorral rendelkezik, amely a vállalat szerint kétszer gyorsabb, mint a korábbi generációk. "A készülékeikben lévő chipek tervezés és architektúra szempontjából egyértelműen egyre inkább az MI felé orientálódnak" - mondta Dylan Patel, a SemiAnalysis félvezető-tanácsadó cég elemzője.

Az Apple kutatói decemberben publikáltak egy tanulmányt, amelyben bejelentették, hogy áttörést értek el az LLM-ek eszközön történő futtatásában flash memória használatával, ami azt jelenti, hogy a lekérdezések gyorsabban feldolgozhatók, akár offline is. Októberben a Columbia Egyetemmel együttműködve nyílt forráskódú LLM-et adtak ki. A "Ferret" jelenleg kutatási célokra korlátozódik, és gyakorlatilag második szempárként működik, megmondva a felhasználónak, hogy mit néz, beleértve a képen belüli konkrét objektumokat is. "Az LLM egyik problémája, hogy a világot csak szöveggel lehet megtapasztalni" - mondta Amanda Stent, a Colby College Davis Institute for AI igazgatója. "Ez teszi a Ferretet olyan izgalmassá: elkezdhetjük szó szerint összekapcsolni a nyelvet a valós világgal". Ebben a szakaszban azonban egyetlen ilyen jellegű "következtetéses" lekérdezés futtatásának költségei hatalmasak lennének, mondta Stent. Az ilyen technológiát például olyan virtuális asszisztensként lehetne használni, amely egy videóhívás során megmondja a felhasználónak, hogy milyen márkájú inget visel valaki, majd egy alkalmazáson keresztül megrendeli azt.

A Microsoft nemrég megelőzte az Apple-t a világ legértékesebb tőzsdén jegyzett vállalataként, a befektetők pedig nagyon várják a szoftvercsoport mesterséges intelligencia terén tett lépéseit. A Bank of America elemzői a múlt héten felértékelték az Apple-részvények besorolását, arra hivatkozva, hogy az iPhone-ok frissítési ciklusát az idén és 2025-ben megjelenő új generatív MI-funkciók iránti kereslet fel fogja lendíteni. Szerintük egyértelmű, hogy a vállalat MI-stratégiája "az Apple ökoszisztéma javát és a telepített bázisuk védelmét szolgálja, és a cég nem akar abban az Amazon és a Google által hajszolt piacon harcolni vagyis minden olyan vállalkozás gerincét képezni, amely nagy nyelvi modellekre épít alkalmazásokat".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • dyra #7
    Real time fordít azt azért nagyon sok ember várja többek közt én is. Ezt az S24 tudja. Mondjuk nem tudom milyen nyelveken de mi másért lenne AI ha nem az összes ismert nyelven tudna real Time fordítani.

    Idővel nem fogunk nyelvtanulással baszkodni. A fel éltem azzal telt.
  • Sequoyah #6
    Sokan hasra estek tole. Masokat meg nem erdekel, mert nem hasznalnak ilyen funkciokat...

    Egyebkent ez csak a kezdet, az S24 AI kepessegei meg sokat fognak javulni.
  • Sequoyah #5
    Hacsak nem egy titkos AI fejlesztes miatt hanyagoltak a Sirit, mert ugyis lecserelik az egeszet.
    En adok ennek is 30% eselyt, de 70% hogy neked van igazad...
  • Gabbbbbbbbbbbb #4
    Nem akarom védeni az Apple-t, de én nem estem hasra az S24 AI képességeitől. Nem értem, hogy hirtelen miért ilyen nagy dolog ez.
  • M2 #3
    Az Apple Siri-je 2012-ben jelent meg (a külsős alkalmazás még korábban) és akkor úgy tűnt, hogy nagy lehetőségek lesznek benne. Semmit nem fejlesztettek azóta rajta. Egy egész fejlesztői részleg és sok milliárd dollár ment el a teljes semmire.
    Ha marad ugyanez a csapat és hozzáállás, akkor újabb 12 évig nem lesz ott semmi. Tim Cook el volt foglalva azzal, hogy miként legyenek az eszközeik javíthatatlanok és bővíthetetlenek.
    Utoljára szerkesztette: M2, 2024.01.25. 20:04:35
  • Sequoyah #2
    Megijedtek az uj Samsungtol...

    Az S24 AI kepessegeivel nagyot dobtak. Nem tudni, hogy csak beeloztek az Applet, vagy teljesen varatlanul erte oket. Ha ezen kepessegek fejlesztese naluk meg sehol sem tart, akkor az komoly, akar 2+ eves lepeshatranyt is jelenthet, tekintve hogy ha most kezdik el, abbol 2024 szeptemberere meg semmi se lesz.

    Es ezek nem olyan kepessegek mint a widgetek, amivel nyugodtan lehet vatni 5-10 evet, mert nem olyan fontos, inkabb legyen tokeletes.
  • M2 #1
    Na ez vicces lesz!