SG.hu

Ijesztő politikai zsonglőrködéssel kell szembenéznie az ASML új főnökének

A hollandiai székhelyű ASML az amerikai-kínai kereskedelmi feszültségek középpontjában áll. Amikor holnap, április 24-én Christophe Fouquet átveszi Európa legértékesebb technológiai vállalatának vezérigazgatói posztját, nemcsak egy céget kell majd vezetnie, hanem azon egész iparágat, amely a modern élet egyik kritikus összetevőjéért, a chipekért felelős.

Az ASML a világ egyik legösszetettebb masináját gyártja, amelyet olyan chipgyártók használnak, mint az Intel és a TSMC, hogy előállítsák a mai okostelefonok, autók és adatközpontok működéséhez szükséges fejlett mikrochipeket. Fouquet mintegy 40 000 alkalmazottért lesz felelős, és ő irányítja majd a több mint 5000 szakosodott beszállító - például a német Zeiss és a Trumpf - kiterjedt hálózatát, amelyek lézerei és tükrei lehetővé teszik, hogy az ASML gépei a nanométerben (a milliméter milliomodrészében) mérhető, parányi mintákat vetítsenek a mikrochipekre. Fouquet 16 éve dolgozik az ASML-nél, és legfőbb feladata a vállalat technológiai előnyének megőrzése lesz. A cég legfejlettebb gépeinek nincs versenytársa. "Évek óta együtt dolgozom Christophe-val, és alig várom, hogy folytassuk a nagyszerű kapcsolatunkat, miközben élvonalbeli litográfiai megoldásokat kínálunk" - mondta Ryan Russell, az Intel litográfiai technológia fejlesztésért felelős vállalati alelnöke.

Fouquet-nak azonban, aki nyilvánosan a folytonosság jelöltjeként pozícionálta magát, az ASML hajóját a chipek körül forgó, eszkalálódó geopolitikai hatalmi harcokon is át kell majd irányítania. "A vállalat a Kína és a Nyugat közötti technológiai feszültségek középpontjában van." - mondja Chris Miller geopolitikai elemző. Ezek a feszültségek 2018-ban váltak nyilvánossá, amikor az USA nyomást kezdett gyakorolni a holland kormányra, hogy megakadályozza az ASML technológiájának Kínába, a vállalat gépeinek egyik fő piacára történő szállítását. A következő évben az ASML-t korlátozták abban, hogy a legfejlettebb extrém-ultraibolya litográfiai rendszereit kínai ügyfeleknek értékesítse. Joe Biden amerikai elnök ahelyett, hogy visszafordította volna Trump stratégiáját kiterjesztette azt, és a korlátozásokat az ASML kevésbé fejlett berendezéseire is bevezette. Idén az USA fokozta a hollandokra gyakorolt nyomást, hogy az ASML-t még a Kínába már eladott eszközök szervizelésében is megakadályozza. Tavaly júniusban Fouquet a chipiparban való nemzetközi együttműködés mellett szólalt fel. "Az ASML-ben nem hiszünk abban, hogy a szétválasztás lehetséges. Úgy gondoljuk, hogy ez rendkívül nehéz és rendkívül költséges lesz" - mondta.

"Egyesek úgy érzik, hogy a holland kormány nem állt ki eléggé az ASML mellett, és hogy a holland kormány engedett az amerikai nyomásnak, és alapvetően azért korlátozta az ASML-t, mert az amerikaiak ezt akarták" - mondta Tobias Gehrke, az Európai Külkapcsolati Tanács vezető politikai munkatársa. Elemzők azonban kételkednek abban, hogy bármely európai ország képes lenne ellenállni az ilyen típusú nyomásgyakorlásnak. "Az ASML túl nagy Hollandia számára" - mondja Rob de Wijk, a hágai Stratégiai Tanulmányok Központjának alapítója. "Ez egy hatalmi játszma, és az egyes országok, beleértve Németországot is, egyszerűen túl kicsik ehhez a játékhoz". Ehelyett ő is tagja annak az egyre növekvő csoportnak - köztük az ASML leköszönő vezérigazgatójának -, amely azt követeli, hogy a stratégiai ágazatokra vonatkozó kiviteli engedélyeket az Európai Unió kezelje, hogy megvédje az ASML-hez hasonló vállalatokat attól, hogy a szuperhatalmak között kelljen lavírozniuk. "Hagyjuk, hogy Brüsszel csinálja, hagyjuk, hogy ők folytassák a hatalmi politikát".

Fouquet-t valószínűleg kevéssé aggasztják a piacát zsugorító exportkorlátozások: a vállalat legutóbbi, április 17-én közzétett eredményei szerint az ASML Kínába irányuló szállításai a teljes értékesítés rekordmennyiségű, 49 százalékát tették ki. A vállalat bennfentesei azonban aggódnak amiatt, hogy az amerikai intézkedések arra késztethetik Kínát, hogy az ASML potenciális versenytársaiba fektessen be. "Nagyon tartanak attól, hogy a végén, amikor Kína nem fog hozzáférni az ASML gépeihez, még inkább motiváltak lesznek arra, hogy saját litográfiai rendszert építsenek, amely versenyre kelhet az ASML-ével" - mondja Marc Hijink, az NRC Handelsblad újságírója. "Úgy gondolják, hogy ez az a dolog, amivel az USA nem foglalkozik." Egy versenytárs felfuttatása időbe telhet. "A litográfia nehéz dolog. Drága. Tudományos szempontból kihívás egy ilyen gépet megépíteni, de nem lehetetlen" - teszi hozzá Hijink. "Ahogy az ASML-nél szokták mondani, amit Brabantban meg lehet csinálni, azt Pekingben is meg lehet csinálni."

Az ASML lehetőségei a kínai versenytársak megállítására korlátozottak. "Természetesen megpróbálnak lobbizni, hogy nagyobb mozgásteret kapjanak" - mondja Hijink. Az ASML képviselői e hónap elején találkoztak az amerikai exportpolitikai vezetővel, Alan Estevezzel. Fouquet-nek azonban el kell majd döntenie, hogy Hollandia a legmegfelelőbb hely-e a vállalat számára, mivel a technológiai feszültségek fokozódnak. Az előző vezérigazgató, Peter Wennink alatt az ASML azzal fenyegetőzött, hogy elhagyja az országot, a bevándorlásellenes retorikára hivatkozva, miután a szélsőjobboldali Szabadságpárt (PVV) megnyerte a novemberi választásokat. A De Telegraaf holland napilap egy meg nem nevezett forrásra hivatkozva arról számolt be, hogy az ASML Franciaországot fontolgatja alternatív bázisként. "Ha itt nem tudjuk megszerezni az embereket, akkor máshol szerezzük meg őket" - mondta Wennick vezérigazgató.

Az ASML sikere azt jelenti, hogy az amerikai-kínai hatalmi harc kereszttűzébe került. Sokak számára Fouquet legjobb lehetősége az lesz, ha a szélesebb közönség is tisztában van a helyzettel. "Remélem, hogy a következő vezérigazgató napirendje az lesz, hogy az ASML ügyét európai üggyé tegye" - mondja Gehrke. "Ez nem csak a holland kormány ügye."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • kvp #2
  A globalis nagytoke es az altala iranyitott USA egyertelmuve tette, hogy valaki vagy beall a sorba es azt teszi amit mondanak neki vagy letapossak. Az ASML jelen esetben ket dolgot tehet, vagy massziv vesztesegeket elkonyvelve megszunteti a piaca felet vagy "onkent" atadja a ceget egy globalis (amerikai) befektetoi csoportnak, ami utanna megszunteti a piaca felet.

  Ez ugyanannak a folyamatnak a resze, ami utasitasba adta, hogy egy Tajvan elleni kinai tamadas eseten az amerikai hadseregnek meg kell semmisitenie a szigeten minden csipgyarto uzemet. Ha a holland kormany nagyon pattogna, akkor konnyen megeshet, hogy az USA egyszeruen megszallja oket. (azaz barati segitseget nyujtanak nekik, lasd Csehszlovakia)

  ps: A magam reszerol en arra szamitok, hogy a ceg chipgyarto tudasa mar uton van Kina fele, ha a termeket nem tudjak eladni, akkor a tudast fogjak es onnantol az ASML akar meg is szunhet. Sot igazabol ezzel a lepessel csak a nyugati vilag fogja elobb-utobb elveszteni a chipgyartasi kepesseget. A nyugati nagytokeseknek nagyon keves idejuk maradt Oroszorszag katonai es Kina gazdasagi legyozesere.
 • Kotomicuki #1
  Semmi ijesztő nincs benne, legfeljebb kellemetlen: a főnök küldönce majd elmondja, hogy hová kell kitelepülniük és ezt a "holland" kormány is kellően nagy örömmel nyugtázza majd, miközben megmagyarázza, hogy ez miért is lesz jó az országnak és a földrésznek...

  Nagyjából ennyire redukálódott le európa mozgási lehetősége, hála az elárulóinak és a betelepített ügynököknek - meg a birka polgárainak, akikkel mindezt, következmények nélkül meglehet csinálni.