Mikeyy

Túlterhelt konnektorok a kollégiumokban

Scott Scerbo és szobatársa a Texas Egyetem teljesen átlagos tanulói, és az egyetem kollégiumának teljesen átlagosnak mondható negyedik emeleti szobájában laknak, ahol az elektromos eszközök működtetésére négy konnektor található.

Az konnektorokba sikerült bedugniuk egy televíziót, egy DVD lejátszót, egy Dreamcast játékgépet, egy mikrohullámú sütőt, két számítógépet, két nyomtatót, a számítógépekhez való hangfalakat és a két mélynyomót, két monitort, egy neon Miller Lite jelet, két telefont, két ébresztőórát, két mobiltelefontöltőt, egy elektromos fogkefét, egy villanyborotvát, két ventillátort, és két grillsütőt.


"Egyik elosztót a másikba dugtuk" - mondta a 19 éves Scerbo. "Ez rendkívül sok elektromos eszköz. Ha túlterhelsz egy konnektort, az nagyon tűzveszélyes lehet" - nyilatkozta Kevin Baum, az Austini tűzoltóparancsnok helyettese. Nemrég egy halálos áldozatokat követelő tűzeset történt az egyik kollégiumban, ezért az egyetem vezetőségének egyik legfontosabb tennivalója most a tűzbiztonság megoldása. A Texasi Egyetem kollégiumában - mint ahogy minden más egyetem vagy főiskola kollégiumában - az egyik legnagyobb probléma tűzvédelmi szempontból az, hogy a diákok azokat az eszközöket - DVD lejátszó, számítógép, mikrohullámú sütő - amelyeket egyébként egy egész ház lát el árammal, a kollégiumban egyetlen szoba konnektoraiba dugják be.

A tűzveszély csökkentésének érdekében 2005-re minden kollégiumi szobába önműködő tűzoltó berendezéseket akarnak beszerelni, a villanyszerelők új elektromos huzalokat fektetnek le a legtöbb régi épületben, és az egyetem vezetősége a korábban félévente egyszer történő tűzbiztonsági ellenőrzéseket a jövőben havonta elvégezteti.

Ebben a tanévben a tűzbiztonsági szabályzat megsértőit többnyire 50 USD összegű bírság fizetésére kötelezték, és tűzbiztonsági órákra küldték őket. A 2000-2001-es tanévben eddig az egyetem 712 szabálysértőt talált. Baum szerint 25 elektromos eszköz csatlakoztatása 4 konnektorba egy kis kreativitást igényel, és nagyon tűzveszélyes lehet. Egy rövidzárlat következtében szikrák szóródhatnak szét, a hosszabbítók vezetéke felhevülhet, és ha egy készülék hibás, akkor könnyen tüzet foghat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Braveheart #30
    Csak most találtam rá a topicra :)
    Nálunk hetente 1X tuti elszáll az egész elektromos rendszer a koleszban, nem is csoda, 25 éve épült, akkor 40-50%ban volt használva a rendszer, ma 98-99%ban. Tegnap is megyek éjjel a folyosón, aztán elment minden világítás és nem volt nálam a telóm se hogy világítsak, hát érdekes volt :)
  • Dj Faustus #29
    "Csak azt nem tudom én tájékozatlan barom, hogy ez mi: "egy neon Miller Lite jelet""
    Kérlek szépen: ez. Eredetileg kocsmákba/bárokba való dekorációs/marketingcélú világítás.

    Más: számolta már valaki összegészében mennyi is lenne az össz teljesítményfelvétel? Én igen erős túlzással kb. 4000-5000 W-ra saccolok.
  • lyzu #28
    "Csak azt nem tudom én tájékozatlan barom, hogy ez mi: "egy neon Miller Lite jelet""
    Miller a legjobb amcsi sör, nekem is a kedvencem :))
    és ez ijen neonos logó
  • Bith #20
    Amúgy LOL ez a cikk :)).
    Csak azt nem tudom én tájékozatlan barom, hogy ez mi: "egy neon Miller Lite jelet"
    Ez valami nyugi lámpa? Vagy mifene?
  • Bith #19
    Ewing
  • RoadkilleR78 #11
    25 cucc 4 konnektorra? Nálam egy konnektorra 10 van dugva. Van egy hatos elosztó, meg még abban egy olyan T dugó amibe 5 lapos dugasz fér. :-) Lehet, hogy be kéne szereznem egy porraloltót? :-)

    Vagy mifelénk olyan kib**ott jó hálózat van, nem úgy mint Texasban. Hiába az orosz ipar még nem sajnálta az anyagot. :-)
  • sanya_ #4
    Ilyen veszély kicsiny hazángban nem hiszem, hogy fenyeget(Pl. minden diáknak mikrója, grillje + számítógépe van) Talán attól se kell félni, hogy a kollégiumokban szobánként mostanában önmüködő tűzoltórendszer lesz.
  • Laalee #3
    ez marha erdekes cikk volt...