SG.hu

Egy nap alatt 277 milliárd dollárral nőtt az Nvidia tőzsdei értéke

Az Nvidia csütörtökön 277 milliárd dollárral növelte a tőzsdei értékét, mely a Wall Street történetének legnagyobb egynapos nyeresége. Mindez azután történt, hogy a chipgyártó negyedéves jelentése felülmúlta a várakozásokat, és újra fellendítette a mesterséges intelligenciával kapcsolatos optimizmust.

Az Nvidia negyedéves jelentése azt mutatta, hogy a mesterséges intelligencia alapú számítástechnikában használt speciális chipjei iránti kereslet továbbra is meghaladta az elemzők amúgy is magas várakozásait. Ennek eredményeképp a vállalat részvényei 16,4%-kal emelkedtek, és rekordmagasan, 785,38 dolláron zártak, 1,96 billió dollárra emelve a társaság piaci kapitalizációját. A kaliforniai székhelyű vállalat eredményei új lendületet adtak a mesterséges intelligenciához kapcsolódó többi technológiai részvénynek is. A kereskedők csütörtökön 65 milliárd dollár értékben cseréltek Nvidia részvényeket, ami az S&P 500 részvények teljes kereskedésének csaknem egyötödét teszi ki. (A Standard and Poor's 500 tőzsdeindex az amerikai tőzsdén jegyzett 500 nagyvállalat részvényárfolyamainak súlyozott átlagát követi.)

Az Nvidia piaci értékének csütörtöki emelkedése felülmúlta a Coca-Cola teljes 265 milliárd dolláros értékét. Ezzel a cég az amerikai tőzsde harmadik legértékesebb vállalatává vált, megelőzve az Amazont és az Alphabet-et, de továbbra is a Microsoft (3,06 billió dollár) és az Apple (2,85 billió dollár) a Wall Street két legértékesebb vállalata. Az Nvidia részvénye mostanáig 58%-ot emelkedett idén, ami az S&P 500 éves emelkedésének több mint negyedét teszi ki. Ez nemcsak a közvetlen részvényesek, hanem a nyugdíj-előtakarékossági számlákon széles körben tartott indexalapok tulajdonosai számára is kulcsfontosságúvá teszi az Nvidia kilátásait.

"Az 1800-as évek közepének aranylázában azok keresték a legtöbb pénzt, akik a munkát segítő eszközöket biztosították, nem pedig azok, akik a nemesfémre vadásztak" - mondta Russ Mould, az AJ Bell befektetési igazgatója. "Az Nvidia ma gyakorlatilag ugyanezt a szerepet játssza ebben a technológiai forradalomban." Az Nvidia chipjei iránti megugró kereslet, amelyet a mesterséges intelligenciát fejlesztő vállalatok használnak, hozzájárult ahhoz, hogy a szilícium-völgyi cég az idei negyedévben 233%-os bevételnövekedést prognosztizált, ami meghaladja a 208%-os piaci várakozásokat. Az MI-nak kitett más chipgyártók is emelkedtek: az AMD mintegy 11%-ot ugrott, a Broadcom pedig 6,3%-ot tett hozzá. A Super Micro Computer - amely mesterséges intelligenciához kapcsolódó szervereket ad el - több mint 30%-ot ugrott, így az idei nyereség több mint 240%-ra emelkedett.


Megtízszerezte a befektetését az, aki egy éve vett Nvidia részvényt, és ma eladja

Az Nvidia a csúcskategóriás MI-chipek piacának mintegy 80%-át ellenőrzi. Beszámolójuk szerint a negyedik pénzügyi negyedévben a bevételük több mint háromszorosára, 22,1 milliárd dollárra nőtt az egy évvel korábbihoz képest, míg a nyereség közel kilencszeresére, 12,3 milliárd dollárra ugrott. Ráadásul Jensen Huang, az Nvidia társalapítója és vezérigazgatója szerint az adatközpontoknak a nagy teljesítményű MI-modellek képzéséhez szükséges chipekkel való korszakváltása még csak a kezdeti fázisban van. Nagyjából 2 billió dollárt igényel majd, hogy az összes szervert átalakítsák az Nvidia chipjeihez hasonló chipek használatára - jósolja. Egyes elemzők azonban aggódtak amiatt, hogy a Kínába irányuló chipeladások amerikai korlátozása árthat a bevételek növekedésének. Az Nvidia erre úgy reagált, hogy egyes termékek kevésbé hatékony változatait árulja a piacon. A kínai eladások az Nvidia negyedik negyedéves forgalmának mintegy 9%-át tették ki, szemben az előző negyedévi 22%-kal.

"A generatív MI elérte a fordulópontot" - mondta Huang. "A kereslet világszerte megugrik a vállalatok, iparágak és nemzetek körében." Szerinte a vállalat előtt még sokkal több növekedés áll. "Egy éve vagyunk a generatív MI-ben" - mondta. "Úgy vélem, hogy az első évébe léptünk annak a 10 éves ciklusnak, amelynek során ezt a technológiát minden egyes iparágban elterjesztjük." Mégis, sok befektető aggódik az Nvidia gyors ütemű növekedése miatt. "Jóval a várakozások előtt vagyunk, és sokat várunk a következő három évtől" - mondta Paul Nolte, a Murphy & Sylvest vezető vagyoni tanácsadója és piaci stratégája.

Eközben egyes szakértők attól tartanak, hogy a vállalat drága és energiaigényes chipjeinek globális bevezetése túlterheli az országok energiahálózatait és költségvetését. Huang februárban, a dubaji World Governments Summiton foglalkozott néhány ilyen aggodalommal. Elmondta, hogy az Nvidia chipjei olcsóbbak és hatékonyabbak, mint a lassabb szabványos mikroprocesszorok, amelyekkel ugyanazt a munkát el lehet végezni - és hogy sokkal gyorsabb chipek vannak készülőben, amelyek közül néhányat a vállalat várhatóan márciusban mutat be.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • igazamvanvagyig #2
    hat miattam biiztos nem egy fillert sem koltok gagyi cegek termekeire (intel,Nvidia) profi clanba nyomom amd sokkal kisebb a kesleltetes...)
  • hawkie22 #1
    Csak én nem látom azt a megtízszerezödést vagy nem tudok számolni? A kép alatt az áll, megtizszerezte a befektetését az, aki egy éve vett részvényt. Namármost, egy éve 200 és 250$ között volt egy részvény, most meg 785$. Ez nálam kb. 3,5x növekedés, nem tízszeres, de javítsatok ki, ha tévedek.