SG.hu

Egyesülhet az Orange és a MásMóvil, mert a Digi erősíti a versenyt

Az Európai Bizottság elfogadta a spanyol Orange és a MásMóvil közötti 18,6 milliárd eurós megállapodást, feltéve, hogy átadnak frekvenciákat a román Digi mobilszolgáltatónak. Az uniós fúziós rendelet szerinti vizsgálat tárgyát képező közös vállalat létrehozása egyben teszt is volt arra, hogy a Bizottság fenntartja-e a távközlési piacokon meglévő versenydoktrínát.

Margrethe Vestager versenypolitikai biztos hivatalba lépése óta nem engedélyeztek olyan mobilfúziót, amelynél egy országban négyről háromra csökkent volna a távközlési cégek száma. "Az Orange és a MásMóvil közös vállalkozása veszélyeztette a versenyt a mobil és vezetékes internetszolgáltatások kiskereskedelmi kínálatában Spanyolországban. A felek által felajánlott kötelezettségvállalások azonban lehetővé teszik, hogy a Digi, a legnagyobb és leggyorsabban növekvő spanyolországi virtuális mobilhálózat-üzemeltető megismételje a MásMóvil által gyakorolt erős versenynyomást" - mondta Vestager.

Az Orange és a MásMóvil egyenlő irányítási jogokkal rendelkező, egyenlő irányítású közös vállalatot alkot, és az ezáltal létrejövő cég lesz a vezető spanyol szolgáltató. De pontosan ez az, amit az Európai Bizottság nem lát jónak: a Bizottság attól tartott, hogy a közös vállalat a spanyol fogyasztók számára több mint 10%-os áremelkedést eredményezne. Az uniós végrehajtó testület úgy vélte, hogy a közös vállalat korlátozná a versenyt és dominálná a többi versenytársat, a Telefónicát és a Vodafone-t. Az uniós végrehajtó testület ezért tavaly júniusban korrekciós intézkedéseket javasolt a spanyol távközlési piacon az egyenlő versenyfeltételek biztosítása érdekében.

Az Orange és a MásMóvil beleegyezett, és kötelezettséget vállalt arra, hogy bizonyos frekvenciasávokat elad a román Digi virtuális mobilhálózat-üzemeltetőnek. Ettől a lépéstől a Bizottság azt várja, hogy a Digi elegendő versenynyomást gyakorol majd a közös vállalatra a fogyasztók jólétének megőrzése érdekében. A Digi Communications 2000-ben alakult Bukarestben, és Romániában, Spanyolországban, Olaszországban és Portugáliában van jelen. A Digi agresszív árképzéséről ismert. Amióta a magyarországi részlegük kormányközeli kezekbe került többszörösére drágultak a hazai tarifák.


Az Európai Bizottság közzétette az Orange és a MásMóvil 18,6 milliárd euró értékű házasságával kapcsolatos részletes vizsgálatának eredményeit, amelyet nagyrészt a mobilpiacok jelenlegi versenydoktrínájának fenntartására szolgáló tesztalanyként tartanak számon. A közös vállalatot március végéig kell véglegesíteni. Az Orange szerint az új egység rendelkezik majd az 5G-be és a száloptikába való beruházáshoz szükséges mérettel. Christel Heydemann, az Orange vezérigazgatója üdvözölte a bejelentést, mondván, hogy "az egyesített erőkkel képesek vagyunk növekedni, innoválni és ösztönözni a beruházásokat". Heydemann megjegyzése összhangban van a mobilipar azon állításával, miszerint az EU-ban konszolidációra van szükség, ha a Bizottság el akarja érni a 2030-ig tartó digitális évtizedre vonatkozó célkitűzéseit. A terv szerint ugyanis az évtized végéig az 5G-nek és az üvegszálas technológiáknak minden uniós polgár számára elérhetővé kell válniuk, ami a Bizottság becslései szerint mintegy 200 milliárd euróba fog kerülni.

Vestager kijelentette, hogy támogatja a konszolidációt, feltéve, hogy az határokon átnyúló és nem egy piacon történik. Kiemelte továbbá, hogy az Orange-MásMóvil ügyletet a román Digi jelenlétének köszönhetően hagyták jóvá. Vestager szerint szükség van egy valódi uniós egységes távközlési piac megvalósítására, amely kezelni tudja a szabályozási terheket és a piac széttagoltságát, valamint nagyobb spektrumharmonizációt eredményez. Ennek érdekében Thierry Breton egységes piacért felelős biztossal közösen konzultációt indított az összeköttetés jövőjéről, amely 2024. június 30-ig tart nyitva. Elmondásuk szerint égető szükség van a korszerűsített szabályozásra, mivel ez a jövő digitális gazdaságának alapját képezi. Ahogy Breton fogalmazott: "Nem lesz versenyképesség Európában, ha nem lesz olyan infrastruktúra, amely lehetővé teszi, hogy elérjük azt, és kihasználjuk a digitális átállás előnyeit".

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!