SG.hu

20 éves története során először osztalékot fizet a Meta, a részvényei szárnyalnak

A Meta bejelentette első osztalékfizetését napokkal a vezető közösségi hálózat 20. évfordulója előtt. A cég a várakozásokat felülmúló bevételről és nyereségről számolt be, köszönhetően az ünnepi vásárlási időszak robusztus reklámeladásainak.

A részvények több mint 14%-kal emelkedtek tegnap este tőzsdezárás után, ami több mint 140 milliárd dollárral emelte meg a vállalat tőzsdei értékelését, és meghosszabbította azt a hosszú felívelést, amelynek során a Meta az elmúlt hetekben - két év óta először - rekordmagas értéket ért el. Csak a zárás utáni nyereség több mint ötszörösét tette ki a közösségi média rivális Snap Inc teljes értékének. A Meta osztaléka 50 cent lesz részvényenként és azt is bejelentették, hogy további 50 milliárd dollár értékű részvény-visszavásárlást hajtanak végre. A közösségi médiaóriás az első az internetes óriáscégek közül, amely osztalékot bocsát ki, ami mérföldkő egy olyan technológiai szektorban, amelyet jóval több mint egy évtizede ugyanaz a maroknyi vállalat ural.

A 2004-ben egy egyetemi kollégiumi szobában alapított vállalat mára a világ legnagyobb közösségi médiavállalatává nőtte ki magát, amely több mint 3 milliárd embert köt össze, és forradalmasította a trendek felfedezését, a szomszédokkal való kommunikációt és a politikai életet. Alig egy nappal az eredmények bejelentése előtt Mark Zuckerberg vezérigazgatót tanúvallomásra hívták az amerikai szenátus elé a gyermekek online biztonságáról, és arra kényszerítették, hogy bocsánatot kérjen a szexuális visszaéléseket átélt gyermekek szüleitől. "Soha nem vagy olyan jó, mint ahogyan azt mondják, amikor fent vagy, vagy olyan rossz, mint ahogyan azt mondják, amikor lent vagy. Csak építkezz tovább és végezz jó munkát hosszú időn keresztül" - írta a Meta tulajdonában lévő alkalmazás, a Threads egyik bejegyzésében.

@zuck bejegyzése
Megtekintés a Threads alkalmazásban

A Meta részvényei az elmúlt évben folyamatosan emelkedtek vissza a 2022-es összeomlásból, amely a befektetők mesterséges intelligenciával kapcsolatos izgalmának köszönhetően értékük több mint háromnegyedét elpusztította. A fellendülést a felhasználói növekedés és a digitális reklámeladások fellendülése is segítette, valamint nagyon komoly leépítések, hiszen 2022 vége óta több mint 21 000 alkalmazottat bocsátottak el. A Meta az elmúlt egy évben a költségek alacsonyan tartásán dolgozott, Zuckerberg 2023-at a "hatékonyság évének" nevezte.

A negyedik negyedév bevétele 25 százalékkal 40,1 milliárd dollárra nőtt, és a nettó nyereség több mint 200%-kal, 14 milliárd dollárra, azaz részvényenként 5,33 dollárra emelkedett. "Ez az egyik leglenyűgözőbb negyedév - önmagában és a várakozásokhoz képest is" - mondta Mark Mahaney, az Evercore ISI elemzője. A Meta 34,5 és 37 milliárd dollár közötti első negyedéves bevételt prognosztizált, és a cég a 2024-es teljes évre változatlanul 94 milliárd és 99 milliárd dollár közötti összkiadással számol. Ezek az eredmények azután jöttek, hogy a másik digitális hirdetési óriás, az Alphabet arról számolt be, hogy az ünnepi szezon reklámeladásai elmaradtak a várakozásoktól.

A közösségi média üzletág javulása toleránsabbá tette a befektetőket a Meta költekezésével szemben, hiszen a cég dollármilliárdokat öl a metaverzum technológiákba és a mesterséges intelligencia infrastruktúrájának kiépítésébe. Most a vezetők bejelentették, hogy a megduplázzák a beruházásokat mindkét területen. A vállalat Reality Labs egysége rekordbevételt ért el 1,1 milliárd dollárral, ami a Quest eszköz "erős eladásainak" köszönhető az ünnepi szezonban - mondta Zuckerberg az elemzőknek. A Meta közölte, hogy továbbra is arra számít, hogy a Reality Labs működési veszteségei "jelentősen növekedni fognak", mivel 2024-ben többet fektet be a kiterjesztett és virtuális valóságba.


A cég nagyon nehéz két éven ment keresztül

Bár a végső cél továbbra is az interaktív és magával ragadó élmények nyújtása marad, Zuckerberg elmondta, hogy a Ray-Ban okosszemüveg legújabb verziója - amely beépített MI asszisztenssel rendelkezik - meglepetésszerű sikert aratott a fogyasztók körében. "Azt gondoltuk, hogy teljes kijelzőket és hologramokat kell majd építenünk", mielőtt az okosszemüvegek általánossá válnak - mondta. "És most már nagyon is lehetséges, hogy egy beépített MI asszisztensek lesz a gyilkos alkalmazás". A Reality Labs eladásai - bár javulnak - továbbra is csak egy apró, 2,7%-os szeletét teszik ki a vállalat teljes bevételének.

"A Meta rendkívül erős évet zárt 2023-ban, a bevételek az elemzői várakozásokat meghaladóan szárnyaltak. A vállalat beszélhet, amennyit csak akar az MI-ről és a metaverzumról, de még mindig egy közösségi médiavállalat, amely szinte minden bevételét reklámokból szerzi, és a hirdetők még mindig egyértelműen szeretik a Metát." - mondta Debra Aho Williamson, független technológiai elemző. "A készpénz visszaadása a részvényeseknek merész és jól megbecsült lépés. A vállalaton keresztül áthaladó összeg mennyisége azt mutatja, hogy bőven megengedhetik maguknak." - mondta Sophie Lund-Yates, a Hargreaves Lansdown vezető részvényelemzője. Az új osztalékterv Mark Zuckerberg vezérigazgató számára is komoly kifizetést jelent, aki mintegy 350 millió Meta A és B osztályú részvényt birtokol. A Facebook társalapítója negyedévente mintegy 175 millió dollárt kaphat.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • repvez #5
    1. csak példa volt a számokkal nem néztem meg a pontos összegeket csak ismertetésnek szántam, hogy nagyságrendileg mi az ami türténik, mert a hszben nem tudta .

    2. ha esetleg tudsz olyan államkötvényt vagy bármilyen lekötést ami hasonlo eredményel jár akkor érdekelne ha elmondanád.
    Ha jol tudom a mostani ÁK 9%os éves kamattal dolgozik 10 évre, ez azt jelenti, hogy 10 év alatt mégcsak a duplája sem lesz nem hogy 15x.
  • Cat #4
    1. 2012 óta van tőzsdén a Facebook, akkor több, mint egy éven át 30 dollár volt az árfolyama. Tehát nem 40szeresére, hanem kb. 15-szörösére nőtt. Ezzel messze nem teljesít jól, rengeteg más részvényen sokkal többet lehetett keresni.

    2. Részvényenként 50 centet kapsz negyedévente, azaz 2 dollárt évente. Egy részvény most 475 dollár. Ha ezt a pénzt berakod bankba, vagy veszel valamilyen államkötvényt belőle, nem 2 dollárt hanem sokszorosát kapod.
  • repvez #3
    igen valoban nem értesz hozzá ha ezt kérdezed.

    20 éve mondjuk egy részvény ért 10 dollárt, ma meg 479et, tehát csak 40x több pénzed lett a 20 év alatt .
    Ami meg most csinált az azt jelenti, hogy mig eddig csak akkor láttál pénzt belöle ha eladtad a részvényt az aktuális áron, most meg negyedévente fogsz kapni egy bizonyos %ot csak azért mert vettél részvényt töle, tehát ezentul két helyrol kapsz pénzt a metátol.

    Utoljára szerkesztette: repvez, 2024.02.03. 19:25:52
  • Frekvency #2
    hülye vagyok a pénzügyekhez de hogy is van ez, vettél részvényt 20 éve de azóta egy ruppót sem láttál a cégtől??
  • tom_pika #1
    a facebook tele van csaló reklámokkal (pl 8TB külső SSD 10eFt, meg hasonló nyilvánvaló csalások), nem is értem az egészet