SG.hu

A Google Chrome 2024 júniusától korlátozza a reklámblokkolókat

A Chrome továbbra sem tett le a reklámblokkolást lehetővé tévő bővítmények korlátozásáról. A vállalat egy évvel ezelőtt akart bevezetni egy új, "Manifest V3" bővítményformátumot, mely ellehetetlenítette volna a Chrome legnépszerűbb bővítményeinek egy részét. Ez akkora felháborodást váltott ki, hogy a cég egy évre parkolópályára tette a projektet, de most némi változtatás mellett újraindítják a Chrome-bővítmények jelenlegi formátuma, a Manifest V2 kivezetési ütemtervét.

A Google blogbejegyzése szerint 2024 júniusától kikapcsolják a Manifest V2-t a Chrome nem-stabil verzióiban - ez a Beta, Dev és Canary csatornákat jelenti. A Google szerint "a Manifest V2 bővítmények automatikusan letiltásra kerülnek a böngészőben, és többé nem lehet majd Manifest V2 bővítményeket telepíteni a Chrome Web Store-ból". A stabil verzióknál a bevezetés idővonala elég furcsán van megfogalmazva. A vállalat azt mondja: "Arra számítunk, hogy legalább egy hónapot vesz igénybe a változások megfigyelése és stabilizálása a pre-stable-ben, mielőtt a bevezetést kiterjesztjük a stabil Chrome-ra, ahol szintén fokozatosan, idővel fog bevezetésre kerülni. A pontos időzítés az összegyűjtött adatok függvényében változhat, és ez idő alatt folyamatosan tájékoztatni fogjuk Önt az előrehaladásról." Tehát nincs pontos időpont, és nem világos az sem, hogy a Google milyen adatokat akar kiértékelni. Nem a világ vége, ha egy bővítmény összeomlik - kikapcsol és nem működik, amíg a felhasználó újra nem indítja a bővítményt. Talán a vállalatot az érdekli, hogy hányan térnek majd át Firefox-ra, ha kiszedik a reklámblokkolás lehetőségét. Az "ExtensionManifestV2Availability" házirend bekapcsolásával a vállalati felhasználók plusz egy év Manifest V2 kompatibilitást kapnak.

A Google azzal hirdeti a Manifest V3-at, hogy a bővítmények korlátozásával a böngésző kevesebb erőforrást igényel, és a Google megvédi a magánszférát a bővítményfejlesztőktől. A korlátozottabb eszközökkel azonban jobban ki leszünk szolgáltatva az internet többi részének, és a Google maga is a magánéletet sértő cég. Az Electronic Frontier Foundation digitális jogvédő csoport a Google Manifest V3 leírását "megtévesztőnek és fenyegetőnek" nevezte, szerintük "kétséges, hogy az Mv3 sokat fog tenni a biztonságért". Az EFF arra is rámutat, hogy a Google "erőforrás-kímélőbb" érve sem igazán állja meg a helyét. Bárki megnyithatja a Chrome Feladatkezelőjét, és láthatja, hogy egyetlen weboldal hatalmas mennyiségű memóriát foglalhat el, gyakran 200 MB feletti értékeket. A Firefox szintén nem ért egyet az adatvédelmi előnyökre vonatkozó állításokkal, mondván, hogy bár a rosszindulatú bővítményeket "leginkább a rossz adatok megszerzése érdekli, ezt a jelenlegi webRequest API-val még mindig megtehetik".

A Manifest V3 terén abban ért egyet mindenki, hogy az árt a reklámblokkolóknak. A Google teljesen önkényesen korlátozza, hogy hány "szabályt" tartalmazhatnak a tartalomszűrő bővítmények, amelyekre azért van szükség, hogy lépést tudjanak tartani a szinte végtelen számú reklámszolgáltató oldallal. A Google eredetileg egy borzasztó alacsony, 5000 szabályos korlátot választott, de miután a Manifest V3 első tesztjei széles körű felháborodást váltottak ki, a vállalat a szűrést egy "nagyvonalúbb", 30 000 szabályos korlátra emelte. Az uBlock Origin 300 000 szűrési szabályt tesz lehetővé, de további blokkoló listák is importálhatók bele, így ez a szám az egekbe szökhet.

Semmi sem indokolja a szűrőszabályok listájának önkényes korlátozását. A Manifest V2 nem rendelkezik korlátozással, és nagyszerűen működik. A Firefox is implementálja a Manifest V3-at - alapvetően kénytelen, mert a Chrome sokkal népszerűbb -, de ezt a szűrés és egyéb képességek korlátozása nélkül teszi. A Mozilla blogbejegyzése a témában azt ígéri, hogy "a Firefox Manifest V3 implementációja biztosítja, hogy a felhasználók hozzáférjenek a leghatékonyabb adatvédelmi eszközökhöz, mint például az uBlock Origin és más tartalomblokkoló és adatvédelmet biztosító bővítmények".

Amint a Manifest V3 bevezetésre kerül, a Chrome-felhasználóknak csak az "uBlock Origin Lite" lesz elérhető, és a felhasználóknak Firefoxra vagy más, nem korlátozott böngészőre kell váltaniuk a teljes kiterjesztés eléréséhez. A projektről szóló GYIK részletezi az elvesző funkciókat - a szűrési szabálykészletekre vonatkozó kemény korlátozások mellett most is rengeteg más korlátozás van a szűrés terén. Az elemek nem szűrhetők a válasz fejlécek vagy a címsor URL címe alapján. A fejlesztők korlátozottabban használhatják a reguláris kifejezéseket, valamint számos más technikai korlátozást is bevezetnek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Bruce_Willis #10
    Ja igen, a Protonmailt én is használom néha, a céges mellett.
    Nem is értem, aki gmailt használ azt nem zavarja hogy átolvassa és kielemzi az emailjeit a google?
    Már megjelenése óta baszik a privát szférára..
  • csicso82 #9
    Protonmail, Tutanota, és esetleg Outlook (bár az kicsit cseberből vederbe ugye Google-től MS-hez)
  • csicso82 #8
    Nagyon várom!! Repesek az örömtől!! Sajnos a Firefox az utóbbi időben kb. hibahatár szintű népszerűségre tett szert remélhetőleg ha ez tényleg nem kamu a Google részéről akkor egy év múlva a mostani halvány 5% körüli részesedésről elmozdul a Firefox 20 vagy akár még nagyobb százalék felé, ezáltal több pénzük is lesz remélhetőleg ez a fejlesztésekben is visszaköszön.
  • Mertos #7
    +1 a Firefoxra. Amióta létezik Mozzilla Firefox azóta azt használom. Én már nem is tudnék mást használni annyira megszoktam.
  • Bruce_Willis #6
    Nyugodtan használjatok firefoxot, én sok sok éve használom és teljesen elégedett vagyok vele.
    Nagyon sok bővítmény van rá, ami a youtube reklámokat is sikeresen blokkolja.
    Keresésre Startpage-et használok legalább 5 éve, amely google találatokat ad.
    Google keresőt azóta egyszer sem használtam.
    Ha képeket keresek, ott néha bevetem a Duckduckgo-t, és a binget.

    A Firefoxot nagyon szép minimál kinézetűre lehet szabni, és kiválóan szinkronizálja az összes könyvjelzőt, bármelyik platformon.



    Utoljára szerkesztette: Bruce_Willis, 2023.11.23. 09:13:25
  • ximix #5
    válasz
    Gabbbbbbbbbbbb
    #3 ma, 15:54
    Én is Firefox-ot használok..

    Viszont itt megvan annak a veszélye, hogy weboldal üzemeltetők majd szándékosan nem fogják megjeleníteni az oldalt Firefox-al.



    Lehet az is, de én azt vettem észre, hogy inkább engedtek a gyeplőn.
    Anno a Windows frissítések linkje csak az "Internet Explorer"-el nyilt meg, ma már a kijelölt böngészőt használja ami lehet pl Firefox is

    Nemrég volt egy cikk itt az Sg.hu-n, ami szerintem tovább támogatja a más fajta böngészők használatát, persze ettől a weboldal, vagy egy szolgáltató még mindig odaírhatja, hogy a weboldala csak a Chrome használatával lesz "tökéletes".

    "Hamarosan érkezik Európába a lecsupaszított Windows 11"
    "A redmondiak által megjelölt legjelentősebb változás az a lehetőség, hogy "a Windows összes alkalmazása eltávolítható" - beleértve a Bing, valamint az Edge segítségével történő webes keresést is."



  • Gabbbbbbbbbbbb #3
    Én is Firefox-ot használok..

    Viszont itt megvan annak a veszélye, hogy weboldal üzemeltetők majd szándékosan nem fogják megjeleníteni az oldalt Firefox-al.
  • Nabateus #3
    PiHole remekul mukodik, meg Pi nelkul is, az otthoni NASon.
    Firefox mindig sokkal kedvesebb volt mint az Alphabet, hiaba, ha valami Open (es nem csak a neveben, khmmm, OpenAI) azzal ez a helyzet.
    A Google donteshozinakmeg erdeklodnek, hogy hogy van a kedves anyuka?
    Ez a mennyisegu massziv bullshit amit ervnek hoznak fel…, annyira alacsony szinten hazudnak, hogy az mar serto az intelligencianak
  • RJoco #2
    Beállítok egy PiHole-t.
    És emellett még át is térek a rókára. Sőt, a keresőt is lecserélem.
    Csak azt nem tudom, hogy milyen másik email szolgáltatót válasszak.
  • Zsombor99 #1
    Ezzel csak azt fogják majd elérni, hogy az ideges felhasználók másik böngésző után fognak nézni!
    Utoljára szerkesztette: Zsombor99, 2023.11.22. 13:14:33