SG.hu

Beismerte a Binance kriptotőzsde, hogy bűnözőket segítettek

A világ legnagyobb kriptopénz tőzsdéje most egy kicsit kisebb lesz, miután az amerikai igazságügyi minisztérium bejelentette, hogy a Binance és annak vezérigazgatója, Changpeng Zhao is bűnösnek vallotta magát számos gazdasági bűncselekményben. Ennek eredményeképpen a Binance 10 milliárd dollárt fog fizetni az amerikai államnak bírságok és egyezségek formájában.

A tegnap nyilvánosságra hozott vád szerint a Binance elmulasztotta a pénzszolgáltatói regisztrációt az Egyesült Államokban, megszegte a banktitoktörvényt, mivel nem hajtott végre és nem tartott fenn pénzmosás elleni programot és lehetővé tette az amerikai felhasználók számára, hogy szankcionált országokban élő személyekkel bonyolítsanak tranzakciókat. Az ügyészek megjegyezték, hogy mindhárom bűncselekményt "tudatosan" és "szándékosan" követték el. Ezek közé tartozott közel 1 milliárd dollár átutalása "olyan személyeknek, akikről a Binance okkal feltételezhette, hogy Iránban tartózkodnak".

"A Binance részben az általa elkövetett bűncselekmények miatt vált a világ legnagyobb kriptopénz-tőzsdéjévé - most az USA történetének egyik legnagyobb vállalati büntetését fizeti" - mondta Merrick Garland főállamügyész egy mai sajtótájékoztatón. A Binance szíriai, oroszországi és Ukrajna orosz ellenőrzés alatt álló részein élő felhasználóknak is megkönnyítette a kereskedést - mondták. Az Igazságügyi Minisztérium megjegyezte, hogy a Binance elsősorban abban érdekelt, hogy az ügyfeleiből profitáljon, nem pedig abban, hogy lenyúlja vagy becsapja őket, és hogy azért működött engedély nélküli tőzsdeként, hogy "a lehető leggyorsabban piaci részesedést és profitot szerezzen".

A társaságról még 2019-ben leválasztották az amerikai egységet Binance.us néven, de a vezetőség nagyon is tudatában volt, hogy ha elvágnák az amerikai felhasználóktól azzal piaci részesedést veszítenének. Így szándékosan úgy alakították ki a platformjukat, hogy a legtöbb kriptovalutát mozgató VIP-felhasználókat ne érintse ez. "Az alperes azért döntött úgy, hogy nem tesz eleget az amerikai jogi és szabályozási követelményeknek, mert úgy ítélte meg, hogy ez korlátozná az amerikai felhasználók vonzására és megtartására vonatkozó képességét" - áll a minisztérium bírósági beadványaiban. Egy 2019-es chat-üzenet szerint, amelyet Zhao küldött a Binance csapatának, Zhao nagyon jól tudta, hogy cége megsérti a törvényt. "Ha az első naptól kezdve blokkoljuk az amerikai felhasználókat, a Binance nem lesz olyan nagy, mint amilyenek ma vagyunk" - mondta Zhao a chatben. "Jobb bocsánatot kérni, mint engedélyt".

A belső kommunikáció egyértelművé tette, hogy a Binance tudta, hogy illegális pénzek tisztára mosására használják. Egy alkalmazott egy levélben azt írta, hogy "A reklámbannerünkön az kellene álljon "túl nehéz manapság drogpénzt mosni - gyere a Binance-hoz, kapsz egy szeletet"." A Binance 4,3 milliárd dollárnyi bírságot és vagyonelkobzást kénytelen lenyelni az igazságügyi minisztériumnak tett beismerésének részeként. A tőzsde kedden megállapodásokat kötött az amerikai határidős árutőzsdei kereskedési bizottsággal (CFTC) és a pénzügyminisztérium pénzügyi bűncselekményeket végrehajtó hálózatával (FinCEN) és a külföldi eszközök ellenőrzésével foglalkozó hivatallal (OFAC) is. A CFTC 1,35 milliárd dollárt kap a Binance-től, míg a pénzügyminisztérium végrehajtói összesen 4,4 milliárd dollárban állapodtak meg a Binance-szel. "Ez a legnagyobb összeg a pénzügyminisztérium történetében" - közölte Janet Yellen elnök.


A pénzbeli egyezségeken túl a Binance-nek megfelelő pénzmosás elleni intézkedéseket is be kell vezetnie, és a következő három évben jelentést kell tennie az amerikai ügynökségeknek a megfelelésről. "Az üzenetnek egyértelműnek kell lennie: az új technológia törvénysértő felhasználása nem tesz téged menővé. Bűnözővé tesz" - mondta Garland. A minisztérium megjegyezte, hogy a Binance büntetését 20 százalékkal csökkentették a vizsgálatokkal való együttműködés miatt. Zhao maga is büntetést fog fizetni, 150 millió dollárt kell átutalnia a CFTC-nek. Zhao a Binance vezérigazgatói posztjáról is lemond, bejelentése szerint a Binance korábbi globális regionális piacokért felelős vezetője, Richard Teng azonnal átveszi a helyét. A korábbi főnök megtartja többségi részesedését a Binance-ben, de nem lehet majd ügyvezető a cégében.

Zhao közleménye nem tett említést lemondásának okáról, de megjegyezte, hogy a vádak között nem szerepelt olyan, hogy a Binance hűtlenül kezelte volna az ügyfelek pénzét vagy piaci manipulációban vett volna részt (ellentétben néhány más kripto-felülettel). A Binance közleménye a megegyezéseknél ugyanezt a kijelentést emeli ki a felhasználói pénzek biztonságáról, miközben hozzáteszi, hogy a vállalat "vállalja a felelősséget ezért a múltbeli fejezetért", miközben ma már "sokkal erősebb vállalat, mint a múltban volt". A Binance egyébként további vádakkal néz szembe az Értékpapír- és Tőzsdefelügyelet részéről, amely nem volt részese a megállapodásnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!