SG.hu

A Microsoft eltávolítja a nyomtatógyártók illesztőprogramjait a Windowsból

Hosszú haláltusa lesz, mert a kijelölt időpont 2027 vége - bár a Microsoft megjegyezte, hogy a dátumok még változhatnak.

Minderre a fő indok a Mopria; a Canon, a HP, a Samsung és a Xerox által 2013-ban alapított Mopria Alliance küldetése, hogy univerzális szabványokat biztosítson a nyomtatáshoz és szkenneléshez. Azóta az Epson, a Lexmark, az Adobe és a Microsoft is csatlakozott a csoporthoz. A Windows 10 21H2 óta a Microsoft operációs rendszerében benne van a Mopria-támogatás, a Microsoft IPP Class illesztőprogramnak köszönhetően támogatja a hálózaton vagy USB-n keresztül csatlakoztatott eszközöket. A Microsoft szerint: "Ezáltal a nyomtatóeszközök gyártóinak nem kell saját telepítőket, illesztőprogramokat vagy segédprogramokat biztosítaniuk". A szoftveróriás azt is elmondta, hogy a testreszabás a Windows Store-ból elérhető Print Support Apps segítségével végezhető el. "Ez a keretrendszer javítja a megbízhatóságot és a teljesítményt azáltal, hogy a testreszabást a Win32 keretrendszerből az UWP szoftverfejlesztési keretrendszerbe helyezi át".

A Microsoft a támogatás befejezésének ütemezését szakaszosan fogja végrehajtani. A következő mérföldkő 2025-ben következik be, amikor már nem fognak új nyomtatóillesztőket közzétenni a Windows Update-ben - bár a meglévő illesztőprogramok továbbra is frissíthetők lesznek. 2026-ban az illesztőprogramok rangsorát úgy módosítják, hogy az IPP illesztőprogramok kerüljenek az élre, 2027-ben pedig - a biztonsággal kapcsolatos javítások kivételével - már nem lesz engedélyezett a nyomtatóillesztő-programok frissítése. Hogy egyértelmű legyen, a támogatás megszűnése a Windows Update-en keresztül biztosított illesztőprogramokra vonatkozik. A Microsoft szerint a gyártók ettől még biztosíthatnak alternatív lehetőséget ügyfeleiknek az említett nyomtatóillesztők letöltésére és telepítésére. A multifunkciós eszközök - nyomtatás, szkennelés és faxolás - a beépített illesztőprogramokon keresztül működnek majd.

A nyomtatás és a Windows soha nem voltak egymással tökéletesen jóban. A Microsoft azt reméli, hogy a támogatás befejezése megszünteti a régi illesztőprogramok okozta fejfájást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Balu777 #6
    Nem szabad ennek bedőlni! Elsőre igen szépnek hangzik, de a Microsoft megoldása borzalmas!!!! Volt szerencsém a win11 alatt megtapasztalni hogy mennyire rosszul működik az, ami a Microsoft-os nyavaján keresztül megy. Csuklik egyet a windows mondjuk 3 hónap használat után, aztán kész, "nincs a Dallas", nuku nyomtatás. Régen egy illesztő újratelepítés megoldotta...
    Ellenben talán lesz pozitívuma is, mert pl. a HP olyan megoldása (persze ez is win11 alatt), hogy on-line fiók kell a multifunkciós (scan, fax, stb.) lehetőségekhez, szimplán vérlázító és még rosszul is működik. HP nálunk konkrétan fekete listás hulladék kategória. De sajnos némely más gyártó is csinál hasonlót. Leginkább win11 alatt. Ahogy én látom ezt, ha a Microsoft úgy csinálja meg mint a win11, akkor bye-bye funkcionalitásban gazdag feature-ök, max valami aranyáras eszköznél majd.
  • wraithLord #4
    Hát ez az, eddig is folyton fel kellett rakni minden nyomtató driverét, szóval eleve nem is lehetett semmire se használni az alapból benne levő drivereket. Max felismerte, hogy milyen nyomtató az, de a drivert azt rakja fel a rendszergazda.

    Őszintén szólva nekem mindegy. Otthon saját nyomtatóm nincs, és nem is lesz, a melóhelyen meg (általában) nem nekem kellett ezzel vesződni.
  • kvp #4
    Ez vicces lesz, mert a win32/win64 tamogatas megszunesevel az uj nyomtatokat mar csak az uj programok fogjak elerni. Kiveve ha az ember felrakja a regi gyartoi driver-eket. Mar ha meg elerhetoek lesznek es mukodnek az uj windows-ok alatt.

    Persze ha kivezetik a kernel szintu 32/64 bites x86 tamogatast az uj x86-os intel procikbol, akkor amugy se megy majd egy regi driver sem.

    Ahogy nezem egyebkent egyre kisebb a problema, a ceges nyomtatok amugy is halozatra vannak kotve, otthon meg egyre kevesebben nyomtatnak. Aki akar, az meg majd vesz otthonra wifi-s halozatos nyomtatot beepitett print szerverrel.
  • Szefmester #3
    Még nem volt olyan helyzetben részem amikor a windowsos driver kezelt volna bármiféle nyomtatót itt a melóban. De sokszor az is probléma volt ha régebbi volt a nyomtató és nem volt hozzá friss driver.
  • repvez #2
    nem lesz nagy veszteség lehet még kisebb helyet is foglal majd a win mondjuk azt kétlem.
    De hogy a default windowsos driverekkel még nem mukodott nyomtato az is biztos sokszor még a gyári hozzáadottal se nagyon.
  • takysoft #1
    Ez hasznosnak tűnik :)