Berta Sándor

Amikor a nyomtató csak eredeti papírral működik

Azt gondolná az ember, hogy a gyártók nem tudnak újabb trükköket kitalálni.

A nyomtatógyártók egy ideje már másolásvédelemmel látják el a készülékeikhez készített tonereket és patronokat. A berendezések chipek segítségével ellenőrzik a tonerek és a patronok származási helyét és telítettségét, s gyakran megtagadják a másolt kiegészítők használatát. Ebből következően előfordultak furcsa helyzetek, például az év elején kiderült, hogy a globális chiphiány miatt a Canon kénytelen volt chipek nélküli tonereket piacra dobni.

A Dymo nevű címkenyomtató-gyártó azonban most az Electronic Frontier Foundation (EFF) tájékoztatása alapján minden határt átlépett, mert az eszközeihez immár csak olyan hőpapírok alkalmazhatók, amelyek tartalmazzák a rádiótechnikás azonosítóchipeket (RFID). Mindez komoly árkülönbözetet jelent a vásárlók számára, hiszen a hagyományos hőpapírok 2-5 dollárba kerülnek, a Dymo tekercse azonban 10-15 dollárba.


A felhasználók természetesen egyáltalán nem fogadták jól a hírt, a Redditen például arról tanácskoznak, hogy miként lehetne a rendszert kijátszani. Volt, aki az eredeti RFID-chipet egy hagyományos hőpapír-tekercsre ragasztotta rá. Az EFF rámutatott, hogy soha egyetlen gyártó sem ment el odáig, hogy valamilyen papírt másolásvédelemmel látott volna el. A szervezet azt javasolta, hogy az érintettek inkább vásárolják meg valamelyik másik gyártó címkenyomtatóját, mert hosszú távon így pénzt takaríthatnak meg.

Tavaly októberben az Amerikai Egyesült Államokban egy multifunkciós készülékkel rendelkező felhasználó gyűjtővádas keresetet nyújtott be a Canon ellen. A lépésre azért került sor, mert a megvásárolt Canon Pixma MG6320 típusú multifunkciós termék csak akkor volt hajlandó szkennelni és faxolni, ha teljes mértékben feltöltött tintapatron volt benne.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!