SG.hu

Tingqiang Xu nyerte meg a Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát Szegeden

Véget ért a Nemzetközi Informatikai Diákolimpia (International Olympiad in Informatics - IOI) Szegeden. A rangos informatikai tanulmányi versenyen - melyre a világ kilencven országából érkeztek diákok - az abszolút első helyet Tingcsinag Hszü (Tingqiang Xu) érte el Kínából, a második a szintén kínai Szejüan Cseng (Siyuan Cheng) szerezte meg, a harmadik a lengyel Antoni Buraczewski lett. A magyar diákok közül Tarján Bernát ezüstérmet kapott, Németh Marcell, Németh Márton Tamás, Fülöp Máté, Máté Lőrinc és Molnár István Ádám bronzérmes lett.

Benjamin Burton, az IOI elnöke kifejtette, a feladatok nehezek voltak, és vannak olyanok, akiknek a megoldások nem úgy sikerültek, ahogy elvárták maguktól, másoknak azonban jobban, mint arra számítottak, de nem véletlen, hogy részt vehetnek az egyik legrangosabb informatikai versenyen, amely megszervezéséért köszönetet mondott a házigazdáknak. A Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát 1989 óta évente rendezik meg a nevezett országok középiskolás korosztályú diákjai számára. Az IOI a nagy nemzetközi tudományos olimpiák egyike, és a világ egyik legrangosabb informatikai versenye. Az egyéni megmérettetésre országonként négy diák kvalifikálhat előválogató versenyeken, kivéve a szervező országot, amely minden évben nyolc versenyzőt delegálhat. Magyarország korábban egy alkalommal, 1996-ban, Veszprémben adott otthont a versenynek.


Az idei diákolimpia helyszíne a szegedi Pick Aréna volt, ahol a 360 versenyző két versenynapon mérhette össze tudását olyan feladatokban, mint a problémaelemzés, algoritmusok és adatszerkezetek tervezése, valamint a programozás és tesztelés. A magyar versenyzők nagy sikerrel szerepeltek az elmúlt évtizedek diákolimpiáin: 13 arany-, 38 ezüst- és 52 bronzérmet szereztek. Az aranyérmesek között 1992-ben Magyarország adta az abszolút győztest is. Eddig már tizenegy olimpián fordult elő, hogy az összes magyar versenyző érmet szerzett. A verseny magyarországi megrendezése egyben tisztelgés Neumann János születésének 120. évfordulója előtt.

A Nemzetközi Informatikai Diákolimpiát - melyet a Neumann Technológiai Platform, a Szegedi Tudományegyetem és a TechEd Hungary Zrt. szervezi Gazdaságfejlesztési Minisztérium támogatásával - több kiemelt szakmai és közönség rendezvény kísérte. Ezek lehetővé tették, hogy az érdeklődők szélesebb körben kapcsolódjanak a tehetséggondozás, az oktatás és digitális kompetenciák témáihoz.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Gabbbbbbbbbbbb #2
  Pont a kinainal elegge meg van kavarva a leves, mivel a Pinyin egy szandekosan angoltalan romanizacios irasrendszer, effektive teljesen remenytelen kiejteni a szavakat a P. tanulmanyozasa nelkul. (Pl. Qian = Csin)
 • felemelő #1
  Abszolút OFF:

  Ideje lenne az ilyen egzotikus nevek (mint a kínai) írásmódjának angol változatát átvenni a magyar nyelvben. Hiszen Shakespeare-t sem Sekszpír-ezzük le. A magyar átírás úgysem igazán helyes fonetikailag, akkor már legyen egy megjegyzés a név után fonetikus írásjelekkel, ha kell.

  Már csak azért is helytelen a Tudományos Akadémia iránya, mert a leírt neveket 99.9%-ban nem kell kiejteni, ezzel szemben a minden országban eltérő írásmód csak kommunikációs keveredéseket okoz.

  No de ki vagyok én, hogy okoskodjak akadémikus nyelvészek balfaszságairól?

  Ez a megközelítés, ugye nem elefántcsonttoronyban élő nyelvi tudósok megközelítése, hanem a társadalmi hasznosság felőli közelítés :)
  Utoljára szerkesztette: felemelő, 2023.09.06. 12:47:59