SG.hu

1,2 milliárd eurós bírságot kapott a Meta

Az uniós adatvédelmi szabályozók megtiltották a cégnek, hogy az uniós polgárok Facebook-adatait az Egyesült Államokba továbbítsa.

A döntést az ír adatvédelmi bizottság (DPC) hozta, amely szerint az Egyesült Államokba történő adattovábbítás jelenlegi jogi kerete "nem kezeli a Facebook uniós felhasználóinak alapvető jogait és szabadságait fenyegető kockázatokat", és sérti a GDPR-t. A bírság meghaladja a korábbi uniós rekordot, az Amazonnal szemben 2021-ben hasonló adatvédelmi jogsértések miatt kivetett 746 millió eurót. Az uniós bíróságok úgy vélik, hogy az ilyen adattovábbítások az uniós polgárokat a magánélet megsértésének teszik ki - ez a panasz 2013-ra és Edward Snowden informátornak az amerikai tömeges megfigyelési programokról szóló leleplezéseire vezethető vissza.

Az adatok Egyesült Államokba való továbbítása kritikus fontosságú a Meta célzott reklámjaihoz, amely a felhasználók többféle személyes adatfolyamának feldolgozására támaszkodik. Tavaly a Meta azt mondta, hogy kénytelen lenne megfontolni a Facebook és az Instagram leállítását az EU-ban, ha nem tudna adatokat küldeni az Egyesült Államokba; ezt a figyelmeztetést az uniós politikusok nyilvánvaló fenyegetésnek tekintették. "A Meta nem zsarolhatja csak úgy meg az EU-t, hogy feladja adatvédelmi normáit" - válaszolta a hírekre Axel Voss uniós törvényhozó. "Az EU elhagyása az ő veszteségük lenne".

Korábban ezeket az adattovábbításokat az adatvédelmi pajzs néven ismert transzatlanti paktum védte. Ezt a keretrendszert azonban 2020-ban érvénytelennek nyilvánították, miután az EU legfelsőbb bírósága megállapította, hogy nem védi az adatokat az amerikai megfigyelési programoktól. Az ítéletet Max Schrems osztrák ügyvéd keresetére válaszul hozták meg, akinek a Facebook elleni jogi csatája 2013-ra és az amerikai megfigyelésről szóló eredeti Snowden-nyilatkozatokra nyúlik vissza.

Bár a Metát most arra kötelezték, hogy állítsa le ezeket az adattovábbításokat, számos olyan kikötés van, amely az amerikai közösségi médiaóriás javát szolgálja. Először is, az ítélet csak a Facebook adataira vonatkozik, más Meta-cégek, például az Instagram és a WhatsApp adataira nem. Másodszor, öt hónapos türelmi idő áll rendelkezésre, mielőtt a Metának le kell állítania a jövőbeni adattovábbításokat, és hat hónapos határidő áll rendelkezésre a jelenlegi adatok USA-ban való tárolásának megszüntetésére. Harmadszor, és ez a legfontosabb, az EU és az USA jelenleg tárgyalásokat folytat az adattovábbításról szóló új megállapodásról, amely már idén nyáron, de akár már októberben életbe léphet.

A rekordméretű bírság ellenére a szakértők kételkednek abban, hogy a bírság bármi alapvető változást hozna a Meta adatvédelmi gyakorlatában. "Egy milliárd eurós parkolócédula nem jelent semmit egy olyan vállalat számára, amely sokkal több milliárdot keres az illegális parkolással" - mondta Johnny Ryan, egy ír polgárjogoi szervezet, az Irish Council for Civil Liberties vezető munkatársa. Mások azért örülnek. "Örülünk, hogy tíz évnyi pereskedés után megszületett ez a döntés" - mondta Schrems, akinek 2013-as bírósági keresete nyomán született a mai döntés. "A bírság sokkal magasabb is lehetett volna, tekintve, hogy a maximális bírság több mint 4 milliárd, és a Meta tíz éven keresztül tudatosan megszegte a törvényt, hogy profitot termeljen".

A Meta globális ügyekért felelős elnöke, Nick Clegg és a vállalat jogi vezetője, Jennifer Newstead egy blogbejegyzésben "indokolatlannak és szükségtelennek" minősítette a bírságot. A vállalat hangsúlyozta, hogy csak egy a "több ezer" vállalat közül, amelyek hasonló jogi kereteket használ az adattovábbításra. "Fellebbezünk ezek ellen a határozatok ellen, és azonnali halasztást fogunk kérni a bíróságoktól, akik felfüggeszthetik a végrehajtási határidőket, tekintettel arra a kárra, amelyet ezek a végzések okoznának, többek között a Facebookot naponta használó emberek millióinak" - írja Clegg és Newstead.

Schrems azt jósolja, hogy a Meta nehézségei itt még nem értek véget. Szerinte a vállalat mai döntés elleni esetleges jogi fellebbezése sikertelen lesz, és a készülő EU-USA adattovábbítási protokoll a bíróságon továbbra sem fog megfelelni az uniós adatvédelmi előírásoknak. "A Meta azt tervezi, hogy a jövőben az új megállapodásra támaszkodik az adattovábbítás tekintetében, de ez valószínűleg nem végleges megoldás" - mondta Schrems. "Hacsak az amerikai felügyeleti törvények nem módosulnak, a Meta valószínűleg kénytelen lesz az EU-s adatokat az EU-ban tartani."

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Nem, mert akkor nem adhatjak at a fizeto vasarloknak, ugyanis az europai adatvedelmi torveny az adatok tajekoztatas es hozzajarulas nelkuli tovabbertekesiteset tiltja. Az USA-ba torteno tovabbitassal kivonjak oket az europai torvenyek alol. Ez a facebook uzleti modelljenek alapja es e nelkul nem biztos, hogy megeri Europaban maradniuk.
  • zola2000 #1
    "Az adatok Egyesült Államokba való továbbítása kritikus fontosságú a Meta célzott reklámjaihoz"

    Célzott reklámokat nem lehetne adni akkor ha európai számítógépen fut ugyanaz az algoritmus?