Berta Sándor

Európai adatköz­pontokat tervez a TikTok

A társaság újabb létesítményeket épít ki a kontinensen.

A TikTok igyekszik biztosítani a kormányokat és a szabályozó hatóságokat arról, hogy az internetezők személyes adataihoz nem lehet hozzáférni és a platform tartalmát nem manipulálhatja a Kínai Kommunista Párt vagy bárki más, Peking befolyása alatt álló személy. Rich Waterworth, a TikTok európai működésért felelős általános igazgatója közölte, hogy a kínai ByteDance tulajdonában lévő rövid videókat megosztó alkalmazás célja, hogy bővítse az európai adattárolását. Előrehaladott szakaszban vannak egy második írországi adatközpont tervének véglegesítésében egy szolgáltatóval, a tavaly bejelentett telephely mellett. Tárgyalásokat folytatnak egy harmadik európai adatközpont létrehozásáról is, amely kiegészíti a tervezett írországi működésüket. Az európai TikTok felhasználói adatok migrálása idén kezdődik és 2024-ig tart.

A vállalat arról is beszámolt, hogy 2022 augusztusa és 2023 januárja között az Európai Unióban átlagosan 125 millió havi aktív felhasználója lesz, ami a digitális szolgáltatásokról szóló törvény (DSA) alapján szigorúbb európai uniós online tartalomszabályoknak teszi ki a céget. A DSA a 45 millió felhasználónál több felhasználóval rendelkező társaságokat nagyon nagy online platformoknak bélyegzi és megköveteli tőlük a kockázatkezelést, a külső és független auditálást, az adatok megosztását a hatóságokkal és a kutatókkal, valamint magatartási kódex elfogadását.

Az Európai Bizottság február 17-ig adott határidőt az online platformoknak és a keresőmotoroknak, hogy nyilvánosságra hozzák a havi aktív felhasználóik számát. A nagyon nagy online platformoknak négy hónapjuk van arra, hogy megfeleljenek a szabályoknak, különben bírságot kockáztatnak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!