Gyurkity Péter

Jól fogy a GeForce RTX 4070

Az új változat nagy példányszámban talál gazdára, a cég azonban eközben egy elődöt frissít.

Az nVidia friss sorozatával kapcsolatban nem is olyan rég számoltunk be arról, hogy az előzetes információk alapján szerényebb kivitelben jön az RTX 4060, eközben azonban sokan közelről figyelik az eladások alakulását, hogy jobb képet kapjanak a népszerűségről. A napokban két újabb hír futott be, ezek már segítenek ebben, de a gyártó terveibe is jobb betekintést kapunk.

A hónap második felében egy német forgalmazó részletes adatai bukkantak fel a világhálón, ezeket nem sokkal később egy rövid Twitter-bejegyzésben foglalták össze. Ebből megtudjuk, hogy a szóban forgó cég, a Mindfactory, a harmadik héten összesen 2255 nVidia-kártyát adott el, ezek átlagos ára 807 euró volt, miközben az AMD oldalán 1665 darabot és 656 eurós árat látunk, a harmadik helyezett Intel pedig alig kimutatható, hiszen ez utóbbinál összesen 20 példányt látunk, 207 eurós átlagos árral. Ennél is érdekesebb azonban, hogy az erősebb típusok körében a GeForce RTX 4070 Ti bizonyult kiemelkedően népszerűnek, ebből ugyanis 545 darabot adtak el, ami jóval magasabb szám, mint amit a korábbi generáció 60-as típusánál láthattunk. Ez biztató, különösen úgy, hogy a friss asztali 4060 még be sem mutatkozott.

Egy lengyel portál eközben az RTX 3060 Ti friss változatáról rántotta le a leplet, amely már GDDR6X-memóriára támaszkodik. Az nVidia a jelek szerint komolyan gondolja a ráncfelvarrást, az előző generációba tartozó középkategóriás kártya tehát megkapja friss változatát, ez azonban a jelek szerint nem eredményez majd komoly előrelépést. A most közzétett adatok azt mutatják, hogy míg a memória sávszélessége 608,3 GBps-ra ugrik, a fogyasztás (TDP) pedig 15 wattal magasabb, elérve a 225 wattot, a teljesítmény az eltérő felbontások alatt mindössze 2-4 százalékkal volt jobb, bár ehhez gyorsan érdemes hozzátenni, hogy a régebbi modell picit magasabb órajelre támaszkodhatott. A 3070 eközben kényelmesen megőrizte komoly előnyét, 13-14 százalékkal megelőzve az új típust.

A fentiek alapján elmondhatjuk, hogy a kínálat viszonylag gyors ütemben bővül, az árak sem tűnnek már nagyon magasnak (legalábbis Németországban), nagy kérdés viszont, hogy a 4060 és szerényebb testvérei mennyiben tudják majd mindezt meghaladni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!