Berta Sándor

Rémálom volt a ChatGPT tökélete­sítése

Napi néhány dollárért dolgozó kenyai bérrabszolgák szűrték ki a toxikus tartalmakat a betanító adatbázisból.

A ChatGPT bizonyos területeken különösen lenyűgöző eredményeket produkál, a chatbot szinte bármilyen témában képes szöveget generálni egy újragondolt Shakespeare-szonettől kezdve az 5 éves gyerekek által érthető nyelven leírt összetett matematikai tételekig. A tulajdonos cég, a 2015-ben San Franciscóban alapított OpenAI jelenleg 29 milliárd dollárnyi forrás bevonásáról tárgyal befektetőkkel. Ugyanakkor az üzemeltetőnek azt is biztosítania kell, hogy a chatbot használata biztonságos élményt nyújtson, ez azonban nem fejlett technológiával, hanem kizsákmányoló gyakorlatokkal valósult meg. A folyamatba a Time nyújtott bepillantást.

A munka létfontosságú volt az OpenAI számára. A ChatGPT elődje, a GPT-3 már lenyűgöző képességet mutatott a mondatok összefűzésére, de az alkalmazás hajlamos volt erőszakos, szexista és rasszista megjegyzésekre is. Ennek az az oka, hogy a mesterséges intelligenciát az internetről származó több millió szöveg felhasználásával képezték ki. Ez a hatalmas képzési adatkészlet volt az oka a GPT-3 lenyűgöző nyelvi képességeinek, de egyben talán a legnagyobb átka is.

A ChatGPT tökéletesítésén olyan emberek dolgoztak, akik bejelölték a toxikus tartalmakat és kiszűrték azon információk közül, amelyeket a chatbot alapjául szolgáló mesterséges intelligencia modell képzésére alkalmaznak. Az érintett segítők kénytelenek voltak olyan úgynevezett NSFW (Not Safe For Work) tartalmak grafikus részleteit megtekinteni és olvasni, mint a gyermekek szexuális zaklatása, a bestialitás, a gyilkosság, az öngyilkosság, a kínzás, az önkárosítás és a vérfertőzés. Az ilyen tartalmak korábban, más cégeknél többször vezettek ahhoz, hogy az alkalmazott mesterséges intelligenciák szexista és rasszista kijelentéseket tegyenek.


De még egy több száz emberből álló csapatnak is évtizedekbe telt volna, hogy manuálisan átkutassák a hatalmas adatkészletet. Az OpenAI csak egy további mesterséges intelligencia által hajtott biztonsági mechanizmus felépítésével tudta megfékezni ezt a kárt. Ehhez egy algoritmust direkt az erőszak, a gyűlöletbeszéd és a szexuális visszaélés felcímkézett példáival tanítottak be, hogy magától felismerje a toxicitás ezen formáit. Az OpenAI 2021 novemberétől kezdődően több tízezer szövegrészletet küldött egy kenyai outsourcing cégnek, hogy az címkézze fel ezeket a tartalmakat. A szöveg nagy részét az internet legsötétebb bugyraiból húzták ki, olyan helyzeteket írnak le részletesen, mint a gyermekek szexuális zaklatása, állati bántalmazás, gyilkosság, öngyilkosság, kínzás, önkárosítás és vérfertőzés.

Tehát az OpenAI partnerségre lépett a Sama nevű San Franciscó-i székhelyű céggel, amely az adatok címkézésére specializálódott. A Sama állítása szerint ez "etikus" és "méltóságteljes digitális munka", a valóság a Time kutatása szerint más: a kenyai adatbányászoknak rossz munkakörülmények között és alacsony bérek mellett kellett dolgozniuk. Az egyik kenyai dolgozó azt mondta, hogy "visszatérő látomásoktól szenvedett, miután elolvasta a grafikus leírását annak, ahogy egy férfi egy állattal szexelt". A fizetés ezért a "megpróbáltatásért" és mentális stresszért megalázó volt: a dolgozók órabére 1,30 és 2 dollár között volt a teljesítményüktől és a tapasztalatuktól függően. Az összegért cserébe az egyes címkézőknek 9 órás műszakonként 150-250 szövegrészletet kellett értékelniük. Összehasonlításképpen, egy recepciós a kenyai fővárosban, Nairobiban átlagosan 1,52 dollárt keres óránként.


A Sama irodája Nairobiban

Az ipar e kevéssé ismert részének körülményei alapvető szerepet játszanak az AI-rendszerek nyilvános fogyasztásra való biztonságossá tételében. A Partnership on AI, az AI-szervezetek koalíciója szerint "a cégek mindent megtesznek azért hogy megpróbálják elrejteni a mesterséges intelligencia emberi munkaerőtől való nagy függőségét, mert ez árnyalná a technológia hatékonyságnövekedésének ünneplését." Az OpenAI szóvivője megerősítette a kenyai Sama alkalmazottak munkáját, és kiemelte, hogy "A káros tartalmak osztályozása és szűrése szükséges lépés a képzési adatokban szereplő erőszakos és szexuális tartalom mennyiségének minimalizálásában, és olyan eszközök létrehozásában, amelyek képesek észlelni a káros tartalmakat.”

A munkavállalók szerint tanácsadókkal való beszélgetéseket ajánlottak fel a számukra az olvasott dolgok feldolgozására, a nagy kereslet miatt azonban ezek a foglalkozások gyorsan teljesen beteltek. A vállalat azt állította, hogy csoportos foglalkozásokra és egyéni találkozókra is sor került mentálhigiénés terapeutákkal. Ezt az információt azonban nem lehet ellenőrizni. A Sama már 2022 februárjában, a tervezettnél korábban kilépett az OpenAI-szerződésből. Ennek oka részben a tartalmak traumatikus jellege volt, részben pedig az olyan újságcikkek, melyek nagyon hasonló állításokat fogalmaztak meg a Metának, illetve a Facebooknak dolgozó Sama-közvetítőkkel kapcsolatban.

Az OpenAI összesen mintegy 200 000 dollár értékben három szerződést írt alá Samával 2021 végén, és a szerződések kimondták, hogy az OpenAI 12,50 dolláros óradíjat fizet Samának a munkáért. Ez hat-kilencszerese annak az összegnek, amelyet a projektben résztvevő Sama alkalmazottak óránként hazavittek. A kenyai Sama-dolgozók számára a szerződés felmondása cseberből vederbe kerülés esete volt: ugyan nem kellett többé felkavaró képeket és szövegeket látniuk és olvasniuk, de egyik napról a másikra munka nélkül maradtak.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • M2 #9
    Hát ez tényleg szörnyű, hogy DOLGOZNIUK kellett, PÉNZÉRT! Ráadásul egy irodában csücsülve, önként! SKANDALLUM!
    (a cikkírót még meddig tartja el az anyuci?)
  • awexco #8
    Kint beszél mindenki angolul ...
    AVERAGE SALARY / YEAR: $21,842 USD ezt nagyon el kéne felejteni ... és osztani nagyon sokkal ...

    Most nyáron voltam kinnt 2 hétre ....

    kimész Nairobiban az utcára és 10 perc alatt simán összeszedsz 100 munkanélkülit.
    Utoljára szerkesztette: awexco, 2023.01.22. 13:44:21
  • repvez #7
    A HSH is tud szép számokat irni, meg, hogy menyni a minimál bér, aztán a valoságban meg mégsem .
    Azért kiváncsi lennék, hogy ezek az emberek rabok vagy önszántukbol mentek oda, mert ha igen, akkor talán ez az összeg is több minrt amit egyébként kapnának ha egyáltalán lenne melójuk. A közmunkás is keveset kap,de nélküle még enynit se kapna.
    Ha valakinek nem tetsik akkor menjen el jobban fizető állásba
    Szóval lehet igy is ugy is nézni a dolgokat.
  • MerlinW #6
    Látom, megint mindenki utánanézett a témának posztolás előtt :)

    NAIROBI / SALARY

    AVERAGE SALARY / YEAR: $21,842 USD
    MOST TYPICAL SALARY / YEAR: $7,001 USD

    Az $1,52-os órabér, az $3100/év. Azaz fele se a minimálnak.
    Utoljára szerkesztette: MerlinW, 2023.01.22. 04:36:50
  • Dodo55 #5
    "és megtanultak angolul"

    Amit amúgy már rengeteg afrikai országban réges-rég egyébként is átvettek anyanyelvként a gyarmatosítások idejéről :D
  • repvez #4
    és itthon is ez van, hogy szörnyű dolgokat olvasunk és látunk nap mint nap és még meg se fizetik,de ez senkit nem érdekel?

    Egyébként, meg azért itt megint valaki olyan irhatta aki nem birná ezt csinálni, anélkül, hogy megkérdezte volna azokat akik csinálják.
    Mert érdekes modon az nem szornyu olvasni, ha valaki horror meg triller könyveket olvas az szorakoztato vagy kikapcsolo, de ha ugyan ezt munkaként végzi az már szornyu tett a munka ado részéről?
  • zola2000 #3
    Afrika digitalizálása nyugati és kínai pénzből már régóta folyik, ott is az van mint itt, hogy az emberek a telefont nyomkodják és megtanultak angolul.

    De attól hogy több pénzt kaptak mint aki a szemétben kapírgál, ha szörnyű szövegeket kell olvasgatni még egész nap az megterhelő amit nem mindenki bír ki.
  • repvez #2
    és mi alapján itélik meg , hogy mi a rossz, ezeknek a nairobi embereknek a világ legjobb dolga is lehetett, hogy itt dolgoztak akár milyen feladatba is, mert mig a cégvezetőnek a fizetéséhez képest filléreket kaptak ,de nekik az egy remek összeg lehestett ahhoz képest mint a tzöbbiek a szemétdombon kapirgálásbol kapnak

    A másik oldalrol, meg eléggé érdekes egy fealadat ha bárki meg tudja oldani és egy olyan országban csináltatják ahol még az irás olvasás se alap mindenkinél, de programozást meg elvégeztetik vele.
  • Sippie #1
    csak nézőpont kérdése mi a toxikus.
    Pl ha valaki azt mondja, hogy utálom a cigányokat, az a liberálisok szemében elítélendő, a normális emberek számára viszont egyértelmű...