Gyurkity Péter

Megújul a GeForce RTX 3050

A szerény kártya friss példánya kisebb fogyasztással és alacsonyabb gyártási költséggel érkezik.

Az nVidia kapcsán az utóbbi hetekben több új, érkezőben lévő grafikus kártyáról írtunk, utoljára például az RTX 4060 főbb részleteiről számolhattunk be. Most ismét egy kifejezetten szerény típus van alakulóban, ez azonban a már piacon lévő példányok friss változataként fut majd be.

A napokban többek között az MSI tette közzé az új változat jellemzőit saját hivatalos oldalán, amelyből már megtudjuk, hogy nagyjából mire is számíthatunk. Eszerint a GeForce RTX 3050 vadonatúj változata néhány apróbb részletben tér csak el az eredeti két példánytól, viszont az eddig alkalmazott GA106-vezérlőt a GA107 váltja fel, ebből pedig rögtön több következtetést levonhatunk. A legfontosabb tényező, hogy az új chip kisebb, ebben csak legfeljebb 2560 CUDA-mag fér el, ami tökéletesen elegendő a fenti kártya esetében, hiszen az eddig látott két példány (3050 és 3050 OEM) sorrendben 2560 és 2304 ilyen egységet tartalmaz – miközben a GA106 maga 3840 CUDA-magnál húzta meg a maximális értéket, vagyis ez picit túlméretezett volt ezen belépő szintű típusokhoz.

Az új jövevény a többi részlet tekintetében nagyjából megegyezik az eredeti változattal, hiszen az órajelek nem változnak, ezek sorrendben 1552 és 1777 MHz. A GDDR6-memória mérete marad 8 GB, az ehhez társuló 128-bites memóriabusz révén pedig 224 GBps-os sávszélességet érhetünk el, mint ahogy azt korábban is láthattuk. Mindenképpen fontos változás viszont, hogy a TDP 130-ról 115 wattra mérséklődik, vagyis a gyártó durván 12 százalékos javulást tud elérni ezen a területen, nyilván a GA107 alkalmazása révén. Ezzel együtt a gyártási költségek is mérséklődnek, vagyis a jövőben nagyobb profitra tehetnek szert ezen belépő szintű kártyákból.

Ahogy említettük, egyes gyártók már most közzétették a típus főbb részleteit, a megjelenésre tehát nem kell sokat várni.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
 • Vanek úr #5
  Egyrészt miért lenne szomorú? Most már nem a 3060-ból letiltásokkal készül majd a 3050 (mint eddig), hanem lesz egy konkrét GPU hozzá, ami csak annyit fog tudni, amennyit a 3050-nek tudnia kell - így olcsóbb is lehet, meg kevesebbet is fog fogyasztani. Vagyis akinek elég a 3050 tudása, annak ez előny lesz. (A 3060-as GPU-k meg mennek az új, de jelentősen lassabb 8GB-os 3060-as VGA-kba. Ez mondjuk szomorú, mert lényegesen nem lett olcsóbb tőle a kártya, a memóriaméreten kívül pedig nem látni, hogy ez jelentősen lassabb.)
  Másrészt ha neked semmi sem perdöntő bizonyíték, mert egyszerűen mindenre azt mondod, hogy "nem hiszem el", akkor nem is tudom, minek olvasol bármilyen hírt, hiszen úgyis csak hazudoznak. Hiszen neked még az sem perdöntő, hogy bemutatták a videokártyát, és lehet venni. Pedig ott van az MSI oldalán, de biztosan ők is csak félre akarnak mindenkit vezetni, mert nincs jobb dolguk.
 • Gabbbbbbbbbbbb #4
  Szomorú, ha igaz. Nekem ezek nem tűnnek perdöntő bizonyítéknak. Sőt..
  Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2023.01.01. 21:18:56
 • Vanek úr #3
  Pedig van.
  TechPowerUp link
  VideoCardz link

  #1: ha arra gondolsz, amire gondolok, hogy gondolsz, akkor elvileg igen. A fentebbi TPU-s linken PCIe 4.0 x8-as csatolót írnak rá.
  Utoljára szerkesztette: Vanek úr, 2022.12.31. 20:57:06
 • Gabbbbbbbbbbbb #2
  Ilyen nvidia kártya tudomásom szerint nincs.
 • Tetsuo #1
  Ez az, amelyikhez szükséges a PCIe 4.0?