Berta Sándor

Avatárok és mesterséges intelligencia jellemzik majd a jövő tárgyaló­termeit

A Microsoft bemutatta vizíóját a jövő konferenciaterméről. A szoftvercég arra számít, hogy a videokonferenciák a vírushelyzet elmúltával is velünk maradnak, már csak azért is, hogy minimálisra csökkentsék az utazással töltött időt. De a hatékony munkához megfelelő platform is kell, és reményeik szerint a cégek mindent megtesznek majd azért, hogy kellemesebbé tegyék a hibrid munkavégzést.

Az irodában dolgozó és az otthon maradt alkalmazottak közötti kooperáció az együttműködésen alapuló munkavégzés egyik legnagyobb kihívása. A hibrid munka a mindennapokban általánosabbá vált, mint azt sok vállalat kezdetben gondolta, ezért számos cég dolgozik a helyzet javításán. A Microsoft most bemutatta a "Hive Vienna" nevű technikai ötletcsokrot, amelynek az az üzenete, hogy az embereknek újra "érezniük" kell egymást. Ez az "érzés" - ahogy Andreas Gnesda, a Microsoft Ausztria új tárgyalótermének építésze nevezi - csak akkor lehetséges, ha tudatosítjuk a különböző kapcsolati szinteket.

"A találkozások minősége az, ami vonzóvá tesz egy irodát. A mai ideális iroda nem csak a személyes kapcsolatokról szól. Az emberi kommunikáció 20 százaléka a tudatos, látható szinten zajlik, 80 százaléka a tudattalan kapcsolati szinten - ide tartoznak például az érzések, az arckifejezések vagy a személyes háttér. A digitális kommunikációban a tudattalan érzékelés hátrányt szenved" - jelentette ki a szakember. "A távolról csatlakozók csak az ürességbe beszélnek, és nem tudják hogy látják és hallják-e őket. Nem érzik azt, hogy hasznosan be tudnak kapcsolódni a beszélgetésbe." Mindez azt jelenti, hogy a digitális értekezletek esetében a munkavállalóknak sokkal nagyobb figyelmet kell fordítaniuk arra, hogy kompenzálják ezt az érzékelési hiányosságot.

A jövőbeni konferenciatermek kialakításakor ezért számos tényezőt figyelembe kell venni annak érdekében, hogy a technológia és a szervezési intézkedések segítségével maximális befogadást teremtsenek. A cél az optimális kommunikációs élmény biztosítása a tér, a technológia és a szervezet összehangolt integrációjával. A teremnek lehetővé kell tennie, hogy bármely résztvevő függetlenül attól, hogy hol tartózkodik interakcióba léphessen egymással, segítse a projekt megvalósulását és valós időben cserélhessen ötleteket.
*

A Microsoft bemutatta, hogyan nézhet ki a jövőben egy cég tárgyalóterme. Az általuk kitalált 35 négyzetméteres konferenciaterem technikai felszerelése körülbelül 15 000 euróba kerül. A Hive Vienna rendszer egy hatalmas 21:9-es képernyőből, egy alatta elhelyezett, a szobát rögzítő kamerából és egy félkör alakú asztalból áll. Ez utóbbi a kijelző alatt meghosszabbítható, így az értekezlet résztvevői egy közös munkafelületnél gyűlnek össze. A képernyőn az otthon ülők úgy vannak elhalványítva, hogy a szemmagasságuk megegyezzen a teremben ülőkével. A mesterséges intelligenciának köszönhetően a táblánál lévő személyt is el lehet halványítani.

Az intelligens kamera minden résztvevőt rögzít a szobában, és dinamikusan arra fókuszál, aki éppen beszél. Minden résztvevő arca azonos méretű, és egyformán látható a különböző fényviszonyok ellenére. Nagyon ajánlott felszerelni a szobába egy másik kamerát is, amely eltérő perspektívából mutatja a helyiséget, hogy a szobában tartózkodó emberek elhelyezkedése jobban felismerhető legyen.


A táblára írt gondolatok azonnal megjelennek a kijelzőn anélkül, hogy az azt felíró ember bármit is takarna

A közös ötleteléseket további hardverek egyszerűsítik le, mint például egy tábla, amely akár digitálisan, akár fizikailag jelen lehet a teremben. Opcióként 8000 euró körüli összegért felállítanak egy Surface Hubot a konferenciateremben, amelyen az emberek digitálisan rajzolhatnak: mind magában a teremben, mind a Hubon, mind pedig otthonról érintőkijelzőn keresztül. Akinek csak egy klasszikus tábla lóg a falon, az képes lesz azt kamerával rögzíteni és mesterséges intelligencia segítségével eltávolítani a prezentációt tartó személyt. A virtuális és a fizikai résztvevők így közvetlenül egy nagy képernyőn látják majd a tartalmat.

Az üzlet a Microsoftnak nem a hardverben van, nem is ennek szállítása a céljuk, hanem az ilyenkor használt Teams szoftverben. Ez lehetővé fogja tenni a teremben résztvevők felismerését és külön képszekcióban való megjelenítését. Megjelenítheti a résztvevők nevét, mindezt úgy, hogy azt hangfelismerés útján elmenti. A kamerát nem kedvelő vagy introvertált alkalmazottaknak készítettek olyan avatárokat, amelyek egy virtuális figura formájában jelennek meg a hívásban. Mindegy, hogy valaki éppen egy villamoson ül vagy a szennyest rakja be, az avatárja kötelességtudóan figyel a tárgyalóteremben, és így képviseli az érintett személyt.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Ellaberin #4
    A melegvízionálás újbóli este a ms újonc felvételiseknél.

    Balf..szkáim a víziótókat mi 15 évvel ezelőtt már használtuk a Cisco direkt megoldásaival. Képzeljétek automatikusan a beszélőre fókuszált már akkor is a kamera meg a mikrofon....

    Annyi különbséggel, hogy nem szakadt meg, omlott össze, tűnt el a hang vagy a kép, nem kellett huszonöt almenüben kisakozzni, hogy mit kapcsolt ki vagy be a teams nevű förmedvényetek.

    Digitális tábla 8000 euróért, paszmeg! Tíz éve fel voltunk háborodva, hogy (ennek a töredékéért) digitális táblákat kaptak az iskolák - szintúgy a cégetek túlárazott termékét.

    Komolyan mondom, hogy k.rva nagy baj van a mostani generációval, ha arra sem emlékeznek mivel tanították őket és ezt még innovációnak adják el.
  • Tetsuo #3
    Ráadásul nem is lehet testreszabni.
    Az avatár szó igaz, hogy (eredetileg) alászállást jelent, de mára önmagára, a szó jelentésére is igaz. :-/
    Utoljára szerkesztette: Tetsuo, 2022.12.03. 03:15:32
  • CairoJack #2
    Szép-szép, de nem lehet, hogy előbb azt kéne megoldani, így 25 év után, hogy egy nyomoronc konferenciahívás ne szakadjon meg 10 percenként, meg ne essenek ki belőle emberek, meg ne álljon le a hang?
    Mert jelenleg az a helyzet, hogy egy negyed órás Teams meetinget nem lehet technikai gubanc nélkül megoldani. Mindezt úgy, hogy amúgy mindenkinek hibátlan a netkapcsolata, sőt, ugyan ilyen fos minden, ha két olyan cég beszélget, ahol gigabites bérelt vonal van behúzva.
    Ez olyan, mintha úgy terveznének önvezető autókat, hogy azért heti 1-2 alkalommal még csak ki-kiesik a kerék a kocsi alól, menet közben.

    Előbb az alapokat kéne normálisan megoldani...
  • Sir Cryalot #1
    Ezeknek is milyen unalmas élette lehet ( két eurovision közt, hihi).