Berta Sándor

100 milliárd forintos bírságot kapott a Meta

Adatok kiszivárgása miatt büntették meg Írországban a céget, amely minden bizonnyal fellebez a határozat ellen.

Az Ír Adatvédelmi Hivatal (IDPC) közölte, hogy lezárta azt a vizsgálatot, amelyet tavaly áprilisában indított a Facebook adatkezelőjének számító Meta Platforms Ireland Limited (MPIL) ellen, miután egy hackerfórumon mintegy félmilliárd Facebook-felhasználó személyes adatai váltak hozzáférhetővé, köztük 533 millió telefonszám, e-mail-cím és egyes esetekben az érintett személyek lakóhelye is. Az eset során az úgynevezett NSU 2.0 által megfenyegetett német parlamenti képviselők és személyek telefonszámai is kiszivárogtak.

A vizsgálat tárgya a Facebook Search, Facebook Messenger Contact Importer és Instagram Contact Importer eszközök vizsgálata és értékelése volt a Meta Platforms Ireland Limited által a 2018. május 25. és 2019. szeptember 25. közötti időszakban végzett adatkezeléssel kapcsolatban. A hatóság 265 millió eurós pénzbírsággal sújtotta a társaságot és egy sor korrekciós intézkedést írt elő. Az IDPC kiemelte, hogy a többi európai uniós tagállam adatvédelmi hivatalai együttműködtek vele és egyetértettek a döntésével.

A Facebook-csoportnak 2021 szeptembere óta immár negyedszer kell pénzbüntetést fizetnie. Mindez különösen annak tükrében érdekes, hogy az IDPC-t rendszeresen kritizálják amiatt, hogy a nagy internetes vállalatok - amelyek közül soknak van írországi irodája - adatvédelmi incidenseinek kezelésében túlságosan félénk vagy lassú. Csak az elmúlt 14 hónapban azonban a Meta 17 millió eurót, a Meta leányvállalata, a WhatsApp 225 millió eurót, a szintén a Meta tulajdonában lévő Instagram alkalmazás pedig 405 millió eurót volt kénytelen fizetni az adatvédelmi szabályok megsértése miatt. A ma bejelentett döntéssel együtt a Meta bírságai így több mint 900 millió eurót tesznek ki.

A Facebook jelezte, hogy mindenképpen megvizsgálja a döntést. A bűnözők 2019 szeptembere előtt úgynevezett scrappeléssel gyűjtötték és válogatták össze automatizáltan a nyilvánosan hozzáférhető adatokat, amelyeket azután internetes platformokon hozták nyilvánosságra. A Facebook ennek megfelelően hangsúlyozta, hogy a számítógépes rendszereit nem törték fel. A csoport fellebbezett mind az Instagram, mind a WhatsApp ellen hozott határozatok ügyében is, így most a bíráknak kell dönteniük. A döntés precedensnek számít az adatjog megsértését érintő jövőbeli vizsgálatokkal kapcsolatban.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Tetsuo #6
    Te kezdtél cigányozni, segélyből megélésezni, arra volt reakció másik "kedvenc" kisebbségünk említése - teljesen jogosan.
  • Tetsuo #5
    A témához visszatérve, ideje megfékezni a nemzetek feletti techcégek rablásait. A helyi adózás és a lokális megfeleltetés lenne az optimális megoldás, illetve a betiltás. Egyelőre az is megtenné, ha jelentősebb bírságokat kioszthatna pl. Magyarország, de sorban a legtöbbnek ezt kellene tennie, megregulázandó a szabadrabló, se Istent, se embert nem ismerő multikat.
  • lammaer #4
    Bocs, szerintem a föld nem lapos és nem a kiválasztott nép felel mindenért....
    viszont idehaza első kézből látom hogyan butitják el és teszik élet és gondolkodásképtelenné az embereket és szipolyozzák el a javakat az "újrafelosztás" szlogen mellett azoktól akinek van.

    Szlogengyártás az van....

    A személyeskedésed meg hab a tortán, de attól nem fogsz okosabbnak tűnni továbbra sem.
    Utoljára szerkesztette: lammaer, 2022.12.05. 17:33:01
  • Tetsuo #3
    Ha annak a műnek valami köze van a valósághoz, akkor nem csak az általad említett élősködőket, de egy másik, "kiválasztott" népet is bemutat. Ha van egy kis eszed, erre akartál utalni, ha annyi sincs, akkor mindezt kifordítva, ellentétként látod - ekkor (szinte) menthetetlen vagy.
  • lammaer #2
    Jaja, valahonnan össze kell szedni a pénzt a tanárok béremelésére meg a TB finanszírozására, ha már sikerült összehozni egy olyan cigány országot, ami csak "segílykébűl" tudja fenntartani magát, és ha nem jön mega pótlék akkor csak sivalkodni tud....

    Javaslom a "Veszett világ" c könyvet, nagyon szépen bemutatja hogy az életképtelenek hogyan zsigerelik ki azokat akiknek van valamilyük.
  • Tetsuo #1
    Sajnos nem forintalapú a bírság. Pedig Magyarország is perelhetné.