Berta Sándor

Bitcoin-alapú kötvényeket akar kibocsátani Salvador

Az ország kormánya a helyi parlament jóváhagyását kérte a terv megvalósításához.

A salvadori kabinet azt tervezi, hogy kriptovaluta-alapú befektetési kötvényeket bocsát ki, de ehhez szüksége van a helyi parlament engedélyére. A salvadori törvényhozás néhány nappal ezelőtt jelentette be, hogy megkapta a kapcsolódó törvényjavaslatot, amelynek a célja a Bitcoin Alapkezelő Ügynökség (AAB) létrehozása a digitális eszközök felajánlásából származó pénzeszközök felügyeletére, védelmére és befektetésére, valamint a Digitális Eszközök Nemzeti Bizottságának létrehozása a bitcoin-fedezetű kötvények kibocsátásának felügyeletére.

A javaslat benyújtására egy évvel azután került sor, hogy Nayib Bukele elnök bejelentette, hogy úgynevezett "vulkánkötvényeket" bocsát ki azért, hogy 1 milliárd dollárt gyűjtsön össze a Bitcoin City nevű projekt finanszírozására, amely egy város építését foglalja magában a salvadori tengerparton. Az államfő később felfedte, hogy az értékpapírokat Salvador 170 vulkánjáról nevezték el, amelyek geotermikus energiát biztosítanának a bitcoin-bányászati projektek támogatásához. Eredetileg azt tervezték, hogy a kötvényeket az év elején vezetik be, de Alejandro Zelaya pénzügyminiszter szerint az orosz-ukrán háborúból eredő gazdasági instabilitás miatt ez csúszott.

Az ország hatalmas külső adósságot halmozott fel és nagyban függ a külföldről - elsősorban az Egyesült Államokból - hazautalt pénzektől. Eddig a Bukele-adminisztráció 2392 bitcoint vásárolt mintegy 107 millió dollár értékben. Ez 44 730 dolláros átlagárat jelent, azaz hatalmasat buktak, mert a kriptovaluták a közelmúltbeli árfolyam-gyengülés után 63 százalékkal veszítettek az értékükből. Jelenleg az árfolyam 16 800 dollár.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Sequoyah #1
    Shortoljak a Bitcoint? Bitcoin alapu kotveny az gyakorlatilag az, hogy begyujtik a Bitcoint, elkoltik, majd kesobb amikor mar semmit sem er, es olcson tudnak vasarolni akkor visszafizetik.