Gyurkity Péter

Búcsúzik a régebbi Windows-októl a Chrome

A Windows 10 előtti verzióknál állítják le a frissítéseket, váltásra késztetve a felhasználókat.

Az asztali böngészők területét hosszú évek óta a Google házon belüli fejlesztése uralja, hasonlóan hosszú periódus után váltva le az Internet Explorer egyeduralmát. Legutóbb ezen a téren arról számoltunk be, hogy ugyanezen szoftver bizonyult a legsebezhetőbbnek, most pedig a cég jelezte a támogatási kör további szűkülését.

A Google hivatalos támogatói oldalán tették közzé a friss bejegyzést, amelyben már a Windows 7 és a Windows 8.1 támogatásának közeljövőben esedékes lezárultát jelzik előre számunkra. Ebben arról olvashatunk, hogy ezen két asztali operációs rendszer február elejétől már nem kapja majd meg az újabb frissítéseket, vagyis amennyiben a Chrome naprakész verzióját szeretnénk használni, ezt onnantól kezdve már a Windows újabb, 10-es és 11-es verziója alatt tehetjük csak meg. A lépés gyorsan követi a Microsoft saját menetrendjét, hiszen a redmondi cég január 10-én vet véget a Windows 7 ESU és a Windows 8.1 Extended Support hivatalos támogatásának.

A két régebbi asztali operációs rendszer már nem túl népszerű, közülük azonban a Windows 7 a jelenlegi statisztika alapján még mindig az aktív konfigurációk 10,7 százalékán megtalálható. Ez azt jelzi számunkra, hogy a Vistát felváltó verzió mellett még mindig viszonylag sokan tartanak ki, miközben a jóval kevésbé sikeres Windows 8 utódjaként befutó 8.1 részesedése már 3 százalék alatti. A váltás folyamata az elkövetkező hónapokban valószínűleg további gyorsul, hiszen a Microsoft és a Google mellett számos további fejlesztő hagyja majd el ezen régebbi változatok támogatását.

A Chrome természetesen továbbra is elfut majd ezen gépeken, viszont a frissítések hiányában jelentős mértékben megnő majd a sebezhetőségek száma, ez pedig veszélyezteti a felhasználók adatainak biztonságát.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • Macropus Rufus #13
    Ne éld bele magad a még 4 évnyi supportba. A win10 támogatása 2025-ben meg fog szünni. Ez meg 3 ev. Aztán hamarosan a win11-é is megy a levesbe ui. jönn a win12 valamikor 2024-ben.

    https://learn.microsoft.com/en-us/lifecycle/end-of-support/end-of-support-2025

  • Gabbbbbbbbbbbb #12
    "7-en viszont semmi lassulást nem tapasztalok. De nyomjad csak a 'Win7 lassításai' dumát. Ha csak ez megy... "

    Monitort szerintem 99.99% meg lehet oldani különösebb erőlködés nélkül. Itt vagy az akarás, vagy a minimális hozzáértés nem volt meg ^
    Közel 20 éves szkennerekkel nyomtatókkal valóban lehet probléma, írtam is, hogy vannak exotikus hardverek, de a Win7-et használó réteg 90%-nak ilyen nincs.
    A lassulásról annyit, hogy nehéz nem észre venni és tesztprogrammal is mérhető. Pl. a spectre meltdown mitigáció Win7 alatt tragikusan rossz, arról szerintem felesleges vitatkozni, hogy ez nem okoz érezhető lassulást. Gép nem csatlakozik az internetre és/vagy ki lettek kapcsolva a frissítések? :-)

    "mellesleg a 10-nek is már meg vannak számlálva a napjai, kíváncsi leszek, majd mit mondasz akkor egy még akkor is működő, (szerinted) mai 20-30e forintos gépre - hiszen a 11-nek sok minden kell, ami ezekben már nincs"

    Garantáltan van még 4 éve, de én alsó hangon inkább 6-7 évre számítok. Véletlen letelne a támogatás, akkor lehet W11-et kilőtt limitekkel telepíteni, még az is jobb és biztonságosabb, mint Win7-en tengődni.
    És nem kell lebecsülni azokat a 20-30e Ft-os gépeket. W11 matricát nyilván nem kaptak, de teljesítményben simán vernek sok mai celeronos laptopot.
    > https://cpu.userbenchmark.com/Compare/Intel-Core2-Duo-E8400-vs-Intel-Celeron-N4020/2720vsm1134763
    (és ennél az E8400-nál erősebb CPU-kat is találunk ebben az árkategóriában)

    "EPIC"

    Erre alakulgat a megoldás..
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2022.10.28. 06:19:42
  • Vanek úr #11
    Van egy Dell moncsim, amihez nincs Win10 alá semmi (se színprofil, se semmi, ami miatt felismerné, hogy FullHD-s), alapból meg 720p-s és csökkentett színterű monitornak ismeri fel, és nem hajlandó engedni, hogy normálisan beállítsa az ember. Van egy scanner és egy webcam, amit se fel nem ismer, se külső driver nincs rá (az utolsó elérhető mindkettőhöz Win7-es), se Win7 kompatibilitási módban nem nyomható fel rá semmilyen módon. De szerinted a 10-zel tökéletesen működnének. Persze áttérhetnék Linuxra, de akkor a játékok is ugrottak (amikkel játszom, azoknak nagyobb részben nincs Linuxos elérhetőségük - pláne azoknak, amelyek nem is Steam alatt futnak, hanem EPIC vagy UPlay rendszerek mellett). Linuxnak egyedül a nagybátyám gépén lenne értelme, mert ő nem játszik, és a nyomtatóját a Win10-zel szemben az az oprendszer biztosan felismerné, de azzal ő nem tudna mit kezdeni (a Win7-tel is vannak néha gondjai). És igen: bármennyi kiadás azért, mert egy most is működő rendszert akarunk lecserélni felesleges. De a MS nem azt mondja, hogy régi garancia nélküli gépekre válts (meg régi kiegészítő hardverekkel 'utazz'), hanem inkább azt, hogy használj újakat (mellesleg a 10-nek is már meg vannak számlálva a napjai, kíváncsi leszek, majd mit mondasz akkor egy még akkor is működő, (szerinted) mai 20-30e forintos gépre - hiszen a 11-nek sok minden kell, ami ezekben már nincs). Mert nekik ez az üzlet: vegyél újat, mert akkor lesz nekik eladási számuk (és bevételük az új oprendszerből). Miközben még most is működik. És használható arra, amire akarják használni (és nem, nem 80%-os CPU használat melletti 480p-s youtube - jelentősen túlzol, csak hogy igazad legyen).

    Egyébként a 10 az IO műveletek miatt sokkal lassabb, mint bármelyik korábbi rendszer. Nem véletlen, hogy már 'kötelező' hozzá az SSD. 7-en viszont semmi lassulást nem tapasztalok. De nyomjad csak a 'Win7 lassításai' dumát. Ha csak ez megy...
  • Gabbbbbbbbbbbb #10
    Ebben teljesen igazad van, a 8.1 nem kapta meg a Win7 lassításait, így ha szerencséd van akkor akár jó is lehet. Viszont sajnos tele van mindenféle hibával, amelyek időnként használhatatlanná teszik a rendszert, ezekbe való belefutás szerencse és idő kérdése is, de ha előjön a 100% cpu használat beakadás hiba, akkor azzal újratelepítésen kívül sok mindent nem lehet csinálni..
    7 a jelenlegi tetűlassú formájában is legalább egy stabil rendszer, amit a 8-ról nem tudok elmondani, engem a W95-re emlékeztet leginkább ebben a tekintetben.

    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2022.10.27. 17:07:44
  • wraithLord #9
    Biztosra veszem, hogy van olyan konfig, amire ez nem igaz, de ha a procit nézzük, akkor szerintem bármelyik Intel Core processzorral szerelt gépre igaz (mármint a Nehalemtől kezdve... Core 2 Duo-m és Quadom is van, de azon nem próbáltam, viszont van egy 8th gen Intel Core-on alapuló Celeron procis pici gépem - ereje mint a lepkefing -, amin szintén teljesen jól megy a Windows 10, eleve azzal adták).
    Az, hogy adott gépen melyik megy jobban (7 vagy 10), az attól is függ, hogy a Windows 7 rendszeresen ki volt-e engedve a netre/hogyan volt beállítva az update-elés, mert ahogy Gabbbbbbbbbbbb is mondta, nekem is az az érzésem, hogy az utolsó években az update-ek elvitték a Win7-et egy ilyen (relatíve) tehetetlenül fetrengő szarkupac irányba - tehát jelentősen belassították.
  • TheMothman #8
    Ezt mondta kollégám is, de a valóság mégis mást mutat. Amin nem fut a Windows 10, azon a 8.1-et kell használni, de annak is pár hónap és vége lesz a támogatásának.
  • Gabbbbbbbbbbbb #7
    Valóban 100%-ban igazad van, a W10 a gyorsabb.
    Bár memóriakezelésnek nincs -sok- köze hozzá. Win7-et MS teljesen lelassította frissítésekkel, ezeket nyilván le lehet róla vakarni, de ezt nem szokták megtenni. Sok értelme nincs szenvedni vele, az tuti.

    @Kvp
    Dehogynem, majd felugró ablakokkal zaklat a Chrome, hogy frissítés sikertelen, elavult a böngésző etc etc. Nehogy azt hidd, hogy csak úgy nyugalomban használhatod az elavult verziót.
  • wraithLord #6
    Szerintem nyugodtan mondhatjuk, hogy amin rendesen megy a Win7, azon a Win10 is. Sőt, a Win10 memóriakezelése jobb, szóval az esetek többségében még jobban is megy rajta a Windows 10.
  • kvp #5
    "Windows alatt Chrome magától frissül, ezt a legtöbb felhasználó észre sem veszi."

    Igen, de ez a frissites most meg fog szunni. Az emberek pedig eszre se fogjak venni, addig amig a weboldalak ki nem irjak, hogy elavult a bongeszojuk...
  • Gabbbbbbbbbbbb #4
    "Az ilyen gépek tulajdonosai meg a mai világban nem fognak több százezres új gépet venni csak azért, hogy a netet elérhessék, a youtube-on videókat nézhessenek, ..."
    Elég nagy marhaságokat írsz. 20-30 ezer forintos idodai gép Hardveraprón tökéletesen ellátja ezeket a feladatokat, nálam a házban kettő ilyen gép is üzemel W10-el. SSD-t azért érdemes beléjük tenni. (10eFt / db)

    Na most ha valaki nem akar 30eFt-ot erre áldozni, hanem szenvedni egy géppel amelyik elég erős a 480p-s Youtube lejátszáshoz, de valamiért W10 nem működik. (Van egyáltalán ilyen? Mert P4 nem elég erős, de A64-el már megy a W10. Jó ok, vannak exotikus hardverek.) Akkor még mindig ott van a Linux opció és akkor egy relatíve biztonságos rendszert használhat arra, amire eddig használta YT és gmail ..
    Ja és azt tegyük hozzá, hogy egy modernebb olcsó irodai gép ára a jelenlegi villanyárak mellett elég gyorsan megtérülhet, mint mondjuk 1 magos gépen 80%-os CPU használat mellett 150W-okat égetni Youtube videókkal..

    @kvp
    "Aki nem frissitette a windows-t, az nem fogja a chrome-ot sem, csak amikor mar a weboldalak se tamogatjak a regi bongeszot es mar az open source chromium (a google mentes chrome) sem fut el a regi windows-on. "

    Windows alatt Chrome magától frissül, ezt a legtöbb felhasználó észre sem veszi.
    Utoljára szerkesztette: Gabbbbbbbbbbbb, 2022.10.27. 08:50:18