Gyurkity Péter

Beelőzte az Androidot az iOS

Legalábbis a tengerentúlon, miközben a prémium okostelefonok ára növekedett.

A mobil operációs rendszerek területén belül nemrég olvashattunk arról, hogy az Android nagyot esett a tábláknál, eközben azonban nyilván az okostelefonok szegmensében is folytatódott a verseny. Az amerikai piacon, ahol az Apple hagyományosan jobban áll, már az 50 százalékos részesedést is meghaladták.

A napokban a Financial Times közölte a második negyedévre vonatkozó fontosabb számokat, ebből pedig kiderül, hogy az iOS lassú előrenyomulása a tengerentúlon tovább folytatódott. Valóban lassú folyamatról van szó, hiszen a platform egyetlen évben sem tudott nagyot ugrani, viszont ehelyett folyamatosan faragott le az Android előnyéből, amit most sikerült teljesen eltüntetni. A helyzet mostanra megváltozott, hiszen az iOS már 50 százalék felett áll, ami azt jelenti, hogy az okostelefonok (vagyis az iPhone) egyre növekvő népszerűsége már a piaci többséget biztosította be a cégnek, legalábbis odaát.

A Counterpoint Research eközben a prémium telefonokról készített egy újabb összeállítást, amelyben az átlagos eladási árak fokozatos emelkedéséről számoltak be. Ez utóbbiban már arra hívják fel a figyelmet, hogy egyetlen év alatt 8 százalékkal ugrott meg az ilyen készülékek ára, elérve a 780 dollárt, miközben a kategória alsó határa 400 dollárnál található. Nem túl meglepő, hogy a prémium szegmensben az Apple vezet 57 százalékkal, a második a Samsung lett mindössze 19 százalékkal, a harmadik helyre pedig a Vivo jött fel, alig megelőzve az Oppót, hiszen mindkét cég 4 százalékon végzett.

A többi régióban nyilván eltérő a helyzet, az Android többnyire előnyösebb pozícióban várja az év végét, viszont az amerikai folyamat komoly figyelmeztető jel a Google számára.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #3
    Ugy azert konnyu novelni a reszesedest, ha az olcso es jo keszulekeket gyarto cegeket kitiltjak a piacrol. Az androidnak sokat artott a legnepszerubb kinai gyartok kizarasa.

    Ha csak a draga Apple es hasonloan draga Samsung keszulekek maradhatnak a piacon, akkor az Apple akar kozel 100%-os reszesedest is szerezhet. Az emberek jelentos reszenek meg nem lesz meg hasznalt iphone-ra se penze.
  • dyra #2
    Inkább az nem tesz jót hogy olyan átfogó koncepcióban mint az Alma senki nem gondolkodik. Az Android-os gyártók eladják a telefont aztán letojjak. Az Apple-nel viszont évekig adják hozzá az új funkciókat és teszik elérhetővé az újabb eszközök hozzaadasat. A cégeknek is vonzóbb a kiszámítható frissítési metódus. Ha így megy tovább szépen lassan mindenhol ez lesz.
  • M2 #1
    Az Android részesedésének nem tesz jót, hogy a gyártók a drágább készülékeket nyomják. Így rátolják a piacot az iPhone szegmensére, ahol az Apple verhetetlen.