Gyurkity Péter

Itt az Intel teljes 13. generációja

Tucatnyi eltérő példány jelenik hamarosan meg, míg az első grafikus vezérlő terjeszkedik.

Az Intel érkezőben lévő új generációjáról nemrég azt írtuk, hogy ez teljes terjedelmében befut még az év vége előtt, ami eltér a szokásostól, hiszen a noteszgépes változatok hagyományosan csak több hónapos eltéréssel debütáltak a piacon. A legerősebb példányt alaposan túlhúzták, most pedig az állítólagos teljes lista bukkant fel az interneten, néhány további részlettel egyetemben.

Egy rövid Twitter-bejegyzés vált elérhetővé, amelyben már az említett teljes listát is szemügyre vehetjük. Ezen összesen 14 eltérő típus jelenik meg, kezdve az i9-13900-zal, amelynek összesen 4 különböző példánya lesz, más-más órajellel és fogyasztással, két példány esetében integrált grafikus vezérlővel. Az erősebb magokból 8, a szerényebb egységekből pedig 16 jelenik meg a burkolat alatt, az órajel 2, illetve 3 GHz, az étvágy pedig ennek függvényében lesz 65, illetve 125 watt. A középkategóriát már az i7-13700 képviseli, némileg magasabb órajellel, ám 8+8 maggal, ami rögtön szerényebb erőt sugall, bár a fogyasztás marad változatlan. Ezen típus alatt az i5-13600 jelenik meg, már csak 2 eltérő változatban, 6+8 maggal, még magasabb órajellel, változatlan, 125 wattos fogyasztással.

A még szerényebb példányok között ez utóbbi változat 65 wattos étvággyal érkező példánya jelenik meg elsőként, már csak 2,7 GHz-es órajellel, 6+8 maggal, integrált grafikus vezérlővel, valamint 24 MB-os gyorsítótárral. Alatta az i5-13500 bukkan fel, amelynél az órajelet csökkentik 2,5 GHz-re, míg az i5-13400 a magok számát mérsékli 6+4-re, immár mindössze 20 MB-os gyorsítótárral. A legszerényebb, és nyilván egyben legolcsóbb processzorként az i3-13100 válik majd elérhetővé, 60 wattos jellemző fogyasztással, mindössze 4 maggal, 12 MB-os gyorsítótárral, valamint az integrált grafikus vezérlővel, amely azonban 32 helyett már csak 24 végrehajtó egységet tartalmazna.

A sorrendben elsőként megjelent, az Arc A380 típusra épülő asztali grafikus kártya elérhetősége is nagyot javult, ez ugyanis már az amerikai piacon is elrajtolt, méghozzá 139 dolláros áron.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!