JohnnyCage

Az Intel ismét eltolta az ír gyár elkészültének időpontját

A Santa Clara, kaliforniai központú chipóriás Intel rövid időn belül másodszor jelenti be, hogy az új, 300 mm-es szilíciumostyákat gyártó üzemének átadása késni fog egy évet. A gyár így már csak 2003. második felében készülhet el.

Az írországi Leixlipben épülő Fab 24 elnevezésű Intel gyár, amelynek építése 2 milliárd dollárt fog felemészteni, ismét egy évvel későbbre lett tolva az üzembe helyezést illetően, erősítette meg a társaság a napokban. Egy Intel szóvivő elmondása szerint a félvezető ipar egyre romló helyzete miatt nem indokolt az extra gyártókapacitást nyújtó, igen drága létesítmény mihamarabbi felépítése.

A 300 mm-es szilíciumostyákat alkalmazó gyárak közel kétszer annyi adott méretű lapkát tudnak előállítani, mint a jelenlegi, 200 mm-es alapanyaggal dolgozó társaik. Az Intel továbbra is gyorsított ütemben végzi a 300 mm-es gyártás előkészületeit a társaság oregoni kutató- és fejlesztőbázisán, és az első ilyen technológián alapuló gyár 2002. elején el is kezdi működését Albuquerque-ben.


A leixlipi Fab 24 gyár a második 300 mm-es technológián alapuló gyáregysége lenne az Intelnek, bár az üzem eredetileg még 200 mm-es technológiájúnak volt tervezve. A gyár 300 mm-es alapanyagokra való átalakítása tavaly kezdődött el, amely az üzem megnyitásának idejét egy évvel eltolta 2002. végére. A 2002. végi időpont lett a napokban ismét egy évvel későbbre, 2003-ra csúsztatva, közölte a cég szóvivője.

Az Intel szóvivő hangsúlyozta, hogy az ír gyáregység megnyitásának későbbre tolása ellenére a társaságnak nem változnak azon tervei, miszerint az idén 7,5 milliárd dollárt költenek el különféle, kutatási és létesítménybeli befektetésekre. Az elemzők korábban arra számítottak, hogy a módosítás miatt az Intel ezen költségvetési tervei is változnak. A társaság a hírek szerint mindenképpen készen akar állni egy esetleges piaci fellendülésre, ezért a befektetések nem törölhetőek el.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!