Berta Sándor

Megegyezésre jutott az Apple Hollandiában

A kaliforniai konszern hosszú időn keresztül megtagadta az illetékes hatóság kérésének a teljesítését.

Az Apple több héten át tárgyalt az Autoriteit Consument & Markt (ACM) holland fogyasztóvédelmi hivatallal és az App Store szoftverbolt vonatkozásában új szabályokról állapodott meg az alternatív fizetési módszerekkel kapcsolatban és végül sikert ért el. Ehhez átdolgozta az eredeti javaslatait és a társkereső alkalmazásokat kínáló cégeknek sem kell már kötelezően az App Store elszámolási rendszerét használniuk. Az ügy előzménye, hogy az ACM eddig pénzbüntetéssel sújtotta a társaságot és az összeg március végéig elérte az 50 millió eurót. A két fél azután kezdett el tárgyalni egymással.

Martijn Snoep, az ACM vezetője közölte, hogy örülnek annak, hogy az Apple a saját feltételeit végre összhangba hozta az európai és a helyi versenyszabályokkal. Ez a lépés ugyanis több lehetőséget kínál a programokat fejlesztő személyeknek és vállalkozásoknak a piaci versenyre és abból végül a fogyasztók is nyerni fognak. Ők azt akarják, hogy mindenki profitáljon a digitális gazdaság előnyeiből, a területen jelen lévő, hatalommal rendelkező vállalatoknak pedig különösen nagy felelősségük van abban, hogy a piac tisztességes és nyitott maradjon. Az Apple eddig ebből a folyamatból kivonta magát és a hatalmával visszaélt. Most azonban a társaság megváltoztatta a tisztességtelen feltételeit és eltérő fizetési módokat engedélyezett.

Változás, hogy a szoftvert kínálók immár használhatnak külső fizetési hivatkozásokat éppúgy, mint egy harmadik fél alkalmazások belüli fizetési lehetőségeit, s tájékoztathatják az ügyfeleiket a keletkező költségekről. A holland társkereső programok fejlesztőinek minden esetben 27 százalékos jutalékot kellett fizetniük a harmadik féllel kötött tranzakciók után, ez mostantól csak 15 százalék.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!