Berta Sándor

Pert veszített a Swatch ellen az Apple

Nincs szerencséje az amerikai óriáscégnek a hasonló logókat és szlogeneket használó vetélytársaival.

Az Európai Unió Bírósága a T-26/21., T-27/21. és T-28/21. számú egyesített ügyekben, az Apple kontra Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala (EUIPO) - Swatch (THINK DIFFERENT) eljárásban úgy döntött, hogy a svájci óragyártónak ad igazat. A perben az Apple azt követelte a bíróságtoktól, hogy mondják ki: a Think Different szlogen az ő tulajdonában van és tiltsák el a Swatch társaságot a hasonló Tick Different szlogen alkalmazásától. Az amerikai társaság azért fordult bírósághoz, mert korábban a EUIPO úgy határozott, hogy a Swatch levédetheti márkaként a Tick Different szlogent.

Az Apple egy 1997-es reklámkampány óta használja a Think Different szlogent, amely mostanra gyakorlatilag a védjegyévé vált. Az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala a Swatch kérdésére válaszul hat esztendővel ezelőtt közölte, hogy a szlogen komolyabb használat hiányában elévültnek minősül. Az Apple természetesen nem fogadta el a döntést és jogi útra terelte az ügyet, de 2019-ben elbukta a Swatch ellen a Svájci Szövetségi Közigazgatósági Bíróságon indított eljárást. Akkor az ügyet tárgyaló bíró azzal indokolta az ítéletét, hogy a Think Different használatát 2006 után nem lehetett kimutatni az alpesi országban.


Az Apple híres arról, hogy keményen lép fel a lehetséges márkanév-jogsértések ellen. Így volt ez 2017-ben a Pear Technologies ellen, amely körtelogókat alkalmazott. Azt a pert elveszítette a Pear Technologies. 2019-ben az áldozat a német turisztikai szövetség lett, amely az úgynevezett Apfelroute almalogója miatt került bajba. Az egyesület engedett és korlátozta a logó alkalmazását.

Az Apple és a Swatch közös bírósági múltja 2015-re nyúlik vissza, amikor az óragyártó a Steve Jobs által használt One more thing szlogent akarta levédetni. Tavaly egy amerikai bíróság úgy határozott, hogy a mondat eredetileg Columbo felügyelőtől származik és elutasította a vállalat keresetét.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!