Gyurkity Péter

Kiszivárogtak az nVidia RTX 40 részletei

Négy eltérő típus hardveres részletei és várható fogyasztása bukkant fel az interneten.

Az nVidia soron következő generációjáról már több alkalommal írtunk, nemrég például arról számoltunk be, hogy már 4 nm-en készülne az Ada Lovelace, ennek köszönhetően pedig a gyártástechnológia terén is átvennék a vezetést. Most további hardveres részletek futottak be, ezek komoly előrelépést jeleznek.

A napokban egy kínai portálon bukkant fel egy részletes videó, amit további külsős források rövidebb bejegyzései követtek a sorban. Ezekben már az RTX 40-család erősebb típusainak jellemzőit vehetjük szemügyre, az adatok többé-kevésbé megbízhatónak, helytállónak tűnnek, bár azt gyorsan érdemes megjegyezni, hogy a legszerényebb példány esetében a memóriabusz szélessége nem 192, hanem jó eséllyel 128 bit lesz. Mégis, a legtöbb részlet komoly előrelépést vetít előre, megtudjuk például, hogy az RTX 4090 már 53 százalékkal több CUDA-magot tartalmazna, mint a jelenleg elérhető legerősebb változat, míg a többi családtag (4080, 4070 és 4060) esetében ez az eltérés sorrendben 23, 25, valamint 28 százalék lenne.

A fenti részletek mellett a várható fogyasztást is felsorolják a külsős beszámolókban, ezen a téren szintén komoly számokat láthatunk, a 4090 például 450 wattos TGP-vel (Total Graphics Power) futna be. Az RTX 4080 esetében ez 350 watt lenne, míg a szerényebb példányok, tehát a 4070 és a 4060 már 300, illetve 200 wattos étvággyal jelennének meg. Jól látszik, hogy a nagyobb teljesítmény egyben komolyabb étvágyat eredményez, néhány héten belül azonban kiderülhet, hogy mennyire helytállóak a fenti adatok, a cég ugyanis (remélhetőleg) szintén elárul majd néhány részletet az érkezőben lévő kártyákkal kapcsolatban.

A Computex 2022 alatt nem beszéltek a hardveres jellemzőkről, a csendet viszont hamarosan megtörhetik.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!