Gyurkity Péter

Olcsó kártyával bővít az nVidia

A belépő szinten újítana a cég egy meglehetősen szerény megoldással.

Az nVidia kapcsán nemrég számoltunk be arról, hogy a cég nyíltabbá teszi szoftveres meghajtóit, eközben azonban gőzerővel dolgoznak az új generáción, valamint a szerényebb és olcsóbb példányokon, amelyek ugyanolyan fontosnak bizonyulnak, tekintettel a jelenlegi készlethiányra és a magas árakra. Most ez utóbbi vonal egészül ki egy további típussal.

A napokban ismét külsős forrás adott hírt az állítólag a közeljövőben esedékes újabb grafikus kártyáról, amely a GTX 1630 nevet kapta meg. Már maga az elnevezés is érdekes, hiszen a 30-ra végződő típusoknál általában a GT-jelölést alkalmazzák, a jelek szerint viszont ez a gyakorlat most módosul. Az új jövevény minden bizonnyal lassabb lesz, mint az eredetileg három évvel ezelőtt bemutatott GTX 1650, viszont ezzel kapcsolatban még nincsenek pontos adataink, vagyis korai lenne ítéletet mondani az új kártya felett. Nagyon úgy tűnik azonban, hogy a hivatalos ár 200 dollár alatt marad, ami már jelzi a várható teljesítmény hozzávetőleges szintjét.

Ezzel a lépéssel az nVidia egy előző generációs, még a Turing-architektúrára épülő megoldást dobna piacra 2022-ben, ez viszont bőven elég lesz ahhoz, hogy tartsa a lépést az AMD Radeon RX 6400 típussal, amely többek között a PCIe-sávok hiánya miatt kénytelen beérni szerény teljesítménnyel. Egyéb beszámolók szerint a nagy rivális a 6400 és az RX 6500 XT után egy harmadik Navi 24-változattal is készül, ez az RX 6300 típusjelzést kapja majd meg, a kártya pedig mindössze 2 GB memóriára támaszkodna, nyilván még szerényebb mutatókkal. Egyelőre a fenti külsős forrás is találgat a pontos erősorrendet illetően, ezzel tehát érdemes megvárni a hivatalos megjelenést.

A debütálást már biztosra veszik, viszont azt még nem tudni, hogy erre mikor kerül majd sor.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • enyac #3
    Ez nem más, mint elektronikai hulladék gyártása.
  • dyra #2
    Ilyen árak mellett kb nincs jobb ajánlat 100 vagy az alatt.
  • Caro #1
    Az RX 6500-nak sem volt sok értelme, a 6400 még viccnek is rossz.
    Erre választ adni: tragikomédia.