Gyurkity Péter

4 nm-en készülne az nVidia Ada Lovelace

Ezzel a gyártástechnológia terén is magukhoz ragadnák a vezetést, bár ez nem jelent garanciát.

Az AMD és az nVidia jelenlegi generációja kapcsán utóbbi cég előnye rajzolódik ki előttünk, legalábbis a teljesítmény terén, amit ők igyekeznek fenntartani, többek között a GeForce RTX 3090 Ti piacra dobásával. Legutóbb arról írtunk, hogy a soron következő vezérlőket már AI tervezné, most pedig az új generációval kapcsolatban jelentek meg érdekes részletek.

A Moore’s Law Is Dead névre hallgató felhasználó osztott meg egy újabb rövid bejegyzést saját Twitter-hírfolyamán, amelyben az Ada Lovelace kódnévre hallgató következő generáció egyes részleteit rántotta le. Eszerint az RTX 40-sorozat tagjai már 4 nanométeres gyártástechnológiára támaszkodnának, amely a TSMC N4 néven futó megoldása lenne, ezt pedig ez utóbbi szereplő az N5-höz képest újabb előrelépésként írja le, nemcsak a teljesítmény, hanem a fogyasztás és a sűrűség terén is. Tulajdonképpen az N5 továbbgondolt, optimalizált változatáról van szó, amely újabb komoly lökést adhat a következő generációnak, ahogy azt a nemrég beharangozott, elsősorban az adatközpontokba szánt Hopper esetében is láthattuk.

Mindenképpen érdemes megjegyezni, hogy bár az AMD az eddig kiszivárgott információk alapján a Radeon RX 7000-sorozat esetében az 5 és 6 nanométeres csíkszélesség mellett tette le a voksot, ez nem feltétlenül jelent majd hátrányt számukra, hiszen a jelenlegi generációnál éppen fordított a helyzet. Az RTX 30 ugyanis a Samsung egyedi, 8 nanométeres gyártástechnológiájára épül, ez azonban nem akadályozta meg őket az első hely megkaparintásában. Könnyen lehet viszont, hogy az Ada Lovelace rögtön előnybe kerül majd az RDNA 3 architektúrával, annak tagjaival szemben, bár ez majd csak a megjelenést követően, a mindennapos használat során derül igazán ki.

Az AMD időközben meggondolhatja magát, az esetleges változtatásokról azonban valószínűleg szintén kiszivárognak majd a részletek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!