Spencer

Putyin online adott interjút

Az orosz elnök, Vladimir Putyin kedden történelmi jelentőségű lépésre szánta el magát, hiszen ő az első olyan orosz vezető, aki hajlandó volt részt venni egy élő Internetes interjún, a BBC News tudósítójának és két orosz újságíró keresztkérdéseinek tüzében.

Yuri Zubarev, a washingtoni orosz nagykövetség egyik szóvivője így nyilatkozott az eseményről: "Az interjú mindenképpen jelentős eseménynek számít. Az elnök kedveli a technológiát, illetve azokat a lehetőségeket, melyeket a legmodernebb megoldások nyújtanak a számára. Az interjú nagyon sikeres volt."

Az online beszélgetés alatt az elnöknek olyan kérdéseket tettek fel, melyeket a világ minden részéről a nézőközönség küldött be neki. Volt miből választani, hiszen 24000 kérdés érkezett a moderátorokhoz. Az interjú része volt egy bővebb közkapcsolat-szervezői programnak.

Az interjút adó elnök a laptop számítógépe előtt

Putyin megfontoltan válaszolt a nézők kérdéseire. Mindössze egyetlen egy alkalommal szisszent fel a világ a válasz hallatán. Egy Ausztráliából érkező kérdés során Putyin rosszallását fejezte ki az amerikai rakétavédelmi programmal kapcsolatban, és ellenlépésről beszélt a nagyközönségnek.

"Nem fogunk ultimátumot adni senkinek, de ezzel a lépéssel az amerikaiak a nemzetközi biztonság alapjait rombolják le." - mondta az elnök.

A példátlan élő közvetítést a BBC News Online szolgáltatásán keresztül nézhette a közönség. A beszélgetés során az elnök magánéletét érintő kérdésekre is választ kaphattunk. Putyin elmondta, hogy naponta sportol, gyakran hallgat "népszerű klasszikus zenét", és kedveli a francia filmeket.

Ugyan nyilvánvaló volt, hogy az elnök szeretné felhasználni az Internetben rejlő potenciált, elárulta a nézőknek, hogy ő maga nem használja a hálózatot.

"Magam nem használom a hálózatot, mert túl lusta vagyok hozzá." - mondta.

A legtöbb kérdésre természetesen komolyabb hangnemben válaszolt Putyin, hiszen az orosz hadsereget, a politikai, gazdasági reformokat, és a sajtószabadságot érintő témákról csak komolyan lehet nyilatkozni. Az első kérdések egyike Amerikából, Texas államból futott be. Valaki azt kérdezte az elnöktől, hogy mit helyezne előtérbe: a demokráciát, a törvényeket, vagy a rendet. Putyin válaszában elmondta, hogy szerinte mindhárom dolog szorosan összefügg egymással, ezért elválaszthatatlanok.

Bridget Kendall, az interjún résztvevő egyetlen angolt tudósító, a BBC munkatársa elmondta, hogy a beszélgetés komoly hasznot hozott az országnak, hiszen javíthattak az elnökről alkotott képen, bemutathatták, hogy az országot igenis foglalkoztatják a technológiai újítások.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!