Gyurkity Péter

144 magra épül az nVidia új processzora

A cég szuperchipet és új grafikus vezérlőt is bemutatott, nagy teljesítménnyel, az adatközpontoknak.

Az nVidia háza táján nemrég az vált világossá, hogy a cég továbbra is két generációt kínálna egyszerre, mivel a jelenlegi globális készlethiány amúgy is megnehezíti a gyors váltást. Most a GTC 2022 alatt kerítettek sort újabb bejelentésekre, amelyekben több érdekes megoldás is felbukkan, bár ezeket nem kifejezetten a végfelhasználóknak szánják.

Az első hivatalos közleményben a Grace CPU Superchip részleteit ismertetik, kiemelve, hogy az ARM Neoverse CPU-architektúrára, valamint az új belső interkonnektre építve egy olyan megoldást tesznek elérhetővé az adatközpontoknak, amely jóval nagyobb teljesítményt és sávszélességet kínál, összesen 144 magra, valamint a mesterséges intelligencia minden korábbinál jobb támogatására alapozva. A sebesség durván másfélszerese a jelenleg leszállított DGX A100 típusénak, legalább ilyen fontos azonban, hogy a LPDDR5X ECC révén 1 TB/s-ra emelkedik a memória esetében mért sávszélesség. Tulajdonképpen két CPU-ról van szó, amelyek az NVLink-C2C révén kapcsolódnak egymáshoz, a teljes egység fogyasztása pedig 500 watt körül van, ami a cég szerint kedvezőnek mondható.


A gyártó másik érdekes újdonsága a Hopper H100, amely többek között szintén a mesterséges intelligenciára, annak jobb támogatására építene, egy kifejezetten nagy grafikus vezérlő formájában. A TSMC 4N gyártástechnológiáját használják itt fel, összesen 80 milliárd tranzisztort passzírozva az egységbe, míg a GA100 esetében ez még „csak” 54 milliárd, az RTX 3090 típusnál alkalmazott GA102 GPU pedig 28,3 milliárd egységet tartalmaz. A nagy ugrás természetesen a fogyasztáson is meglátszik, ez utóbbi már 700 watt körül lesz, viszont az előző generációba tartozó A100-hoz képest többszörösen nagyobb lesz a teljesítmény.

A Grace CPU Superchip a tervek szerint a jövő év első felében jelenik majd meg, míg a Hopper H100 az idei harmadik negyedévben rajtolhat el, szintén az adatközpontokat véve célba.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!