Gyurkity Péter

Bemutatkozott az Android 12L

A nagyobb kijelzőkre szánt változat a Pixel-telefonokon fut be, a megjelenés több lépcsőben jön.

A Google nem is olyan rég jelentette be az Android 13 első előzetesét, amely már néhány új funkcióval, ám még messze nem a végleges kivitelben érkezett meg. Eközben dolgoztak a jelenlegi generáció egy némileg eltérő változatán is, amely kifejezetten a nagyobb kijelzőkön nyújtana jobb élményt, erről hivatalosan most rántották le a leplet.

A cég által közzétett oldalon az Android 12L fontosabb újításairól olvashatunk. Ebből kiderül, hogy a nagyobb kijelzők megfelelő támogatása és jobb kezelése az eredetileg még 2011-ben piacra dobott Android 3.0 után most először valósul meg, ennek részeként ugyanis az értesítők már két oszlopban jelenhetnek meg, a multitaszk kezelése a több ikonnak helyet adó tálca révén válik kényelmesebbé, számos esetben pedig megosztott módon használhatjuk a kijelzőt, amely az általunk kiválasztott opciót, valamint annak eredményét is egyszerre, egyazon lapon jelenítheti meg, többek között a háttér kiválasztásánál. Nagyon úgy tűnik, hogy nemcsak a táblák, hanem a különböző hajlítható telefonok, vagyis a Galaxy Z Fold és Z Flip, valamint a Surface Duo is sorra kerül hamarosan, bár erre még picit várnunk kell.

Az első körben egyes Pixel-készülékeken válik elérhetővé az új változat, mégpedig a márciusi frissítés részeként, ebből tehát a Pixel 6 és 6 Pro egyelőre kimarad. A Pixel 3a/XL, a Pixel 4/XL, a Pixel 4a és 4a 5G, valamint a Pixel 5 és 5a viszont szintén támogatott, míg a Samsung, a Microsoft és a Lenovo a későbbiekben teszi majd elérhetővé saját frissítéseit. A jelek szerint néhány téren a korábban elérhető bétához képest is módosításokat hajtottak végre, az első visszajelzések alapján például a tálcán akkor még legfeljebb 5 ikont helyezhettünk el, a cég által most közzétett képeken viszont már egyszerre 6 szimbólum látható, vagyis igyekeztek orvosolni a kisebb-nagyobb gondokat.

A hivatalos megjelenés csúsztatott formában valósul meg, még az idei évben, ezzel kapcsolatban konkrét dátumokat még nem közöltek.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!