Gyurkity Péter

Itt az Android 13 első előzetese

A hangsúly ismét a biztonságon és a személyes adatok jobb kezelésén van.

Az Android 12 több alkalommal szerepelt híreinkben, a jelenleg legfrissebb verzió kapcsán legutóbb arról írtunk, hogy abban már letilthatóvá vált a 2G. Most a soron következő frissítés, az Android 13 első előzetese vált elérhetővé, egyelőre a külsős fejlesztők számára, ennek főbb újításait így mi is szemügyre vehetjük.

A hivatalos fejlesztői oldalon tették elérhetővé a Developer Preview első változatát, amely több újdonsággal futott be. Szembetűnő változás a fotók biztonságosabb megosztásának lehetősége, amely az eddig is meglévő, hasonló megoldáson alapul, ám ezúttal kifejezetten a képekre fókuszálva. Ennek révén úgy oszthatjuk meg másokkal a helyben vagy a felhőben tárolt fotóinkat, hogy az adott alkalmazásnak nem kell hozzáférést biztosítanunk minden médiatartalomhoz, vagyis növelhető a biztonság, miközben megtartjuk a gyors és egyszerű képmegosztás funkcióját. Legalább ilyen fontos, hogy a közelben lévő WiFi-eszközök észlelésének engedélyezése ezentúl nem igényli a helyszín (vagyis a GPS) használatát, ami szintén hozzájárul a személyes adatok védelméhez, hiszen az ezen funkcióra támaszkodó alkalmazások nem követelnek majd GPS-adatokat.

A Material You néven jól ismert kinézet némileg kibővül, innentől kezdve bármilyen ikonra ráhúzhatjuk azt, már amennyiben a külsős fejlesztők biztosítják az ikon monokróm-változatát és módosítják az általuk eddig használt kódot. Az első körben a Pixel-telefonokon válik majd elérhetővé az új funkció, de már egyeztetnek a telefongyártókkal a minél gyorsabb kiterjesztés érdekében. Egyszerűbbé válik a gyorsbeállítások kiegészítése egyedire szabott elemekkel, ehhez a jövőben nem kell majd elhagynunk az adott alkalmazást, miközben könnyebbé teszik az appok számára az alapértelmezettől eltérő nyelvek használatát, javítják az animációkat és az effekteket, de a cég ettől kezdve a Google Play rendszerén keresztül teheti elérhetővé az új funkciókat a régebbi készülékeken, amire jó példa a fent említett „photo picker”.

Jelen pillanatban az emulátoron keresztül, illetve a Pixel 4 vagy újabb okostelefonokon próbálhatjuk ki a mostani előzetest, az első béta a tervek szerint áprilisban jelenik meg.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • MaXiMkA #2
    Nem értem mi a gondod ezzel: a GPS és a fotógaléria kikerülése mindenképp egy hatalmas a lépés a jó irányba, hisz nem minden app kéne hozzáférjen a hajszálpontos koordinátáidhoz.
  • Ellaberin #1
    "A hangsúly ismét a biztonságon és a személyes adatok jobb kezelésén van."
    Nem unja még a sok markecinges ezt a sok szemenszedett hazugságot?