Gyurkity Péter

Nagy felvásárlással bővíti kapacitását az Intel

A Tower Semiconductor van a célkeresztben, amely több területeken segíthet nekik.

Az Intel kapcsán nemrég számoltunk be arról, hogy a cég kifejezetten szárnyalt a tavalyi évben, a szép számokat a pandémia kapcsán kialakult erős vásárlói igény, valamint az új Alder Lake-sorozat népszerűsége alapozta meg. Legutóbb ennek szerényebb változatáról írtunk, most pedig a jelek szerint egy felvásárlás van soron.

A vállalat hivatalos közleménye alapján az IDM 2.0 néven futó stratégia szerves részét képezi a most bejelentett akvizíció, amelynek részeként az izraeli illetőségű Tower Semiconductor kerül majd a cég tulajdonába. A tranzakció keretében 4,5 milliárd dollárt költenek a félvezetőgyártó megszerzésére, amely összesen 5 különböző gyártósorral rendelkezik, Izrael és az USA területén. Ezzel jelentős mértékben kibővítik saját gyártókapacitásukat, amire szükség is lesz ahhoz, hogy megfelelő módon lefedjék a nagyjából 100 milliárd dollárra rúgó félvezetőipar méretesebb szeletét. Tekintettel arra, hogy a kiszemelt cég az autók, a mobiltelefonok, az egészségügy, valamint a repülés terén van jelen saját analóg IC-ivel, az Intel több területen javíthatja majd saját pozícióit.

A felvásárolandó cég további növekedésre számít a maga részéről, ebben az Intel meglévő tapasztalatára és kutatás-fejlesztési bázisára építenének. Mindenképpen érdemes megemlíteni, hogy ezen a területen mindenki hasonló lépéseket igyekszik végrehajtani. Az AMD éppen a napokban zárta le a Xilinx felvásárlását, ezzel egy 50 milliárd dolláros, vagyis több mint tízszer nagyobb tranzakció végére tehetnek pontot, az Intel maga pedig korábban a GlobalFoundries tulajdonjogát szerette volna megszerezni, ami végül nem jött össze, a célpont ugyanis ehelyett végül tőzsdére ment.

Az Intel most 1 milliárd dollárt költ a saját ökoszisztéma, az azon belül zajló innováció további fejlesztésére, de könnyen lehet, hogy emellett további célpontok után néznek majd.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!