Gyurkity Péter

Már áprilisban jöhet a Ryzen 7000

Az Intel sikere miatt hoznák előre a megjelenést, miközben egy méretes felvásárlást zártak le.

Az AMD kapcsán a napokban írtunk arról, hogy a cég egy 15 éves rekordot döntött most meg, sikerült ugyanis tovább javítaniuk az x86-piacon elfoglalt pozíción. Eközben sikerült lezárniuk az igencsak méretes akvizíciót, a külsős hírek alapján pedig előrehoznák a soron következő chipgeneráció hivatalos megjelenését.

A Twitter oldalán közzétett rövid bejegyzésben arról olvashatunk, hogy túlságosan jól sikerült az Intel friss sorozata, ezek a chipek rövid idő alatt meglehetősen nagy népszerűségre tettek szert, ez pedig arra készteti az AMD vezetését, hogy több hónappal korábban lerántsák a leplet a Zen 4 architektúrára épülő Ryzen 7000-családról. Ennek egyes részletei korábban már szintén felbukkantak a világhálón, ám hivatalos megerősítést egyelőre nem láttunk ezzel kapcsolatban, vagyis továbbra is óvatosan kell kezelnünk a híreket, bár ezúttal néhány további technikai részletet is felsorolnak, ami mindenképpen biztató. Ezek szerint az IPC (instructions per cycle) a Zen 4 révén 18 százalékkal lesz magasabb, miközben az órajeleket is tovább húzhatjuk, hiszen ez az egyes magok esetében 7, azokat kombinálva pedig 8,7 százalékkal emelkedik majd.


A legfontosabb részlet természetesen a várható megjelenési dátum, ez ugyanis a CES alatt elmondottak alapján a második félévben volt esedékes, a mostani bejegyzésben viszont már áprilist említik meg. Ez mindenképpen meglepő lenne, hiszen a gyártó nem szokta előrehozni újabb generációit, a menetrend több hónappal való lerövidítése pedig abszolút kiemelkedő fejlemény lenne. Eközben viszont egy másik ügyben sikerült előrelépést elérni, hiszen hivatalosan is lezárult a Xilinx felvásárlása, amely egy 50 milliárd dolláros tranzakció végét jelenti, ezzel pedig jelentős mértékben javulhatnak a cég pozíciói az adatközpontok szegmensében.

Az egyesüléssel több mint 15 ezer mérnök munkájára építhetnek a jövőben, meglátjuk, ez mire lesz elég – addig is érdeklődve követjük figyelemmel az asztali és noteszgépes terület további fejleményeit.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!