Spencer

Őrprogramok, melyek vigyáznak ránk

Manapság több cég is foglalkozik olyan programok készítésével, melyek a felhasználókat kívánják megvédeni azoktól az Internetes szoftverektől, melyek bújtatott funkcióikkal megpróbálják kikémlelni az illetőt, vagy adatokat lopnak a számítógépéről.

Rengeteg Internetes kikötő használja ki a kémkedés lehetőségét, hogy információkat szerezzenek az oda látogatókról. Mivel a felhasználó ebből semmit sem lát, a tudást sokkal rosszabb célokra is fel lehet használni.

A biztonsági vállalkozások tudatában vannak annak, hogy a felhasználóknak fogalmuk sincs mi zajlik a hátuk mögött, ezért olyan programokat dobnak piacra, melyek védelmet nyújtanak a megkérdőjelezhető tartalmakkal szemben.

Az egyik védelmi programot fejlesztő cég az Intelytics.

"Az emberek nem értik, hogy milyen veszélyeknek vannak kitéve. Egy úgynevezett Web Bug lefuttatása során a számítógép védelme kiiktatható, így a hackerek adatokat, információkat, programokat lophatnak a felhasználó számítógépének merevlemezéről." - mondta Tommy Wang, az Intelytics képviseletében.

Az Intelytics 2 hét múlva indítja útjára új ingyenes szolgáltatását, melyet használva kémkedhetünk a kémek után. A Personal Sentinel néven piacra kerülő szoftver feladata, hogy figyelmeztesse a felhasználót a veszély nagyságára. Attól függően fúj riadót a program, hogy egy adott kikötő hány gyanús funkciót futtat a felhasználó tudta nélkül.

Az Intelytics bizonyítva, hogy milyen nagy szükség van a hasonló technológiákra, felvázolt egy felmérést, melynek során 51 millió kikötőt vizsgáltak meg. Az átnézett siteok közül 16 millió kikötő a felhasználóról megszerzett adatokat egy másik vállalkozásnak adta át, tehát nem saját célokra használták fel azokat.

Egy Web Bug segítségével bárkinek az e-mail címe megszerezhető, miközben az illető nem is tud róla, hogy kémkednek utána.

A Privacy Council és az Intelytics egy csütörtökön megtartott konferencián bizonyították, hogy milyen könnyű adatokat lopni másoktól. A Privacy Foundation munkatársa Richard Smith hathatós bemutatót tartott a konferencián résztvevő politikusoknak.

A Personal Sentinel március közepétől letölthető lesz az Internetről. A programfejlesztés költségeit olyan vállalkozások állják, akik szeretnék megtisztítani az Internetet a rosszindulatú kódoktól.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!