Franczy

Szükség van még egy második internetre is?

[ZDNET] Bill Clinton amerikai elnök internetes biztonsággal foglalkozó főtanácsadója a Microsoft SafeNet 2000 konferencián több mint 100 biztonsági és titkosítási szakértő előtt kijelentette, hogy szükség lenne még egy, a jelenleginél sokkal nagyobb biztonsággal rendelkező internet létrehozására, mert csak így lehetne elkerülni az országot (Amerikát) érő cyber támadásokat.



"Ezt az ötletet ki is lehet nevetni, de szerintem megfontolandó lenne. Szükségünk lenne egy biztonságos zónára a cyberspace-ben, de a hálózat többi része maradhatna úgy, ahogy ma van." - nyilatkozta Richard Clarke, a Nemzeti Biztonsági Tanács biztonsági koordinátora, és cyberterrorista elhárítással foglalkozó szakértője. Clarke a második, biztonságos internetre való belépést egy olyan ajtóhoz hasonlította, amely elött két fegyveres őr áll, akik senkit sem engednek be névtelenül, vagy engedély nélkül.

"Ebben a zónában a biztonság és a titkosság egészen addig megoldható dolog lenne, amíg biztosítható lenne, hogy névtelenül senki se tudjon belépni a hálózatba." - mondta. Clarke azután jött elő sajátos második internetes víziójával, miután felvázolta a hallgatóságnak, hogy a biztonsági szakértők manapság mennyire aggódnak a nagyon rossz hálózati biztonság miatt. Elmondta, hogy az Egyesült Államok nemzeti informatikai infrastruktúrájába történő betörések meggátolására alkalmas második internet az ő saját ötlete, és nem része a jelenlegi közigazgatási álláspontnak.

"Egy új elektronikus rezsim van kialakulóban országunkban, de világszerte mindenhol tapasztalható ehhez hasonló dolgok kialakulása. Most minden az IT hálózatoktól függ. Nemzeti biztonságunk megszilárdításában nagy szerepet játszik a hálózatok biztonságosabbá tétele." - mondta Clarke. "Jelenleg sajnos a nemzet legfontosabb információi is áthaladnak a nem túl biztonságos nyilvános hálózatokon. Mivel az internetet senki sem tervezte, csak úgy kialakult magától, így a kezdetektől fogva nagyon nagy a hálózaton keresztüli adatlopások, betörések és károkozások esélye."

Szerintem azonban egy ilyen második, "teljesen biztonságos" internet létrehozása csak ideig-óráig jelenthetne valamilyen megoldást. Az esetet leginkább az autólopásokhoz tudnám hasonlítani, ahol a tolvajok mindig egy lépéssel előrébb járnak az autógyárak biztonsági megoldásaihoz képest. Saját véleményem szerint a számítógépes hálózatok 100 százalékos biztonsága egyelőre csak utópia marad, azonban értékelendő, hogy valakik legalább foglalkoznak a témával, még ha nem is mindig a legjobb oldalról közelítik meg a megoldást.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!