Berta Sándor

A RISC-V architektúrára épít az Intel

A chipgyártó komoly összeget fektet be a technológiába.

Az Apple már tavaly szeptemberben érdeklődött a RISC-V architektúra iránt, míg az Alibaba T-Head nevű hardverrészlege 2021 októberében kifejlesztette a Xuantie nevű RISC-V chipeket, amelyek nyílt forráskódú termékek. Most a RISC-V.org bejelentette, hogy az Intel az eddiginél nagyobb mértékben épít a chiparchitektúrára és egy külön ökorendszert is létrehoz, az utóbbit pedig egymilliárd dollárral fogja támogatni. A gyártó azért döntött a projekt mellett, mert így akar számos területen eredményesebben fellépni az ARM chiptervező cég és annak termékei ellen.

Bob Brennan, az Intel illetékes alelnöke helyet kap a RISC-V igazgatótanácsában és a műszaki irányítóbizottságában. A cél a hardverek és a szoftverek területén való együttműködés erősítése, valamint annak elérése, hogy a technológiát alkalmazók közül minél többen készíttessék a termékeiket az Intel üzemeiben. A távlati célkitűzés pedig egy teljes ökorendszer létrehozása, amely az óriáscég ígéretei alapján lehetőleg nyitott lesz, s a partnerek között megtalálható többek között az Ansys, a Cadence, a Siemens és a Synopsys, illetve az Alphawave, az Analog Bits, az Andes, az ARM, az eMemory, az M31, a SiFive, a Silicon Creations és a Vidatronic.

A partnerek termékeinek gyártása mellett az Intel a RISC-V-magok licencelését is tervezi és minden olyan elemet gyárt majd, amelyek szükségesek a RISC-V-chipsetek létrehozásához. Az Open Chiplet Platform segíthet a System-on-Chip architektúráról a System-on-Package architektúrára való átváltásban. Az utóbbi a chipek vásárlóinak nagyobb modularitást biztosíthat és különösen a felhőszolgáltatóknak lehet hasznos, akik saját gyorsítókat tudnak integrálni a rendszereikbe.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    A RISC-V egy nonprofit alapitvany, mint a Mozilla. Gyakorlatilag egy ingyenes alternativaja az ARM-oknak. Termeszetesen ebbol az ARM se szeretne kimaradni, igy valoszinuleg meger nekik annyit, hogy belelathassanak a fejlesztesbe, mint ahogy az intel-nek is. Utobbinak sokkal tobbet.

    ps: Anno egy idoben szinte az intel volt az egyetlen ARM gyarto (lasd: strongARM sorozat). Aztan ugy dontottek, hogy az IA64 a jovo. Majdnem belebuktak, csak az AMD mentette meg oket az x86-64-el. Most, hogy az ARM-al sikeresen osszevesztek es annyira le vannak maradva gyartastechnologiaban, hogy nem eri meg nekik ARM magokat gyartani, nem maradt mas lehetoseguk, minthogy az egyetlen letezo alternativaba, a RISC-V-be fektetessenek penzt, hatha bejon. Na most a RISC-V az olyan klasszikus bizottsag altal tervezett architektura, mindenkinek az otlete benne van. Ennek hatasara nem igazan veszelyes az ARM-ra. (legalabbis jelenleg)
  • janos666 #1
    A partnerek közt ott van az ARM? Ezt ki lehetne fejteni, hogy miért és miképp?