JohnnyCage

A Napster megakadályozza az illegális zenemásolást

[Reuters] A rendkívül népszerű szolgáltatás, amely felhasználók tízmillióinak tette lehetővé, hogy ingyen megszerezzék kedvenc zenéiket, meg lesz változtatva úgy, hogy másolásvédett fájlokat ne lehessen csereberélni.


A Napster alapító Shawn Fanning a túlélésért küzd

A Napster Inc., az azonos nevű program és szolgáltatás működtetője, utolsó kétségbeesett próbálkozásként vezeti be a cserélhető fájlok szűrését abban reménykedve, hogy a bíró nem fog az ügyben olyan döntést hozni, hogy a Napster szolgáltatását örökre le kelljen állítani. A Napster pénteken jelentette be a lépést egy bírósági meghallgatáson.

A Napster rengeteg rajongóval együtt attól fél, hogy a hamarosan megszülető ítélet a szolgáltatás azonnali és végleges leállítását fogja elrendelni, ami a jelenlegi helyzetben igen valószínű is. A pénteki, két órán keresztül tartó meghallgatáson ott voltak a Napster jogászai, valamint a szolgáltatás ellenségei is, élükön a RIAA (Record Industry Association of America - Amerikai Lemezkiadók Egyesülete) képviselőivel.

A meghallgatás után Marilyn Hall Patel bíró közölte, elkezdi felvázolni az ítéletet, amely reményei szerint igazságos, és betartható lesz. Patel nem közölte, hogy az ítélet mikor születik meg, de a jogi szakértők nem várnak hosszas döntési időt. A szolgáltatás valószínűsíthető végének tudatában a Napster vezetői egy olyan tervvel érkeztek a pénteki meghallgatásra, amely időt adhat a társaságnak, hogy az elkészítse a Napster szolgáltatás új, legális változatát.

A szakértők szerint a várható ítélet precedens értékű lesz, és évekre utat mutat majd a cybertér másolásjogi kérdéseivel kapcsolatban. A döntés hatással lesz minden szellemi termék internetes terjesztésére a könyvek tartalmától a mozifilmekig.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
Nem érkezett még hozzászólás. Legyél Te az első!