Gyurkity Péter

Saját robotot fejleszt a Tesla

A humanoid a cég meglévő hálózatára alapozva igazodna el világunkban.

Miközben az illetékes amerikai hatóság a tengerentúlon a Tesla önvezető funkcióját, annak platformját vizsgálja, egyes politikusok pedig egyenesen a vállalat felelősségre vonását követelik a vásárlók félrevezetése miatt, a fejlesztők egy újabb projekttel álltak elő, amely a meglévő hálózatot kombinálná egy humanoid robottal, amely több eltérő feladatot látna el a mindennapokban. Az érdekes megoldás vegyes fogadtatásra találhat, Musk viszont biztonságos üzemelést ígér.

Az alább beágyazott videóban, valamint a vállalat hivatalos oldalán vehetjük szemügyre az eddig elhangzott részleteket, amelyek a mesterséges intelligenciával, valamint az új robottal kapcsolatosak. Az AI Day névre keresztelt, első ilyen rendezvényen, Elon Musk arról beszélt, hogy a humanoid az átlagos emberrel megegyező méretben és súllyal jelenne meg a piacon, hozzátéve, hogy ezzel nem okozna gondot annak lebirkózása, mivel azonban a prototípus felbukkanása csak a jövő évben esedékes, egyelőre a házon belüli tervekről és elképzelésekről összeállított listán futhatunk végig. Musk szerint egy saját robot legyártása a következő logikus lépés a Tesla számára, ez a meglévő hálózatra épülne, annak segítségével igazodna el önálló módon a világban, ennek előállítása pedig gyakorlatilag elkerülhetetlen, hiszen amennyiben ők nem szánják el magukat erre, valaki más fogja megtenni ugyanezt – márpedig a cég biztonságos megoldást kínál, amelytől nem kell félnünk.


A cégvezető állítása szerint a jövőben egy ilyen robot akár még a személyes barátunk is lehet, elsődleges feladata viszont a nehéz és unalmas feladatkörök ellátása lesz, így belátható időn belül a fizikai munka opcionálisan választható pálya lenne, ez pedig elvezethet az univerzális alapjövedelem bevezetéséhez és globális elterjedéséhez. Azt persze még nem tudjuk, mennyiben találnak majd megfelelő piaci keresletre, vagyis mennyiben lesz sikeres az új termék, Musk viszont türelemre int mindenkit, szerinte ezt majd meglátjuk. Kihangsúlyozza, hogy úgynevezett hasznos, illetve szűk értelemben vett mesterséges intelligenciára alapoznák a fejlesztést, amely minden tekintetben a jó ügy érdekében áll majd rendelkezésünkre, ez viszont nyilván semmire nem jelent garanciát, a kétkedőket pedig egyáltalán nem nyugtatja meg.

A Tesla Bot a 2018-ban a Google DeepMind és egyéb szereplők közreműködésével aláírt egyezmény értelmében nem célozza olyan robotok kialakítását, amelyek veszélyt jelenthetnek az emberekre – erre nyújtana garanciát az elfogadható méret, súly, valamint a korlátozott sebesség. Ebben Musk szerint egy komoly morális komponens is szerepet játszik, hiszen nem megengedhető olyan gépek létrehozása, amelyek a jövőben élet-halál kérdésekben is döntéseket hozhatnának.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • asgh #1
    Az SG-nek megint sikerült az újságírás legalját produkálnia.

    Egy Tesla robot bejelentéséről szóló hírt egy ahhoz semmiben sem kapcsolódó információval kezd, hogy megalapozza a hangulatkeltést.
    Aztán részleteket idéz a bejelentésből, hogy _szerinte_ Musk mit mondott (még véletlenül sem szó szerint idéz) és vitatkozik ezekkel az állításokkal.

    Ha a szerzőnek hozzáfűznie valója van a hírhez, akkor jobb lenne talán az újságírás minimum követelményeit betartva hangulatkeltő beszúrások nélkül lehozni a hírt, majd egy külön véleménycikkben kifejteni a saját álláspontját.