Berta Sándor

5G-projekteket támogat Franciaország és Németország

A két ország innovatív megoldásokkal akarja támogatni a magánhálózatokkal kapcsolatos európai ökorendszert.

Franciaország és Németország bejelentette összesen 17,7 millió eurót szán 5G-projektekre. Robert Habeck, német gazdasági és klímavédelmi miniszter kijelentette, hogy a kiválasztott konzorciumok jelentős előrelépést fognak elérni a magán 5G-hálózatok területén. Ez egy további nagy lépést jelent az európai 5G esetében a digitális szuverenitás irányába.

Bruno Le Maire, francia gazdasági, pénzügyi és konjunktúraügyi miniszter hozzátette, hogy a most ismertetett projektek erősítik majd az innovációs együttműködést a távközlés területén Franciaország és Németország között. Egy német-francia szuverén 5G- és jövőbeli telekommunikációs hálózattechnológiai ökorendszer felépítése kulcsszerepet fog játszani Európa 5G-innovációjában és a továbbfejlesztésekben. A szabvány versenytényezőt jelent majd a kontinens ipara és az egyes országok gazdasága számára.

A programok között van az 5G-OPERA, amelynél a magán 5G-hálózatok ökorendszerét nyílt vagy virtualizált hardver- és szoftvermegoldásokkal teremtik meg. Az 5G4BP nevű projekt célja egy európai szuverenitási megoldás megalkotása és nyílt 5G-hálózatok kialakítása az eddig a nyilvános hálózatok által le nem fedett területeken.

Az 5G OR nevű programban a szakemberek egy vezeték nélkül hálózatba kötött műtőt akarnak létrehozni magán 5G-hálózati környezetben és támogatni akarják a biztonságos egynapos beavatkozásokat, amelyek növelhetik az ellátási minőségét. Az első ilyen műtőket Berlin, Mannheim és Strasbourg klinikáin alakítják ki.

Az 5G FORUM nevű projekt keretében pedig 5G-megoldásokat akarnak kifejleszteni a műtőkhöz. Ezáltal egyszerűbbé és biztonságosabbá válik a fontos egészségügyi eszközök telepítése és hálózatba kötése. A sebészek - szükség esetén - jobban támaszkodhatnak a távsegítségre. A távlati cél a sebészek munkakörnyezetének optimalizálása és a betegellátás javítása. A megoldásokat az Aacheni Egyetemi Klinikán tesztelik, majd a második szakaszban Grenoble környékén hoznának létre egy ilyen környezetet.

Hozzászólások

A témához csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!
Bejelentkezéshez klikk ide
(Regisztráció a fórum nyitóoldalán)
  • kvp #2
    Az 5G privat felhasznalasu frekvenciasavjai egy erdekes otlet. Gyakorlatilag a wifi helyett hasznalt 5G-s helyi maganhalozatokat jelenti, nekik dedikalt kulon frekvenciasavokon. Elonye, hogy konnyebb es gyorsabb a toronyvaltas es amikor az egyre magasabb frekvenciak miatt mar lassan minden szobaba kell kulon wifi router, akkor ez kezd fontos lenni. (plusz a 6G mar infravoros tartomanyu lesz, ott mar egy sima fuggony is megallitja a jelet, tehat tenyleg kelleni fog a belteri bazisallomas minden szobaba, idealis esetben a csillarba vagy a szoba egyik felso sarkaba szerelve)

    A konbinalt megoldas pedig az lenne, hogy a mobilszolgaltato vezeteken koti be a belteri 5G routerekbe (mini bazisallomaskba) a netet, igy az otthoni es az orszagos mobil halozat ugyanaz lesz. Igy nem kellene tobbet valtani a mobilnet es a wifi kozott, egyetlen net elofizetes biztositana mindkettot. Videken pedig nem vezeteken jonne a net, hanem a hazteton/ablakban elhelyezett antenna jelet sugarozna a belteri halozat, mint jelenleg az iranyitott mikrohullamu linkek eseten.
  • janos666 #1
    "akarja támogatja" -> Miért nem olvassa végig legalább egy másik ember a cikkeket az írójukon felül, mielőtt megjelennek?